12. helmi, 2019

Matkaopas, osa 2

Kastel Stari

5 - 11 C

Aurinkoista, keltainen varoitus tuulesta

Tervetuloa takaisin ultimaallisen matkaoppaan pariin. Eilen aloitettiin loma, etabloiduttiin Dalmatiaan, lomakohteeseen ja vedettiin heti alussa löysät pois. Tuo tarina löytyy eilisestä blogista, joka puolestaan löytyy pikkuisen alaspäin skrollaten. Tänään jatketaan siitä mihin eilen jäätiin. Liikutaan sinne sun tänne, otetaan aurinkoa ja istutaan baareissa. Ainakin.

Siinä hotellilla missä asutte, saattaa olla hienoa uimaranta. Tai jopa uima-allas. Ainakin ihan siinä lähellä jossain on taatusti viimeisen päälle trimmattu biitsi vuokrattavine aurinkotuoleineen ja ravintoloineen. Palvelu pelaa, parhaimmilla rannoilla jopa tuoliin asti. Ja maksaa. Maksaa paljon.

Mikäs siinä on itseään grillata muiden turistien seassa ja keskellä. Jos tykkää. Mutta on olemassa toinenkin vaihtoehto. Johon kannattaa uhrata ainakin yksi päivä.

Etsi kartalta pieni kylä rannikolta. Niitä täällä meidän seudulla riittää. Selvitä mikä bussi sinne vie. Pakkaa vesipullo, simmarit, uimakengät ja aurinkorasva reppuun. Hyppää bussiin. Kun pääset kylään, mene rannalla. Se ei ole hienohiekkainen laaja hiekkaranta, siellä ei ole kauniita rantaemäntiä jotka myyvät ylihintaisia aurinkotuoleja ja toimittelevat drinkkejä, saattaa hyvinkin olla ettei siellä ole muita palveluita kuin suihku. Kylmä sellainen. Mutta olet paikallisten keskellä. Eikä niitä palveluita kovin kaukaa tarvitse etsiä.

Kun nouset pyyhkeeltä ja kävelet kylän keskustaan, löydät palvelut. Löydät kahviloita, ravintoloita, kauppoja, leipomoita ja pikkuputiikkeja. Mene leipomoon, osta joku vastaleivottu usein vielä lämmin pikkupurtava. Siirry lähipuistoon istuskelemaan ja nauttimaan. Tai lähimmälle terassille. Tilaa kahvi ja nauti siinä samalla se leipomosta ostamasi pulla. Ei ne siitä siinä kahvilassa välitä. Taatusti saat rauhassa nauttia oman evääksesi. Kunhan et nyt mitään kolmen ruokalajin menuuta mukanasi tuo. Kahvin, joka on juurikin se sellainen pienen pieni kuppi paikallista kahvia jota suomalaisiin kahvisaaveihin tottuneet jaksavat aina ihmetellä, kylkeen voit ottaa šljivovican, paikallisen luumusta valmistetun rakijapaukun. Ihan vaan siksi että se tappaa bakteerit. Näin paikalliset perustelevat kyseisen juoman juontiaan. Totta onkin, kun olet näitä noin 40% snapseja riittävästi kipannut, ovat bakteerit kuolleet. Tai niitä ei enää huomaa. Tai niistä ei enää välitä.

Jos, tai kun, on kuuma ja jano yllättää, kannattaa maistaa paikallisia oluita. Ja unohtaa samantien Kroatian koffit ja karjalat eli Karlovačkot, Panit ja Ožujskot. Kokeile vaikka juuri Kroatian pahaaksi olueksi valittua Splitissä sijaitsevan pienen panimon Barbra -olutta. Sillä siinä kun jotkut muut alueet tässä maassa pullistelevat hyvällä oliiviöljyllään tai proscuitto -kinkuillaan, me Dalmaltiassa keskitymme olennaiseen. Panemaan hyvää olutta. No juu, toki meilläkin on hyvää proscuittoa ja todistettavasti maailman parasta oliiviöljyä. Kinkkua on tarjolla aina, joka paikassa ja jokaisella aterialla tilaisuudesta riippumatta. Oliiviöljyn parhaudesta minulla puolestaan on asiantuntijalausunto, joka todistaa aukottomasti että maailman paras oliiviöljy puristetaan juuri tuossa minun naapurissa sijaitsevassa öljypuristamossa. Ja löytyy minun keittiöstäni.

Mutta takaisin siihen lomaan. Bussit ovat siis oiva keino liikkua. Liikkuminen on mahdollista myös junilla, tosin niiden aikataulut ovat luokkaa joustavat. Mutta kyllä niilläkin pääsee, usein vieläpä sangen mukavasti täyteen pakattuun ja ahtaaseen linja-autoon verrattuna. Taksit ovat kalliita. Uber toimii. Ja on edullisempi. Lataa siis sovellus jo ennen lomaa. Suosittelen.

Ja lopuksi se autonvuokraus. Josta kysytään toiseksi eniten kysymyksiä. Eniten kysytään rahanvaihdosta. Mutta siis. Autolla liikenteessä. Ei, se ei ole jännää. Eikä villiä. Liikenne on aivan samanlaista kuin Suomessa. Autot pysyvät kaistoilla ja pysähtyvät punaisiin valoihin. Ne pysähtyvät myös suojateiden eteen. Mikä kannattaa huomioida. Ja päästävät sinut liikennevirtaan vaikka tulisit vasemmalta. Sen sijaan stop -merkki on vain ohjeellinen merkki. Se näyttää lähinnä vain sen että edessä on risteys. Jos joku sen eteen pysähtyy, hän on todennäköisesti turisti ja liikeellä vuokra-autolla. Joten ole tarkkana. Ole tarkkana myös mopojen, skoottereiden ja moottoripyörien kanssa. Koska niitä tulee vasemmalta, oikealta, ylhäältä ja alhaalta. Sinua on varoitettu.

Näin on raapaistu pikkaisen onnistuneen loman pintaa Dalmatiassa. On parin päivän aikana jaettu vinkkejä, ohjeita, näkemyksiä ja jopa muutaman varoituksen. Lisää saa kysyä. Minä vastailen. Oikeinkin mielelläni. Joten eikun suunnittelemaan. Ja kyselemään. Ja ihmettelemään.

Huomenna jatketaan. Aiheessa pysyen. Hieman uusilla näkulmilla. Tässä samassa osoitteessa. Samaan aikaan. Tulepa kurkkimaan.