15. helmi, 2019

Matkaopas - yhteenveto

Kastel Stari

5 - 14 C

Pilvistä, keltainen varoitus tuulesta

On perjantai ja kun koko viikko on annettu vinkkejä ja oheita lomalle Dalmatiaan, tarkemmin vielä tähän Splitin ympäristöön, lienee syytä vetää setti yhteen. Lyhyesti mutta kattavasti. Tarkemmat höpinät asioista löytyvät kun skrollaa aikaisempiin blogeihin.

Miten

Miten sinne pääsee? No, vaikkapa lentämällä Splitin kentälle. Suorat lennot Suomesta alkavat huhtikuun alusta ja jatkuvat lokakuulle. Tuon ajan ulkopuolella pomppien. Eli välilaskuilla.

Jos ilmastonmuutos ja lentoliikenteen päästöt ahdistavat mutta olette kuitenkin päättäneet lentää, kannattaa viettää kohteessa pidempi aika. Joko täällä Dalmatiassa tai muualla Kroatiassa. Pitkä loma kun vähentää todistettavasti hiilijalanjälkeä. Minullakin tulee ihan kohta kolme vuotta täyteen. Tai tulkaa omalla autolla. Via Baltica -reittiä tai Saksan läpi ajellen. Myös bussilla tai junalla pääsee. Jos on aikaa. Ja hermoja.

Minne

Lentokentältä vasemmalle. Kroatian mittapuussa suurkaupunki Split. Sieltä löytyy kaikki mitä lomaltanne odotatte. Ja helposti, sillä Split on helppo ottaa haltuun. Ihmisiä on paljon, mutta niin on tarjontaakin. Ja valikoimaa. Mutta myös ruuhkia. Ja jonoja. Varsinkin seonkiaikana.

Kentältä oikealle. Viehättävä pikkukaupunki Trogir. Jos haluatte viettää lomanne hieman rauhallisemmassa ympäristössä. Trogir on suosittu kohde sesonkina, joten ihmisiä, jonoja ja hässäkkää riittää.

Kaiken tämän välissä on Kaštela. Kaupunki joka muodostuu seitsemästä pienestä kylästä. Jotka kaikki erilaisia ja omalaatuisia. Reissu niin Splitiin kuin Trogiriin vie vain puolisen tuntia eikä turisteja ole niin paljon kuin suuremmissa kohteissa. Hinnat ovat hieman edullisemmat. Kaštela, kyläkohtaisesti, on tarkemmassa esittelyssä ensi viikolla. Näillä sivuilla, tässä samassa osoitteessa.

Asuminen

Vaihtoehtoja on laajalla skaalalla. Löytyy yksityismajoitusta, löytyy apartementosta, löytyy hostelia ja hotellia. Yhdestä tähdestä viiteen tähteen. Uima-altaalla ja merinäköalalla tai ilman. Onpahan joku kuulemani mukaan jopa sohvasurffanut täällä. Mitä ikinä etsittekin tai mihin budjetti venyy, majoituvaihtoehto löytyy taatusti. Huomioikaa huippusesonki heinäkuusta syyskuulle, jollloin useat paikat ovat täynnä. Ja hinnat korkeimmillaan. Kannattaa siis varata ja tulla ajoissa.

Mitä sitten

Mitä sitten kun vihdoin loma alkaa ja löydätte itsenne täältä? En minä tiedä. Vaihtoehtoja on paljon. Niitä on niin paljon että löydätte taatusti juuri vaihtoehdon mikä tekee juuri siitä teidän lomasta oikean loman. Jos haluatte istua baareissa, bilettää ja bailata, paikkoja löytyy. Syödä hyvin? Vaeltaa vuorilta? Kalastaa? Katsella nähtävyyksiä? Viettää aikaa rannalla ja ruskettua? Shoppailla? Tavata uusia ihmisiä? Nauttia elämästänne? Kokea lomaromanssin? Kaikki tuo, kyllä. Kyllä onnistuu. Kunhan vaan päätätte että missä. No, ehkä romanssi on hieman siinä ja tässä, mutta toki sekin on mahdollista. Kai.

Lopuksi

Hirmu vaikea kertoa asioista kun ei tiedä mikä ketäkin kiinnostaa. Siksi tämä tarina liikkuu yleisellä tasolla. Jos/kun lisäkysymyksiä, ideoita tai muuta ihmettelyä pompsahtelee mieleen, olkaa yhteyksissä. Niinkuin olette olleetkin. Kaivellaan yhdessä sitten taas juuri ne teidän lomaanne liittyvät ja vaikuttavat asiat. Koska kyse on kuitenkin teidän lomasta.

Näin tälle viikolle. Kiitos mielenkiinnostanne, teitä on tällä viikolla ollut jälleen ennätysmäärä. Dalmatia tuntuu siis kiinnostavan. Ensi viikon alkuun on luvassa listaus nettiosoitteista josta saatte lomanne suunnitteluun liittyvää lisätietoa ja apuja. Linkeissä on majoitusvaihtoja, liikkumiseen liittyviä linkkejä ja aivan yleisiä tietosivustoja ja -palstoja. Kaikki tämä siis maanantaina kommenteilla ja lukusuosituksilla varustettuna .

Nyt oikein hyvää viikonloppua kaikille. Tulkaa ensi viikolla takaisin suunnittelemaan lomaanne. Tietopaketointi jatkuu tuolloin maanantain linkkilistauksella. Tiistaista eteenpäin esitellään Kaštelaa. Joten siihen asti siis.