16. tammi, 2019

Hei, me äänestetään!

Kastel Stari

4 - 11 C

Osittain aurinkoista

Se on jännä kuinka saamani palaute vaihtelee. Tai lähinnä palautteen määrä. Kun alkuviikosta kirjoitin maahanmuuttajista ja -muutosta, sähköposti kilkatti kuin joulunkellot jouluaattoaamuna. Eilinen laihdutusteksti ei aiheuttanut lainkaan samankaltaista reaktiota. On kiva nähdä ylihuomenna perjantaina lukijatilastot, oliko teitä lukijoita todellakin niin paljon enemmän maanantaina kuin mitä oli eilen tiistaina. Vai oliko se vaan aihe joka innosti palauttamaan mielipiteitä.

Meille ulkosuomalaisille avautuu huhtikuun eduskuntavaaleissa ensimmäistä kertaa mahdollisuus äänestää kirjeitse. Tähän asti on pitänyt suunnata ennakkoäänestysaikaan lähimpään lähestystöön äänestämään. Nyt moinen kansalaisvelvollisuus on mahdollista suorittaa siis kirjeitse. Homma toimii niin että tämän viikon maanantaista, eli 14.01. alkaen, on ollut mahdollista tilata äänestyspaketti oikeusministeriön Vaalit -sivuston kautta. Sivuilta löytyy joko lomake tai suora linkki joilla paketin saa tilattua. Palvelu on tarkoitettu pysyvästi ulkomailla asuville, tai siellä oleskeliville Suomen kansalaisille. Kun paketti sitten on saapunut sieltä pitäisi löytyä äänestyslippu johon veivataan numero, toiseen paperiin otetaan kahden todistajan nimmarit siitä että ihan itse se suomalainen sen numeron siihen väänsi ja oli jotakuinkin vielä selvinpäin. Lappu postiin ja sitten vaan uskotaan/toivotaan että posti toimii. On kuulemma äänestäjän omalla vastuulla että ääni ehtii ajoissa vaalilautakuntaan. Jossa sen pitää olla viimeistään vaalipäivää edeltävänä perjantaina kello 19.00.

Paljon on asioita jätetty äänestäjän vastuulle. Pitää ihan itse selvittää luonnollisesti se että ketä äänestää. Eli ehdokkaan numero. Kun niitä ei löydy äänestyskopin seinältä niinkuin normiäänestyksessä. Numerot jaetaan noin kuukautta ennen vaaleja. Niinpä minäkin pääsen äänestämään vasta tuolloin. Mikä asettaa haasteen Kroatian postille.... Kirje Kaštelasta Suomeen kuukaudessa. Eipä ole ihan aina onnistunut. Ja ennenkuin kirjettä edes voi postittaa, pitää selvittää mihin kuntaan se oma äänioikeus kohdistuu. Eli minkä kunnan keskusvaalilautakunnalle äänestyslipun sisältämä kirje lähetetään. Ja mihin osoitteeseen. Ei edes postimaksua ole maksettu valmiiksi.... Kirjettä muuten ei saa postittaa Suomesta, joten jos joku on miettinyt että pistää äänestykuoren vaikkapa turistin mukana Suomessa postitettavaksi, niin eipä kannata. Moinen ääni hylätään armotta.

Kaikenlisäksi äänestäjä vastaa itse siitä, että hän täyttää äänestyslipun ja sulkee sen vaalikuoreen vaalisalaisuutensa ja vaalivapautensa säilyttäen. Vaalivalppaus? Ennenkuin suljen äänestyslippuni kirjekuoreen, joka pitää Oikeusministeriön sivujen mukaan tehdä 'huolellisesti', minun pitää allekirjoittaa lähetekirjeessä oleva vakuutus jostain. Pikkaisen jänskättää että uskallan alkaa vakuuttelemaan yhtään mitään, ainakaan että olisin säilyttänyt vaalivalppauteni kun en edes tiedä mitä/mikä se on.

No joo, ei tuo nyt oikeasti varmasitkaan ylitsepääsemätön keikaus ole. Aikataulu saattaa aiheuttaa ongelmia, jos nyt ei Kroatiassa, niin jossain hieman kaukaisemmissa maissa. Muutoin homman pitäisi toimia melko helposti. Mielenkiintoista tulee olemaan se, jos lukuja saadaan joskus vaalien jälkeen, että kuinka paljon tämä uusi mahdollisuus vaikutti vai vaikuttiko se lainkaan, ulkkareiden äänestysintoon. Tavallisestihan ulkomailla asuvat eivät niitä kaikkein innokkaimpia äänestäjiä ole olleet.

Tarkka termi ulkomailla asuvalle Suomen kansalaiselle on muuten ulkokansalainen. Meitä asuu ympäri maailmaa yhteensä hieman reilut 250.000 ihmistä, joista äänioikeutettuja on noin 220.000. Nämä äänioikeutetut ovat siis täysi-ikäisiä, valtiollisissa eli eduskunta-, europarlamentti- ja presidentinvaaleissa äänestämään oikeutettuja tyyppejä. Kunnallisvaaleissa ei uurnille ole asiaa. Siis Suomen kunnallisvaaleissa, täällä nykyisessä asuinkunnassani saan äänestää paikallisvaaleissa kyllä. Vaan kun ei oikein kiinnosta. Kuten ei viimeksi kiinnostanut ketään muutakaan, edes paikallisia, sillä äänestysprosentti kunnallisissa vaaleissa täällä viimeksi oli huima 7,2%.

Mutta siis, meitä ulkomailla asuvia äänioikeutettuja on siis yhteensä suurehkon suomalaisen kaupungin asukasluvun verran. Jos tämä postiäänestys edes pikkaisen innostaisi ihmisiä äänestämään on ulkomailta tulossa, jos nyt ei merkittävä, niin jonkinmoinen äänipotti kumminkin. Olkookin että ne jakautuvat ympäri maata sillä me äänestämme pääsääntöisesti sen kunnan vaalilautakunnan ehdokkaista missä viimeksi olemme Suomessa asuessamme olleet kirjoilla. Mutta jos vaikkapa, ihan varovasti arvioiden, joka kymmenes ulkkari äänestää, kysymyksessä on yli 20.000 ääntä. Jollekulle. Luulisi kiinnostavan. Kaikkia puolueita.

Näin tänään. Minusta tämä uusi mahdollisuus on hieno uudistus, uudistus joka on ollut käytössä jo useassa muussa Pohjoismaassa paljon ennen Suomea. Nyt mahdollisuus on siis myös meillä. Toivottavasti mahdollisimman moni tartuu siihen vaikka meno Suomessa ei niin kauheasti enää koskettaisi tai kiinnostaisi. Mutta ainahan sitä voi äänestää vaikka jonkun kiusaksi. Tai ihan vaan huvikseen.