13. helmi, 2019

Matkaopas, osa 3

Kastel Stari

3 - 10 C

Osittain aurinkoista, keltainen varoitus tuulesta

Jatketaan opastusta ihan kohta, sitä ennen todettakoot että nyt on viikatemies häärinyt hieman liian ahkerasti. Viime aikoina tältä meidän taajuudelta on hävinnyt monta kaikille tuttua tyyppiä. Ensin lähtivät Harri Marstio ja Ismo Kallio, sitten Suomea ja muutakin maailmaa järkytti Matti Nykäsen poismeno ja eilen saimme uutisen että Olli Lindholm on hänkin vaihtanut hiippakuntaa. Nykäsmäisesti todeten, kuolema kuuluu elämään mutta näissä viimeaikaisissa lähdöissä ajatuksia herättää niiden yht'äkkisyys ja se että kaikki edellä mainitut henkilöt kuuluivat tavalla tai toisella omaan sukupolvikokemukseen. Vähän niinkuin että vierestä viedään.

Vaikka en ole, enkä ole koskaan ollut, mikään suuri Yö -yhtyeen fani niin kyllähän Lindholmin kuolema kosketti. Tavallaan hän, ja koko orkesteri, on aina ollut olemassa. Kuulunut elämään. Vaan eipä kuulu enää. Rauha Ollin muistolle. Toivottavasti siellä yläkerran yhtyeessä on kova meno ja meininki. Ei pitäisi ainakaan jäädä soittajakavereista kiinni.

Sitten takaisin viikon alussa aloitettuun matkaoppaaseen. Josta on jäänyt puuttumaan oleellinen seikka. Nimittäin se, että miten tänne pääsee. Olen kirjoittanut maanantaina ja tiistaina asioista joita kannattaa tehdä kun se loma on jo alkanut,mutta perusjutut ovat jääneet käsittelemättä. Tänään niistä lyhyesti.

Dalmatiaan pääsee lentokoneella. Suomesta Splitin kentälle lentävät Norwegian ja Finnair suoraan. Norwegian aloittaa huhtikuun alussa ja Finnair kuun puolessa välissä. Molempien sesonki päättyy syyskuun lopulla. Ennen huhtikuuta ja syyskuun jälkeen perille pääsee pompuilla eli välilaskuja tehden.

Muistakaapa että Kroatia ei kuulu Schengen -alueeseen. Tarvitsette siis voimassa olevan passin. Henkilökortilla homma ei onnistu. Eikä ajokortilla, joka ei ole enää virallinen henkilötodistus.

Puhutaan paljon ilmastonmuutoksesta ja lentomatkailun päästöistä. Jos ahdistaa, maatakin pitkin pääsee. Oma auto on aina mahdollisuus. Vaihtoehtoreittejä ovat esimerkiksi via Baltica tai Saksan läpi ajelu. Molemmat toimivat, Saksassa tosin saattaa olla hieman ruuhkaista. Myös bussilla ja junalla pääsee jos on aikaa matkustaa parisen vuorokautta ja hermoja notkua asemilla vaihtoja tehdessä parista tunnista yli kuuteen tuntiin. En suosittele, varsinkaan jos olette lähdössä reisulle pienten lasten kanssa.

Iäisyysaihe. Rahanvaihto. Missä se kannattaa? Onko se turvallista? Valmiiksi Suomessa vai vasta kohteessa? Toimivatko kortit? Entä automaatit? Voiko kortilla maksaa? Nämä kysymykset lisääntyvät aina keväisin kun lomat lähenevät. Joten vastataan. Jälleen kerran.

Nyrkkisääntönä voitanee pitää että rahaa kannattaa vaihtaa Suomessa valmiiksi tasan sen verran mitä laskee tarvitsevansa heti alkuun. Ja loput täällä. Pankissa. Siis ihan oikeassa pankissa. Jossa saattaa joutua hieman jonottelemaan, mutta saa palkinnoksi parhaimman kurssin. Toinen vaihtoehto, lähes yhtä hyvällä kurssilla, ovat rahanvaihtopisteet. Joita riittää. Niitä on katujen varsilla, niitä on ostoskeskuksessa, niitä vähän siellä sun täällä. Eli lyhyesti, Suomesta mukaan sen verran että saa matkan kentältä majapaikkaan maksetuksi ja iltaoluen, ensimmäisenä lomapäivänä sitten euronipun kanssa lähimpään pankkiin tai rahanvaihtopisteelle. Ja eurot kuniksi.

Seinästä saa lisää. Visa -tunnuksella varustettuja automaatteja riittää, itseasiassa Kroatiassa on EU:n korkein pankkiautomaattitiheys. Kortit käyvät yleisesti, eivät kuitenkaan välttämättä ihan pienimmissä kahviloissa tai myymälöissä. Kannattaa kysyä jo sisälle/terassille astuessa että toimiiko teillä kortti. Välttyy turhasta juoksemisesta lähimmälle automaatille.

Muita yksityiskohtia. Kraanavettä voi juoda. Jos omistatte yliherkän vatsan, juokaa pullovettä. Sitä saa kaupoista tai kioskeista, kuplilla tai ilman. Mutta kraanastakin valuu siis juotavaa.

Marketit avautuvat yleisesti aamuisin kello 07.00 ja ovat auki 21.00 asti. Joka päivä. Pienemmät kaupat saattavat sulkea hieman aiemmin, sunnuntaisin ne menevät kiinni jo kello 13.00. Kaikki kaupat ova kiinni ensimmäisenä pääsiäispäivänä. Kaupassa käydessä kannattaa huomioida että hyllytys ei välttämättä ole ihan sama mihin Suomessa on totuttu. Kahvifiltterit saattavat sijaita vaikkapa vaippojen vieressä, eivät kahvihyllyssä. Muutoin valikoima on samankaltainen kuin Suomessa. Sillä erotuksella että maito-, hevi- tai lihahyllyt eivät ole kilometrin mittaisia. Eli valikoima saattaa olla hieman suppeampi kuin mitä se on Suomessa. Mutta kaikki tarvittava löytyy. Ja se ruokakerma, se on kroatiaksi vrhnja za kuhanje. Tämä on nimittäin se toiseksi eniten esitetty kysymys.

Isommat ostoskeskukset, joita löytyy Splitistä, noudattelevat markettien aukioloja. Valikoima on hyvä ja kansainvälisiä brändejä löytyy. Hintatasosta en osaa sanoa mitään koska en varsinaisesti ole shop-a-holic mutta lienee jonkinverran edullisempi kuin Suomessa. Käykää itse tutkimassa.

Näin matkaoppaan osa numero kolme. Huomenna torstaina on vuorossa kohde-esittelyt. Että minne sitä kannattaa suunnata. Ja miksi. Perjantain vedetään koko paletti kasaan. Näin on viikon teema pakettissa. Mutta huomenna siis uusi infopläjäys. Tervetuloa takaisin silloin.