20. helmi, 2019

Kaštela

Kastel Stari

5 - 15 C

Puolipilvistä, keltainen varoitus sumusta

Kroatiassa on paljon erilaisia, toinen toistaan houkuttelevampia lomakohteita. Täältä löytyy rantalomakohteita, kohteita kaupunkilomalle, aktiivilomalle, täältä löytyy oikeastaan kaikkea mitä kukin lomaltaan etsii. Osa kohteista on laajasti tunnettuja ja suosittuja kohteita, osa taas kätkettyjä aarteita jotka vain odottavat löytymistään.

Ja sitten on Kaštela. Keskeisestä sijainnistaan huolimatta hieman syrjään jäänyt viehättävä, pieni historiallinen kohde. Tämä tarina kertoo tästä kaupungista, sen historiasta, nykypäivästä ja siitä mitä kaupungilla on turisteille tarjottava.

Kaštela sijaitsee Unescon maailmaperintökohdekaupunki Trogirin ja Kroatian mittakaavassa suurkaupungin Splitin välissä. Kaupunki muodostuu seitsemästä pienestä kylästä, joilla kaikilla on oma ainutlaatuinen historia, oma sielu ja omat nähtävyytensä. Niinpä kaupungissa ja sen kylissä riittää tutkittavaa, nähtävää ja koettavaa taatusti koko loman ajaksi.

1500 -luvun lopulla alueen väki asusteli nykyisen Kaštelan kaupungin vieressä sijaitsevan Kozjak -vuoren rinteillä. Turkkilaisten hyökättyä suojaamattomiin asutuksiin, väestö siirtyi vuorelta lähemmäksi rantaviivaa rakentaen sinne linnoituksia itseään, maataloustuotantoaan ja elinkeinojaan suojellakseen. Lopulta 1700 -luvulla rakennettiin 17 linnaa ja 12 linnoitettua asutusta, josta alue myös sai nimensä. Kaštela on suomeksi nimittäin linnat. Linnoitusten viereen levittäytyi sitten talonpoikien asutuksia, pieniä kivitaloja jotka ovat vielä tänäkin päivän olemassa, joissa ihmiset edelleen asuvat ja joista voi löytää erilaisia majoituspalveluita. Linnoista ja linnoituksista on säilynyt seitsemän, yksi jokaisessa kylässä. Huomenna ja perjantaina kävellään tarkemmin Kaštela kylät läpi, käydään läpi jokaisen kylän historia, ravintola- ja muu tarjonta. Sillä jokainen niistä on omanlaisena ja jokaisella niistä on omat ominaispiirteensä. Kaštela on moni-ilmeinen lomakohde, Kaštelalla on ainakin seitsemät kasvot. Omat kasvot jokaiselle kylälle.

Nykypäivänä Kaštela on kehittyvä nykyaikainen kaupunki, joka panostaa niin asukkaittensa kuin turistien viihtyvyyteen. Itseasiassa Kaštela on yksi niistä harvoista Kroatian kaupungeissa jotka nauttivat muuttovoitosta, toisin sanoen kun muussa maassa väkimäärä vähenee ihmisten muuttaessa pois, Kaštelan väkimäärä kasvaa. Tällä hetkellä täällä asuu hieman vajaat 40.000 ihmistä.

Turisteille Kaštela tarjoilee paljon nähtävää ja koettavaa. Kaupunki sijaitsee näppärästi aivan Splitin lentokentän vieressä joten lomapäiviä ei tarvitse tuhlata turhaan reissaamiseen. Majoitusvaihtoehtoja löytyy aina yksityismajoituksesta hotellitasoiseen majoitukseen ja kylien puistot, rannat ja linnoitukset ulottuvat koko 14 kilometrin mittaisen Rivieran pituudelle. Näistä tarkemmin sitten huomisesta alkaen.

Kaštelaan pääsee helposti. Splitin kenttä on aivan vieressä, sieltä ja sinne pääsee näppärästi bussilla numero 37. Jos teillä on majoitus jossain Kaštelan kylissä, kannattaa kysäistä onko majoituksen järjestäjällä kuljetuspalvelu kentältä majapaikkaan. Aika usein heillä semmoinen on. Tai he kykenevät moisen järjestämään. Kun sitten olette majoittuneet, kaupunkiin tutustuminen kannattaa tehdä jalkaisin. Kävellä rantakatua pitkin, pysähdellä puistoihin, tutkailla linnoja, istahtaa johonkin rantakahvilaan ja katsella rivan ihmisvilinää. Toinen vaihtoehto on vuokrata polkupyörä. Mopo tai skootteri. Sillä täällä kaikki on lähellä.

Uimarantoja on jokaisessa kylässä. Parhaimmissa useampi. Rantoja on siis paljon ja ne ovat kaikki erilaisia. Kaštelan kaupunki on juuri tällä hetkellä, ensi kesää ja sesonkia ajatellen, remontoimassa ja perusparantamassa rantojaan ja niiden palveluita. Usealla rannalla käy kilkutus ja kalkatus, kaivinkone möyrii ja lapiot heiluvat jotta biitsi olisi valmiina kun kausi alkaa. Näissä dalmatilaisissa uimarannoissa kannattaa muuten huomioida se, että ne ovat pikkukivirantoja. Täältä ei siis löydy 'perinteisiä' hienohiekkaisia uimarantoja. Niinpä suosittelen lämpimästi uimatossujen käyttöä. Adrianmeren vesi on kirkasta ja puhdasta ja sen laatua tarkkaillaan säännöllisesti viikottain.

Näin on Kaštelan perusteet käyty läpi. Huomenna sukelletaan syvemmälle kaupunkiin ja sen tarjontaan käymällä kyläkohtaisesti läpi niiden historiaa kuin nykypäivän tarjontaa majoituksineen, ravintoloineen, nähtävyyksineen ja rantoineen. Esittely, kylien läpikävely ja niiden ihmettely aloitetaan huomenna eteläisemmästä kylästä Splitin kainalosta ja siirrytään sitten kylä kerrallan pohjoista kohti. Mutta se siis huomenna. Tervetuloa takaisin silloin tutkailemaan tarkemmin vaihtoehtoja ensi kesän lomallenne. Sen jälkeen ei tarvitse enää kuin päättää että minkä Kaštelan kylistä valitsette.