7. helmi, 2019

Vältä tätä Dalmatiassa

Kastel Stari

6 - 14 C

Enimmäkseen aurinkoista

Annoin eilen ohjeita lomamatkaa tänne meillepäin suunnitteleville. Puhuin majoituksista ja lupasin etsiä ja suositella soveltuvia majapaikkoja. Tänään jatketaan samalla linjalla, mutta siirrytään siihen aikaan kun olette jo täällä. Kun se loma on jo päällä. Ja annetaan ehkä se tärkein vinkki mitä olen näillä sivuilla matkailijoille jakanut. Ikinä.

Tilanne on siis se, että olette lomalla. Ihan sama asutteko apartementoksessa, hostelissa tai hotellissa, joka tapauksessa jossain välissä pitää käydä kaupassa. Ja silloin pitää olla tarkkana. On nimittäin olemassa kaksi ajankohtaa jolloin kauppaan ei kannata mennä. Jos ei ihan välttämättä halua pilata omaa lomaansa, muun perheen lomaa ja naapurin lomaa siinä sivussa. Nuo ajankohdat ovat sunnuntai-aamut kirkonmenojen jälkeen ja lähistön koulujen välitunnit. Kumpaakaan ei ole suunniteltu normi-ihmiselle. Siis ihmiselle joka menee kauppaan ostamaan mitä tarvitsee. Ja haluaa tehdä sen mahdollisimman sujuvasti. Ostaa, maksaa ja tulla pois.

Nämä ajankohdat, olkoonkin että lopputulos on sama eli hermojen menetys, eroavat toisistaan kuin yö ja päivä. Niillä on myös ikäeroa arviolta noin 70 vuotta. Sunnuntaina kirkon jälkeen, noin kello 10.00-10.30, kaupassa vallitsee hiljaisuus, väenpaljous ja hidas eteneminen. Mummot ja muu hidas toiminta. Todella hidas. Koska pitää jutella naapurin kanssa. Juuri siinä hyllyn edessä. Tukkien samalla käytävän ja pääsyn hyllylle. Koska kärryt. Usein yllätyksenä tulee myös se että ostokset pitää maksaa kassalla. Tämä havaitaan sen jälkeen kun tavarat on pakattu, hyvin rauhallisesti, siihen mukana tuotuun kangaskassiin. Samalla sen naapurin kanssa jutellen. Vasta sitten aletaan kaivaa lompakkoa käsilaukusta. Jos se löytyy, vasta sitten aletaan kaivella rahoja. Ja kyllä, kaikki tämä erittäin rauhallisesti. Joten, vältä kauppaa sunnuntai aamupäivällä. Kun se kirkko on killkuttanut niitä kellojaan.

Välitunti puolestaan on vauhdikas, sinne tänne ryntäilevä ja säntäilevä. Ja äänekäs. Hyllyjen välissä mennään miljoonaa samalla täysin käsitämätöntä meteliä pitäen. Rinnakkain, joskus jopa kolme rinnan. Teinille tuoksuen. Jokaisen hyllyn välissä. Kun tätä suorittaa noin puolet naapurikoulun 200 oppilaasta yhtäaikaa, on hulabaloo melkoinen. Kassalla toimitaan nopeasti, mutta koska niitä ostoksia suorittaa noin tuhat teiniä, ja jokaisen ostos on luokkaa 3,75 kunaa, kolikoiden kanssa kikkailuun menee oma aikansa. Eikä kaupan muu palvelu toimi lainkaan sillä henkilökunnan aika menee tätä nuorisoa vahtiessa. Älä siis kuvittele ostavasi ainakaan palvelutiskeiltä mitään tuohon aikaan. Tai kaupan leipomosta, sillä teinit jonottavat pullaa. Joten, vältä kauppaa välituntien aikana.

Onnistuneen loman lähtökohta on siis valita kaupassa käynnin ajankohta oikein. Tai ainakin vältää muutamaa ajankohtaa. Joista edellä esitelty kaksi. Muita vastaavia ovat jouluaatto ja pääsiäispäivä. Niistä sitten joskus toinen kerta enemmän.

Piti kirjoittaa arkisista asioista, mutta internet täyttyi yllättäen kuluttajavalistuksesta. Mutta vielä lyhyesti, halusitte tai ette, tähän loppuun tammikuun lenkkeilytilastot. Vaikka ketään ei taatusti kiinnosta. Ihan vaan koska minä voin.

Tammikuussa tein kuusitoista (16) lenkkiä koska pidin lepopäiviä ja tammikuussa satoi. Kilometrejä kertyi yhteensä 188,43 km, keskimääräisen lenkin pituus oli 11,78 km. Lenkkien korkein kohta sijaitsi 384 merenpinnasta jonne kiipeämiseen piti tampata 736 metriä ylämäkeä. Jyrkin nousu oli 13, ja jyrkin alamäki 12 astetta. Paino, joka on nyt näemmä jämähtänyt paikoilleen, lisääntyi kuukauden alusta 0,6 kiloa. Painon vaihteluväli kuukauden sisällä oli maksimin ja minimin välillä -2,4 kiloa. Päätän tammikuun tilastopäläyksen tähän. Olkaa hyvät.

Näin tänään. Palataan vielä lyhyesti kuluttajavalistukseen, sillä tiedän että jotkut seuraavat hyvinkin tarkasti Kaštelan lämpötiloja ja sään kehittymistä. Moni sääappsi on näyttänyt viime päivinä aurinkoa ja 14-16 asteen lämpötiloja. Tämä sai johkun jossainpäin julistamaan Kroatian kevään alkaneeksi. Ei. Se ei ole vielä alkanut. Vaikka iltapäivät ovat parina viime päivänä olleet aurinkoisia, ei se kevät ihan vielä ole alkanut. Koska tuuli. Joka viilentää sangen tehokkaasti. Kannattaa siis seurata sen sääappsin RealFeel lukemia, ne kertovat hieman paremmin sen minkälaista lämpötilaa oikeasti pukkaa. Ja milloin se kevät oikeasti alkaa.

Näin tänä aamuna. Pikkaisen karkasi jutut käsistä, ainakin siitä mitä aluperin ajattelin kirjoittaa. Koitetaan palata suunniteltuihin juttuihin huomenna, jolloin vetäistään vanhan tavan mukaan myös viikko pakettiin. Siihen asti siis.