19. helmi, 2019

Linkitytään

Kastel Stari

5 - 14 C

Aurinkoista

Kyllä se sitä kevättä pukkaa. Ihan väkisin. Enkä pistä yhtään hanttiin. Eilen maanantaina RealFeel lämpötila nousi parhaimmillaan jo 18 asteeseen, eli oli lämmin. Oli jopa niin lämmin että kevään ensimmäiset shortsit kävelivät vastaan. Mummot toki kulkevat vielä pipo päässä talvitakeissaan hanskoineen. Koska on helmikuu. Ja koska pitää pukeutua almanakan mukaan.

Lämmön ohella myös äänet lisääntyvät. Keväiset ja kesäiset äänet. Asun Spltin lentokentän vieressä joten laskevat koneet lentävät taloni yli. Joskus, kun puikossa on vähän paskempi pilotti, melko läheltäkin. Eilen havaitsin että liikenne on selkeästi lisääntynyt. Ei vielä lähellekkään mitä se kesällä on, kone joka viides minuutti, mutta tästä viikosta alkaen koneita on kyllä saapunut selkeästi enemmän kuin mihin talvella on totuttu. Ja ei, niiden äänet eivät häiritse sillä lentokonemelu on ääni johon tottuu. Kun muutin tänne, ensimmäisenä kesänä niihin kiinnitti vielä huomion, nyt koneita tuskin edes huomaa. Paitsi silloin kun se paska pilotti sokkailee ihan miten sattuu.

Olen luvannut toimittaa linkkejä lomamatkanne suunnittelun kun se on suuntautumassa tänne Dalmatiaan. Joten seuraavassa pläjäys, kommenteilla varustettuna. Jos ja kun jotain oleellista jää uupumaan, kysykää. Ja huomautelkaa. Tai jos ja kun jokin linkkeistä ei toimi. Linkkinatsi kommentoi ainakin (inside joke, sorry).

Aloitetaan vanhan tavan mukaan pelipaikalle matkustamisella. Eli lentoyhtiöillä. Splitin kentälle lentää suoraan Finnair ja Norwegian. Molemmat aloittavat lentonsa huhtikuussa, Norwegian hieman Finnairia aiemmin. Tarkemmat aikataulut löytyvät yhtiöiden sivuilta. Pieni varoituksen sana Norwegiania koskien. Tätä kirjoittaessani yhtiö taistelee taloudellisten vaikeuksien kanssa. Se on ilmoittanut karsivansa reittejä, vähentävänsä henkilökuntaa ja tekevänsä muutenkin talouteensa vaikuttavia toimenpiteitä. Konkurssin tai toiminnan loppumisen uhkaa ei pitäisi olla, mutta kannattaa olla tarkkana. Ja maksaa lippunsa luottokortilla koska jos yhtiö kaatuu tai lopettaa, rahojen takaisin saaminen on näin helpompaa. Kannattaa seurata uutisia.

Myös välilaskuja pomppimalla pääsee perille. Näistä lennoista saa lisätietoja, ja niitä voi vertailla, helpommin erilaisilla hintavertailusivustoilla kuten ebookers, Supersaver, Skyskanner tai HalvatLennot. Muutamia mainitakseni. Lisää löytyy yhteisen ystävämme Googlen suosiosilla avustuksella.

Kun sitten ollaan Splitin kentällä, mites siitä etiäpäin? Jos majapaikkanne ei ole järjestänyt kuljetusta. Tämä mahdollisuus kannattaa majoitusta varatessa kysäistä aina majoituksen tarjoajalta. Auto vuokralle? Lista lentokentän autovuokraamoista löytyy tästä. Yhtiöitä ja hintoja voi vertailla vaikkapa täällä.

Lentokentän sivuilta löytyy tietoja transfereista eri paikkoihin ja suuntiin, mutta jos valinta kohdistuu Splitin julkiseen liikenteeseen, bussi numero 37 vie niin Spltiin kuin Trogiriin. Aikataulu löytyy Promet -yhtiön sivuilta.

Ja asuminen. Kentän vieressä sijaitsee suomalaisen Marjon pyörittävä apertmentos, lisätietoja tästä. Muutoin majoituksia voi etsiä Booking.comista, airbn'stä, Trivago- ja Momondo -sivustoilta. Momondosta löytyy myös lentohintoja. Ja lisää, Googlesta.

Kun sitten on ensin lennetty paikanpäälle, löydetty majapaikka ja kuljetus sinne, pitää syödä. Ja juoda. Hyviä vinkkejä ja arvosteluja ravintoloista ja paljosta muusta löytyy tuolta. Näitä lukiessanne kannattaa pitää mielessä kulttuurierot. Kannattaa siis harrastaa tiettyjä kultturellista medialuentaa, olipas se hienosti sanottu, kun lukee vaikkapa jenkkien arvosteluja. Heillä kun kriteerit saattavat olla himpun verran erilaiset kuin mitä meillä eurooppaisilla. Olen itse asunut Dublinissa hotellissa joka jenkkiarvostelujen perusteella sijaitsi totaalislummissa, minun mielestä keskellä kaupunkia. He eivät uskaltautuneet ulos hotellista illalla illalla koska ympäristö, minun mielestä oli mukava että koko kaupunki palveluineen oli lähellä.

Siinäpä linkkipläjäys. Huomenna aloitetaan Kaštellan kaupungin matkailumainonta. Eli kerrotaan mitä meidän kylissä on tarjolla. Ja miksi lomakohteeksi kannattaa valita juuri jokin Kaštelan kylistä. Vieläpä asia aukottomasti perustellen. Joten takaisin silloin, Mars mars!