8. helmi, 2019

Älä

Kastel Stari

6 - 13 C

Osittain aurinkoista 

Käsi ylös. Virhe. Myönnetään. Sitä on taas tullut kirjoiteltua ihan mitä sattuu. En edelleenkään kuulu porukkaan joka on aina oikeassa. Kaikessa. Myönnän siis virheeni. Ja koitan korjata sen.

Kirjoitin eilen että ei täällä mikään kevät vielä ole. Että vaikka aurinko paistaa ja mittari näyttää asteita, kylmä tuuli viilentää. Eikä tunnu keväältä. Samantien eilen iltapäivällä aurinko paistoi, mittari näytti asteita eikä tuuli viilentänyt yhtään. Tuntui ihan oikealta keväältä. Ainakin alkusemmoiselta. Joten tuli kirjoitetuksi virhe eilen ja se lienee nyt korjattu tänään.

Merkittäkööt aikakirjoihin myös, että tänä vuonna se oli helmikuun seitsemäs kun aloitin kuumuudesta valittamisen. Hieman tavallista aiemmin, sillä normaalisti se alkaa vasta huhtikuussa. Kesällä narina onkin sitten ihan päivittäistä. Mutta kun eilen iltapäivällä istuin rantakahvilassa auringonpaisteessa, oli lämmin. Todella lämmin. Koska aurinko ja ei tuulta. Pitihän siitä mainita. Mikä laskettiin samantien valittamiseksi. Joten menkööt. Valitus on alkanut.

Kirjoitin eilen myös asioista joita en suosittele tehtäväksi Dalmatiassa. Molemmat koskivat kaupassakäyntiä. Oli koululaisia ja oli mummoja. Ja sain palautetta. Positiivista sellaista. Joten jatketaan. Aika moni suunnittelee jo kesän lomamatkaa joten on varmaan hyvä tietää muutaman juttu joita ainakaan ei kannata lomallaan Dalmatiassa tehdä. Joten siis, älä ainakaan.....

Älä stressaa turhista. Ainakaan aikatauluista. Kyllä se asia hoituu, mutta se saattaa hoitua hieman myöhemmin. Kaikki ei todellakaan toimi kuten kotona, minuutilleen. On siis turha kiukuta ja kirjoitella nettipalstoille kun se transferi oli viisi minuuttia myöhässä että kylläpä on törkeää. Minä sentään olen maksava asiakas. Niin oletkin, mutta ei, se ei ole törkeää. Eikä edes tärkeää. Sillä se tuli kuitenkin. Myöhässä, mutta tuli. Joten älä stressaa. Ehtiihän sitä. Sinähän olet lomalla.

Samaan hengenvetoon, älä odota että yleisesti ottaen mukavat ja ystävälliset kroaatit olisivat kaikki mukavia ja ystävällisiä. Eivät ole. Ei edes kaikki dalmatialaiset. Joukkoon mahtuu kusipäitä, aivan kuten ihan mihin kansallisuuteen tahansa. Älä siis stressaa jos saat paskaa palvelua. Seuraavassa paikassa saat todennäköisesti sitten jo parempaa. Aina voit äänestää jaloillasi. Ja lompakollasi. Älä mene sen paskan palvelijan liikkeeseen tai ravintolaan toista kertaa.

Älä mene uima-asussa vanhaan kaupunkiin. Itse asiassa älä mene uima-asussa mihinkään muualle kuin veteen. Tai rannalle. Sillä uima-asu on tarkoitettu, noh, uimiseen. Ja rannalle. Sitä paitsi, jos suuntaat vanhaan kaupunkiin simmareissa, saat sakot. Mikä on ihan oikein sinulle.

Älä odota hienohiekkaisia uimarantoja. Koska niitä ei ole. Meidän rannat ovat pikkukivisiä rantoja. Joten varaa rantasandaalit mukaasi. Koska kivet. Ja koska kuumuus.

Älä istu terassilla ilman paitaa. Paitsi rantabaarin terassilla. Mutta ilman paitaa rantakadun terassilla. Ei. Se ei vaan sovi sinne. Ei, vaikka kuinka olisi kesä, kuuma ja sinä lomalla. Vaikka kuinka sinulla olisi mielestäsi jumalvartalo. Sillä sen naapuripöydässä pizzaa vetävän tyypin mielestä se ei välttämättä sitä ole. Joten paita. Kiitos.

Älä kehu, tai edes puhu, Dalmatiassa Dynamo Zagreb -jalkapallojoukkuetta. Jos jostain kumman syystä on ihan pakko, puhu negatiivisesti. Sillä... no, en suosittele koittamaan. Edes kännissä ja läpällä. Se ei vaan toimi täällä.

Älä odota, että tullessasi lomalle Keski-Dalmatiaan tulisit lomalle kalaruokaparatiisiin. Koska Adrianmeri. Älä odota että tulisit paikkaan jossa voit nauttia erilaisia, korkeatasoisia ja edullisia kala-aterioita vaihtelevasti useassa eri ravintolassa joka ilta. Et tule. Tulet paikkaan jossa joudut jopa hieman panostamaan löytääkseni kalaravintolan. Hyvästä kalaravintolasta puhumattakaan. Toki lähes kaikista, siis lähes, ravintoloista saa kala-annoksia, mutta ei tämä Splitin ympäristö todellakaan mikään kalaruokaparatiisi ole.

Lopuksi, älä usko ihan kaikkea, ainakaan kakistelematta, mitä kirjoitan. Kuten tuolta alusta huomaa. En todellakaan tiedä kaikesta kaikkea. Ne tyypit ovat aivan jossain muualla. Kuten Facebookissa tai keskustelupalstoilla. Eikä nekään oikeasti ihan kaikesta ihan kaikkea tiedä. Vaikka niin luulevatkin.

Siinä tämänpäiväinen kuluttajavalistuspläjäys. Lisää tulee sitten maanantaina. Tai sitten ihan jotain muuta. Ei voi tietää. Mutta hyvää viikonloppua kaikille. Olkaa kiltisti. Ja nauttikaa. Mistä ikinä sitten nautittekin. Mutta tulkaa takaisin maanantaina. Minäkin tulen.