18. helmi, 2019

Kevät

Kastel Stari

6 - 14 C

Aurinkoista

On siis kevät, kuljen Hakaniemen rantaa.... No en todellakaan kulje, en tarjoile edes salmiakkia, sen sijaan totean että kevät on saapunut, ainakin hetkellisesti, Dalmatiaan. Kevään haistaa, maistaa ja tuntee. Tosin, jos vanhat merkit pitävät paikkansa, 'takatalvi' iskee vielä ennen kesää. Jossain vaiheessa tulee vettä järjettömän tuulen säestyksellä hyvinkin rankasti. Taatusti. Ja vasta sitten on aika kaivella shortseja kaapin perukoilta. Vaikka alkavalle viikolle onkin lupailtu jo 18 asteen lämpöjä. Pitää vaan toivoa ettei takis, takatalvi (suom.huom.), innostu niinkuin innostui viime talvena. Silloin se tarjoili lumisateita vielä helmikuun viimeisinä päivinä ennenkuin talttui lopulta kevääksi ja kesän lämmöksi. Nyt ei moista loppurutista kaivata. Kiitos.

Mutta nyt, juuri päättyneenä viikonloppuna, kelit oli kyllä ihan kohdillaan. Ottaen huomioon että on helmikuu. Aurinko paistoi ja lämpötila kohosi, kylmistä öistä huolimatta, reippaasti yli 15 asteen. Ainakin RealFeelin mukaan. Ja kevään haistoi, maistoi ja tunsi.

Kevään haju. Sitä ei voi kutsua tuoksuksi koska se on haju. Kaikki tuntevat sen hajun joka keväisin valtaa Suomen kun lumien alta paljastuu kaikki koirankakat, purot puli-pulisevat ja maa sulaa. Ja haisee samalla... no, paskalta. Mutta hyvältä paskalta koska se on kevään haju. Yksi parhaita asioita Suomessa. Dalmatian kevät ei haise paskalle, Dalmatian kevät haisee lämmöltä. Ja pihagrilleiltä. Sillä kun lämpö kohoaa, sanotaan nyt vaikka yli viidentoista asteen, sen haistaa. Vaikka täällä maa ei ole ollut jäässä eikä siis sula eikä lumen alta ei paljastu yhtään koirankikkareita koska ei ole ollut lunta, niin kyllähän se kevätkeli hieman erilaiselta tuoksuu. Tai sitten aistit on vaan herkillä.

Kun eilen lampsin edestakaisin vuorilla ja kylillä, niin kyllä kevään huomasi. Eikä pelkästään kevään tuoksusta vaan myös siitä että pihagrillit savusivat jokatoisella pihalla. Koska aurinko. Ja koska lämpö. Kesäisin on normaalia että sunnuntaisin ihmiset grillaavat pihoillaan mutta eilen, ensimmäistä kertaa tälle vuodelle, tuoksutin grillien savut. Myös maa mullistuu, sillä lähes jokaisella maapläntillä joku rapsutti, ruopi tai äesti. Mahtaako tuo äestää edes olla oikea termi? Mutta siis, puutarhoja valmisteltiin tulevaa silmällä pitäen. Saattaa olla että sinne istutettiinkin jo jotain, en minä tiedä. Maanvijely kun ei todellakaan ole ihan ydinosaamista. Ei edes puutarhaviljely.

Kevään maku. Kyllä, se myös maistuu. Sillä kun, lämmöstä ja auringosta johtuen, vihdoin ja viimein pääset istuskelemaan rantakadun terassille, ei se paikallinen kahvi enää houkuttelekaan niinkuin se houkutteli vielä kun lämpöä oli alle kymmenen astetta. Ja piti saada itsensä sisäisesti plusasteille. Eilen teki mieli jotain keväisempää, koska lämpö ja aurinko, joten päädyin juomaan oluen. Siis oluen! Minä, joka en ole moista juonut rannalla lähes vuoteen. Baarin omistaja Niki valitti ettei jaksaisi tehdä enää ainuttakaan kahvia koska oli lltapäivään mennessä suhautellut niitä jo yli 500 kappaletta. Täällähän jokainen kuppi tehdään erikseen, sitä ei kaadeta mistään valmiiksi keitetystä keittimestä. Sanoin Nikille, että ok, ei sitten. Tuo minulle olut. Hän kysyi kaksi kertaa että anteeksi mitä? Että ei kahvia, että olutta? Ja lopulta tarjosi sen....

Kevään tuntu. Kyllä. Se tuntuu. Nimittäin niskanikamissa. On taas se aika. Tiedätte kyllä. Juurikin se aika kun liikenteessä on vaarallista kun huomio keskittyy aivan johonkin muualle kuin mihin sen pitäisi keskittyä. Se aika kun niskat tulevat kipeäksi koska pää pyörii kuin huuhkajalla. Koska "maisemat". Kyllä. Eilen oli se päivä. Ensimmäistä kertaa tälle keväälle.

 Lupasin perjantaina että viime viikon matkaoppaan jatkeeksi tänään olisi jaettu matkanne suunnittelun kannalta tärkeitä linkkejä. No ei jaeta sillä kevät vie miestä vielä näin maanantai-aamunakin. Linkkejä jaetaan sitten huomenna. Toki yksi linkki sentään tällekin päivälle löytyy. Nimittäin uuden kuvasivustoni osoite.

Kuten olen kertonut löysin kameran uudelleen ja olen kuvannut asioita ja ympäristöäni innokkaasti siitä lähtien. Tuotoksia on ollut katseltavissa näiden sivujen 'Viikon kuvat' -osiossa mutta nyt niitä on tarjolla, paremmalle resoluutiolla ja selkeästi suurempina, myös osoitteessa 

www.jarih.kuvat.fi

Käykääpä siellä tutkailemassa. Mutta tulkaa takaisin huomenna tänne sillä silloin jatketaan viime viikolla alkuun saatettua matkaopasta. Niiden linkkien kanssa. Ainakin. Joten siis, huomiseen.