11. helmi, 2019

Matkaopas

Kastel Stari

8 - 13 C

Sadekuuroja, keltainen varoitus tuulesta

Oikein hyvää helmikuista viikonalkua itse kullekin. Suomessa taitaa työpaikoilla lomalistat kiertää, tai niitä odotellaan, ainakin siitä päätellen kuinka kysymykset, muu mielenkiinto ja kysymykset Kroatiaa ja Dalmatiaa kohtaan alkavat hiljalleen lisääntyä. Kuten nyt viikonlopuna. Eikä siinä mitään, kyselkää ihmeessä, minä koitan auttaa lomanne onnistumisessa niin paljon kuin kykenen. Johon liittyen, kiskaisinpa maanantaille ultimaattisen matkaoppaan. Luettuanne tämän ette tarvitsette enää muita ohjeita tai oppaita. Tänään osa yksi.

Painotettakoot heti alkuun, jälleen kerran, että seuraava koskee vain Dalmatiaa, tarkemmin Keski-Dalmatiaa, ja jos oikein tarkkoja halutaan olla, tätä Splitin ympäristöä. Jossain muualla Kroatiassa asiat ovat taatusti eri tavalla eikä näitä ohjeita voi, eikä saa, soveltaa siellä. Varmaan joku palsta tai sivu jossainpäin internetiä kertoo niistä seuduista enemmän.

Mutta kun se loma sitten vihdoin koittaa ja löydätte itsenne täältä meidän huudeilta, kannattaa kiskaista heti aluksi löysät pois. Kannattaa olla pari-kolme ensimmäistä päivää turistina. Isolla T:llä. Kulkekaa ympäriinsä kamera kaulalla ja kartta kädessä, osoitelkaa mielenkiintoisia asioita sormella, käyttäkää sitä hassunhauskaa 'Olen Lomalla' -paitaa, pysähdelkää ja poukkoilkaa sinne sun tänne täysin ennalta-arvaamattomasti. Käykää läpi kaikki ne asiat/paikat/ravintolat jotka teidän pitääkin matkanjärjestäjien, muiden asiantuntijoiden ja alan ammattilaisten mielestä käydäkin läpi. Koko touhuun, siis tuohon turistitouhuun, menee pari-kolme päivää. Sitten voitte alkaa nauttia lomastanne.

Se nauttiminen kannattaa aloittaa osallistumalla paikanpäällä paikallisen oppaan vetämälle paikalliselle opaskierrokselle. Se voi olla bussi, tosin aika usein nykyään se on opastettu kävelykierros. Tämä retki avaa kohdettanne aivan eri tavalla kuin leipääntyneen suomalaisoppaan vetämä opaskierros jossa vieraillaan tasan juurikin niillä paikoilla ja nähtävyyksillä joista olette jo netistä lukeneet ja jonne löydätte tarvittaessa itsekin. Paikallinen opas värittää tarinaa ja kierrostaan usein aivan uusilla ja sangen erilaisilla tarinoilla. Ja antaa hieman erilaisen näkökulman. Vie teidät paikkoihin jonne ette välttämättä itse eksyisi. Reissun jälkeen katselette lomakohdetta ja sen maisemia aivan uusin silmin. Lupaan.

Nyt on turistoitu. On kierretty pakolliset paikat ja käyty paikallisoppaan kierroksella jonka ansiosta päästy hieman pintaa syvemmälle dalmatialaiseen elämään ja sielunmaisemaan. On tullut aika alkaa elää sitä. Sitä paikallista elämää. Se kun on hieman erilaista kuin mihin siellä koti-Suomessa on totuttu. Eikös lomalla jonkinlaista muutosta etsitä?

Aloitetaan helpolla. Sovi tapaaminen jonkun paikallisen kanssa. Vaikka johonkin baariin. Ole ajoissa. Ole tasan ajoissa. Älä mene etuajassa äläkä myöhästy. Koska se tyyppi, se kroaatti, jota olet tapaamassa myöhästyy taatusti. Ole sinä ajoissa. Ja täsmällinen. Koska koulutus.

Kun siinä sitten odottelet sitä myöhässä olevaa deittiäsi, käy hakemassa pöytään tuhkakuppi. Todennäköisesti sitä ei ole siinä, onhan tupakointi 'kielletty' kahviloissa. Kroaatti polttaa. Varmasti. Koska kaikki kroaatit polttavat. Itse asiassa, jos sinä itse et polta, opettele. Jo ennen lomaa. Kun sitten olet täällä, vedä röökiä. Joka paikassa. Älä välitä jos ovella/seinässä on lappu jossa tupakointi kielletään, se on vain ohjeellinen kielto. Ei sitä kukaan noudata. Joten polta. Röökin vetäminen on helppo sitten lopettaa koneessa kotimatkalla. Tai viimeistään Suomessa, jossa tupakointi on lähes kriminalisoitu.

Opettele muutama fraasi kroatiaa. Ja käytä niitä. Älä suostu puhumaan englantia, saksaa tai mitään muutakaan kieltä. Puhu kroatiaa. Koska paikalliset eivät halua puhua sitä kanssasi, he kääntävät jutut aina englanniksi, niin anna takaisin samalla mitalla. Puhu kroatiaa. Vain kroatiaa. Jos ei muuten, niin siksi että se hauskaa. Ja hämmentävää. Kaikille.

Hyppää pois boksista. Älä mene sinne minne kaikki turistit menevät. Mene tasan toiseen suuntaan. Mene pikkukujille, mene pikkukyliin, mene kaikkein savuisimpiin baareihin ja kapakoihin. Mene sinne minne paikallisetkin menevät. Et välttämättä löydä marmorin hohdetta, et viimeisen päälle rakennettua tai suunniteltua lomaparatiisia, sen sijaan löydät ja vietät aikaasi aidossa ympäristössä aitojen ihmisten parissa. Voit viljellä niitä kroaatinkielisiä fraasejasi. Ja vetää röökiä. Taatusti edullisemmin kuin siinä suositussa baarissa siinä turistikadun varrella.

Näin saatiin matkaopas hyvään alkuun. Tai alkuun nyt ainakin. Huomenna jatketaan samalla teemalla, silloin vuokrataan auto tai jokin muu kulkupeli, mennään rannalle ja otetaan aurinkoa. Liikutaan sinne sun tänne. Ainakin. Joten tervetuloa takaisin jatkamaan lomaanne tähän samaan osoitteeseen. Huomenna. Samaan aikaan.