11. tammi, 2019

Tapahtuuko siellä mitään?

Kastel Stari

1-8 C

Osittain aurinkoista, keltainen varoitus tuulesta

Jaahas. Että sitten perjantai taas. Niin ne viikot vaan kuluu ja kesä, onneksi, tulee hetki hetkeltä lähemmäksi. Joka on mukava asia. Moneltakin eri kantilta.

Kuten vaikka säiden kantilta. Kirjoitin eilen kuinka meidän vuorilla oli lunta. Paino sanalla oli. Sitä ei nimittäin ollut enää sitten kun olin lenkille lähdössä blogin kirjoittamisen jälkeen. Vaikka kuinka ihmettelin että lumikengät vai sukset jos ylös mäelle kiipeän. No, ei ollut lunta mutta en kyllä kiivennytkään. Dalmatialaiseen talveen olennaisesti kuuluva tuuli kun teki tepposet. Puhalteli sen verran että katsoin viisaammaksi heittää puolilättänälenkin enkä ollenkaan lähteä kiipeilemään rinteille. Ei siksi että siellä olisi mitenkään vaarallista ollut tai että tuuli olisi voinut puhkua ja puhaltaa minut alas tai jotain vastaavaa. Ei, kysymys oli puhtaasti mukavuudenhalusta. En halunnut puskea järjettömään vastatuuleen joka tuolla ylhäällä puhaltaa vielä hieman voimakkaammin kuin mitä se tekee täällä alempana. Puolilättänä kipusi vain 160 metriin. Jossa sielläkin tuuli oli aivan kiitettävä.

Vaan vielä jaksaa. Vielä jaksaa parisen kuukautta, sitten helpottaa. Ei helpota välttämättä tuuli, sillä kyllä tuo pohjoistuuli saattaa kesälläkin puhaltaa, mutta parin kuukauden päästä pitäisi olla jo lämpimämpää. Ja silloin ei tuulikaan ihan niin paljoa häiritse. Parhaimmillaan, kun on riittävän kuuma, se toimii jopa mukavana viilentäjänä. Mutta tämä vasta kesällä.

Kesä tuo mukanaan myös tapahtumat. Sillä juuri nyt tällä hetkellä, tammikuun puolessa välissä, tämä kylä on hiljainen. Todella hiljainen. Joulutori lopetti viime viikonloppuun eikä nyt tapahdu missään mitään. Ei yhtään mitään. Paikallislehdessä julkaistavassa tapahtumakalenterissa on tasan yksi tapahtuma, 26. tammikuuta Kaštel Lukšicin kulttuurikeskuksessa järjestettävä Shadow -ilta. Mitä ikinä se tarkoittaakaan.... Tuntuu että koko kaupunki vetää henkeä valmistuessaan hetken päästä koittavaan sesonkiin. Apartementoksista kuuluu vasaroiden pauke ja sahojen suhina kun paikkoja pannaan kuntoon ja remontoidaan. Jopa itse kaupunki ponnistaa ja parantelee palveluitaan, teitä päällystetään, viemäreitä uusitaan ja hiekkarantoja rakennetaan. Kaiken pitäisi olla valmista sitten huhtikuussa kun ensimmäiset varovaiset turistit ilmaantuvat rantakadulle kameroineen. Suurempaa remonttia ei sesongin aikana enää tehdä, mitään isoja infrauudistuksia ei täällä edes saa tehdä kesän aikana. Ainakaan lain ja asetusten mukaan. Mutta jos nyt ihan pakko on, niin ainahan sitä vähän voi..... jotain pientä.

Jotain pientä tässä talven taittuessa on toki tuloillaan. Nimittäin karnevaaleja. Talvi on, varsinkin tuolla pohjoisemmassa Kroatiassa, karnevaaliaikaa. Muun muassa Kastavan ja Rijekan kaupungit ovat sangen tunnettuja karnevaaleistaan. Ja panostavat niihin. Lisätietoja löytyy täältä. Vaan kyllä sitä muuallakin osataan, lähes kaikissa Kroatian kaupungeissa järjestetään talvisin omat juhlansa. Splitin karnevaalit ovat perinteisesti helmikuun puolessa välissä ja meidän kylän oma paraati, kuuluisan Mardi Grasin pikkuveli tai -sisko, järjestetään joka vuosi 46 päivää ennen pääsiäistä. Siitä sitten vaan laskemaan milloin se tänä vuonna on. Pääsiäinenhän on yllättävänkin myöhään tälle vuodelle sillä ensimmäinen pääsiäispäivä on vasta 21.04.2019. Aamupöperöisin silmin tuo Kaštelan Mardi Gras, joka muuten laskiaistiistain ranskankielinen nimi ja johdattaa katolisen maailman paastoaikaan, on tänä vuonna joskus maaliskuun alkuviikkoina. Tuon tarkempaan aikamääritykseen ei näin aamulla kykene.

Vastaus otsikon kysymykseen on siis että ei. Ei siellä, eli täällä, juuri nyt tapahdu. Mutta myöhemmin sitten. Keväällä. Ja varsinkin kesällä.

Näin viikko järjestysnumeroltaan kaksi saadaan taputelluksi. Viikolla sattui ja tapahtui kaikenlaista, paljon jopa sellaista joka ei ikinä tänne blogiin päätynyt. Eikä päädy. Mutta paljon sitä tännekin eksyi. Ensi viikolla sitten ihmetellään mitä sille viikolle keksitään. Siihen asti kaikille, ihan jokaikiselle säädylle, erinomaisen hyvää viikonloppua. Tulkaapa sitten maanantaina taas kurkkimaan tähän samaan osoitteeseen että mitä se nyt on keksinyt.