1. helmi, 2019

Turvallisuudesta

Kastel Stari

8 - 13 C

Pilvistä, sadetta, Keltainen varoitus tuulesta

Tervetuloa helmikuuhun. Mikä tarkoittaa sitä että enää on yksi kuukausi huhtikuuhun ja sitenhän on jo melkein kesä. Shortsikauden avaus lähestyy, Kaštelan kuuluisa kalkkunakoipi alkaa vilkkua nimittäin keskimäärin huhtikuun 18. päivä. Tätä kirjoitettaessa tasan 76 päivän kuluttua. Jos kaikki menee kuten on mennyt aikaisempina vuosina. Vaan pitää toivoa että ihan kaikki ei mene, sillä viime vuoden helmikuussa satoi jokainen päivä. Siis ihan jokainen. Kuukausi huipentui sitten viimeisinä päivinä lumisateeseen. Ja kunnon pakkasiin. Ihan noin pitkälle ei tänä vuonna tarvitsisi mennä. Hieman rauhallisempi lasku kohti kevättä kelpaisi oikein hienosti. Kiitos.

Mitä? Muutat Kroatiaan? Eikö siellä ole se mafia? Niillähän oli se sotakin ihan vasta, onko siellä turvallista? Tällaisia kysymyksiä ja kommentteja kuulin kun kerroin muuttavani Kroatiaan. Nyt vajaan kolme vuoden asumiskokemuksen perusteella voin rehellisesti kertoa, että ei, täällä ei ole mafiaa. Sotakin päättyi jo 24 vuotta sitten. Täällä on turvallista. Yllättävän turvallista.

Asiaa on tutkittu. Kansainvälinen talouslehti Global Finance julkaisi maailman talousfoorumin tutkimuksen jossa eri maat asetetaan turvallisuuden perusteella järjestykseen painottaen mm. luonnonkatastrofien mahdollisuutta, sodan riskejä, yhteiskuntarauhaa sekä ihmisten henkilökohtaista turvallisuutta. 128 maan joukossa Kroatia sijoittui sijalle 22. eli on siis sangen turvallinen maa ihan tutkitusti. Sivumennen sanoen Suomi löytyy sijalta kolme heti Islannin ja Sveitsin jälkeen. Suomalaisten suosikkimatkakohteet sijoittuvat tutkimuksessa muuten suuruusjärjestyksessä seuraavasti; Viro 17, Espanja 15, Ruotsi 13, Saksa 20 ja Venäjä 108. Nämä maat olivat Tilastokeskuksen mukaan suomalaismatkailijoiden suositummat kohteet vuonna 2018. Ja jos joku kaipaa Kreikkaa, se löytyy turvallisuusturkimuksen sijalta 57.

Minulta kysellään paljon matkustamisesta Kroatiaan. Yksi vakioaihe on turvallisuus. Ollaan tulossa perheen kanssa, miten rannat? Suunnitellaan auton vuokraamista, uskaltaako siellä ajaa? Miten liikenne? Tullaan tyttöporukalla. Tai yksin. Uskaltaako illalla kulkea kaduilla? Huijataanko ravintoloissa? Onko taskuvarkaita? Kerjäläisiä? Ja niin edelleen, kysymyksiä riittää.

Olen vastannut kysyjille suoraan mutta käydään yleisimmät lyhyesti läpi vielä tälläkin foorumilla. Rannat ovat, ainakin meillä tässä Keski-Dalmatiassa Splitin ympäristössä puhtaat, vesi on kirkasta ja sen puhtautta seurataan säännöllisesti. Uskaltaa rannalle, uskaltaa uimaan. Kannattaa huomioida että Dalmatian rannat ovat pikkukivirantoja, täällä ei juurikaan ole hienohiekkaisia rantoja.

Liikenne on normaalia liikennettä. Aivan sitä samaa mihin olette tottuneet Suomessa sillä erotukselle että mopoja, moottoripyöriä ja skoottereita on enemmän ja niiden kanssa täytyy olla tarkkana. Muuten liikenteessä pärjää kyllä. Kunhan pitää järjen mukana. Ihan niinkuin se kannattaa pitää mukana ajelee sitä missä tahansa.

Kaduilla uskaltaa kulkea ihan mihin aikaan tahansa. Yksin tai porukassa. Kroaatit, tai en minä kaikista kroaateista mene takuuseen mutta ainakin dalmatialaiset, ovat rehellistä porukkaa, joten ravintoloissa ei huijata. Eikä juuri muuallakaan. Olen joskus kuullut että jollekulle on jossain ravintolassa tarjottu eurohintaista menuta, jota ei todellakaan pidä ottaa vastaan. Virallinen valuutta ja maksuväline täällä kuna. Vaihtakaa ravintolaa jos tuollaisen euromenun satutte jossain saamaan. Kerjäläisiä ei juurikaan ole ja taskuvarkauksia tapahtuu todella harvoin. Kannattaa toki olla tarkkana ja pitää, aivan kuten liikenteessä, järki mukana reissussa.

Käydään vielä lopuksi kertauksen omaisesti nopeasti läpi mitä viikolla tuli höpistyä. Se aloitettiin kiittämällä Rockyn synttärimuistamisista, muisteltiin viikonlopun tapahtumia ja julkaistiin kuvasivu. Tiistaina pohdittiin Kroatian esteettömyyttä ja sitä kuinka täällä pärjää pyörätuolilla. Keskiviikkona annettiin ohjeita ulkomaille muuttoon ja muisteltiin omia fiiliksiä melkein kolmen vuoden takaa. Eilen surkuteltiin sitten Kroatian jääkiekon tilaa. Näillä aiheilla sujahti siis tämä viikko. Linkeistä pääsette suoraan lukemaan kyseisen jutun.

Nyt kohti viikonloppua. Jolle ei ole, taaskaan, suurempia suunnitelmia. Vaan ehtiihän sitä vielä. Nythän on vasta perjantaiaamu. Vierailijakoira Ginger ainakin lähtee kotiin tänään. Huomenna pitäisi/voisi mennä paikalliseen katsomaan funkbändiä jos jaksaa lampustaa rannalle asti. Lenkille ei näyttisi pääsevät koska koko viikonlopuksi on luvattu sadetta. Ihan niinkuin on luvattu ainakin puoleen väliin tulevaa viikkoa. Melko kosteissa merkeissä tuntuu siis alkavan tämänkin vuoden helmikuu. Toivottavasti se ei jatku aivan loppuun asti samanlaisena kuin viime vuonna.

Oikein hyvää viikonloppua kaikille. Palataan asioihin maanantaina ja ihmetellään silloin mitä viikonloppuna sitten lopulta tapahtui. Vai tapahtuiko mitään.