14. helmi, 2019

Matkaopas, osa 4

Kastel Stari

5 - 14 C

Puolipilvistä

Torstai ja matkaopasviikon viimeinen osuus, osa neljä. Joku voisi väittää että nyt meni väärinpäin tai ainakin heikunkeikun kun maanantaina ja tiistaina käsiteltiin mitä kohteessa kannattaa tehdä, eilen keskiviikkona reissattiin kohteeseen ja vasta tänään puhutaan itse kohteista. Vaan semmoista se välillä on, aina se ei mene ihan järjestyksessä. Sitäpaitsi huomenna perjantaina, oppaan yhteenvedossa, voin hyvinkin käydä asiat oikeassa järjestyksessä. Tai sitten en. Sen näkee sitten. Jännä katsoa mitä se näppis tuottaa. Ja missä järjestyksessä.

Heti tähän alkuun korjaus eiliseen tekstiin. Kirjoitin, että Kroatia ei kuulu Schengen -alueeseen ja matkustusasiakirjana pitää olla voimassa oleva passi. Että vain passi kelpaa. Käsi ylös virheen merkiksi. Jälleen kerran. Poliisit.fi sivu kertoo että Kroatia hyväksyy matkustusasiakirjaksi myös virallisen henkilökortin. Myös sillä siis pääsee. Kiitos aktiivisille lukijalleni korjauksesta. Mutta. Iso mutta. Suosittelen, ja suosittelen vahvasti, että luotatte siihen passiin. Se toimii varmasti. Vaikka Suomen poliisi, lähetystö, Ulkoministeriö ja Euroopan Unioni kertovat henkilökortin kelpaavan, en välttämättä menisi takuuseen että herra tai rouva rajavirkailija Kroatian rajalla on tästä tietoinen. Siksi passi. Se kelpaa hänelle varmasti. Vaikka olisi vähän huonompi päivä.

Sitten päivän aiheeseen. Että minne sitä kannattaa suunnistaa kun se loma vihdoin koittaa? Julistin jo maanantaina, ja julistan edelleen, että tämä teksti ja koko tämä sarja käsittelee Dalmatiaa. Ja Dalmatiassakin lähinnä Splitin ympäristöä. Muut alueet ympäri maata ovat taatusti tutustumisen arvoisia, mutta minä en niistä kirjoita. Koska en voi. Koska en ole käynyt siellä. Enkä halua kirjoittaa, en kehua, en suositella enkä haukkua jotain mitä en itse ole kokenut. Siksi en myöskään julistaudu Kroatian asiantuntijaksi. Sillä minä en ole Kroatian asiantuntija. En minä tunne tätä maata. En todellakaan. Niitä asiantuntijoita ja kaikesta kaiken tietäviä löytyy kyllä ympäri interwebbiä kun pikkaisen surffaatte. Minä tunnen vain nämä omat seutuni. Enkä niitäkään kovin hyvin. Siitä huolimatta kutsun teidät lomalle Dalmatiaan. Ihan tänne Splitin seuduille.

Split on Dalmatian suurin kaupunki. Se on Zagrebin jälkeen maan toiseksi suurin kaupunki hieman vajalla 180.000 asukkaallaan. Split sijaitsee niemellä joka tarkoittaa sitä että kaupunki on verrattain helppo ottaa haltuun. Kaikki nähtävä, koettava ja tarvittava on verrattain pienellä alueella joten lähes kaikki on saavutettavissa jalkaisin. Jos ei ole, julkinen liikenne toimii. Hyvin.

Kaupungista löytyy kaikki mitä lomallanne tarvitsette. Siellä on uimarantoja ja nähtävyyksiä, siellä on ravintoloita, siellä on baareja ja turisteja. Joidenkin mielestä jo liikaakin turisteja. Varsinkin sesonkiaikaan. Mikä aiheuttaa ruuhkia, jonoja ja sen että hinnat nousevat. Hinnat nousevat majoituksissa, ravintoloissa ja muissa palveluissa. Joten teitä on varoitettu. Huippusesonki on muuten heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun. Tuona aikana ihmisiä on paljon, hinnat ovat tapissa ja ruuhkia riittää.

Muita vaihtoehtoja lomanviettopaikaksi tässä meidän huudeilla on useita. Jotain löytyy kuulemma Splitin eteläpuolelta, mutta aivan kuten tuolla edellä totesin, kun en ole siellä käynyt, en halua niistä kirjoittaa. Samasta syystä jätän rannikon, kuulemani mukaan todella upeat, saaret käsitelemättä. Sen sijaan Splitin pohjoispuolella, lentokentän ja itse kaupungin välissä, sijaitsee äärimmäisen suositeltava kaupunki nimeltään Kaštela. Joka sattuu olemaan myös kotikaupunkini. Kaštela on levittäytyy Adrianmeren rannikolle ja koostuu seitsemästä pienestä keski-aikaisesta kylästä. Kylät ovat kaikki omanlaisia, niillä on omat linnansa, uimarantansa, rantakatunsa ja vanhat kaupunkinsa. Näkemistä ja kokemista siis riittää. Matka kentältä on lyhyt, hinnat edullisemmat kuin Splitissä, palvelut pelaa eikä iso kaupunki ole kuin reilun puolen tunnin bussimatkan päässä. Kannattaa pitää vahvasti mielessä kun lomakohdettanne valitsette. Apua, ohjeita, vinkkejä ja jopa opas -palveluita löytyy. Kunhan kysytte. Kaštela tulee saamaan myös ihan oman blogikirjoituksen, tai sarjan niitä, myöhemmin tässä keväällä. 

Lentokentältä pohjoiseen löytyy Unescon maailmanperintökohdekaupunki Trogir. Pieni, ihastuttava paikka. Joka on sesonkina tupaten täynnä turisteja. Kannattaa silti vierailla ja tutustua. Jopa mahdollisesti asustaa. Trogirista eteenpäin avautuu sitten järjettömän kaunis, siis ihan oikeasti nätti, maisemareitti Adrianmeren rannikkoa pitkin pohjoiseen. Matkalle osuu useita pikku kyliä kuten Marina tai saarikaupunki Primošten. Tie päättyy lopulta kaupunkiin nimeltä Šibenik, joka on lähes yhtä hieno paikka kuin Kaštela. Jos retkeilyttää, retkeilkää Šibenikiin. Suosittelen vahvasti. Kaupungissa on todella hieno ja laaja vanha kaupunki sekä pitkä, upea rantabulevardi. Eikä, ainakaan vielä, ihan kovin kauheasti turisteja.

Näin tälle päivälle. Ja näin kohteista. Jos, ja kun, kysymyksiä heräili, saa kysyä ja ottaa yhteyttä. Minä vastailen ja jos, tai kun, en jotain tiedä niin selvitettellään asia.

Huomenna yhteenveto koko viikosta joten jos ette ole jaksaneet lukea viikon jorinoita kokonaan läpi, pääsette tuolloin helpommalla lukemalla vain yhteenvedon. Se huomenna siis. Aamulla. Nähdään silloin.