21. helmi, 2019

Kaštelan kylät, osa 1

Kastel Stari

6 - 15 C

Puolipilvistä

 

Eilisen Kaštelan yleisesittelyn jälkeen on aika aloittaa reissu kaupungin seitsemän kylän läpi. Käydään läpi jokainen kylä erikseen, kurkataan hieman niiden historiaan, palvelutarjontaan ja yleisilmeeseen. Kommenttien kera luonnollisesti.

Ennen reissulle lähtöä, ihan tähän alkuun, käydäänpä läpi Kaštelan kaupungin rakenne. Se voidaan jakaa kaupungin läpi kulkevien teiden pohjalta kolmeen osaan. Kun lähdetään merenrannasta, edessä ensin kylien vanhat keskustat kauniine vanhoine taloineen, kahviloineen ja apartemontoksineen. Kun sitten noustaan hieman ylemmäksi, eteen pamahtaa ensimmäinen suurempi katu, Cesta Dr. Franje Tuđmana. Linja 37 lentokentältä Splitiin kulkee tätä katua pitkin. Tuđmanan 'alapuolella', meren puolella, sijaitsee siis vanhat keskustat, yläpuolella puolestaan asuvat paikalliset. Kun yhä noustaan Tuđmanilta asuinaluiden läpi ylöspäin, saavutaan suurelle, Ivana Pavla -nimiselle tielle. Se valmistui, sangen värikkäiden vaiheiden jälkeen, parisen vuotta sitten ja helpotti suuresti liikennettä Splitin suuntaan. Ivana Pavlan jälkeen alkaakin sitten nousu vuorille, jonne viime aikoina on myös alkanut nousta asutusta.

Itse kyläretki alkaa Kaštelan eteläisimmästä kylästä, ensimmäisestä kun tullaan Splitin suunnasta ja viimeisestä kun lentokentältä. Kaštel Sućuracin (6.800 asukasta) keskusta on vanhin, ja joidenkin arvoiden mukaan parhaiten säilynyt, Kaštelan kylien vanhoista keskustoista. Se on rakentunut airkkipiispa Averaldo vuonna 1488 valmistuneen kesähuvilan ympärille. Täällä löytyy myös Kaštelan vanhin nykypäivään asti säilynyt rakennelma, Splitin arkkipiispa A.Gvaldon rakennuttaman vuonna 1392 valmistunut puolustuslinnoitus joka rakennettiin suojelemaan läheisen vuoren Kozjakin rinteillä tuolloin asuneita asukkaita. Tuo puolustuslinna on siis yhä edellen olemassa ja sijaitsee kylässä Juraj -kirkon välittömässä läheisyydessä.

Sućurac on henkisesti ehkä hieman erillään muista Kaštelan kylistä, ainakin minun mielessäni, johtuen ehkä sijainnistaan. Se toimii nykypäivänä Kaštelan hallinnollisena keskustana, kylässä on niin poliisiasema kuin iso osa kunnan virastoista. Kylän tori on aamuisin vilkas kauppakauppa, jossa paikalliset myyvät taatusti tuoreita, itse kasvattamiaan vihanneksia ja hedelmiä. Muutoin palvelut ovat tuttuja ja taattuja, kahviloita, ravintoloita ja leipomoita löytyy lähes jokaisesta kulmasta. Kannattaa suunnata varsinkin rantakadulle, joka täälläkin, aivan kuten jokaisessa muussakin kylässä, toimii kesäisin kylän sykkivänä keskustana.

Jos vaeltaminen kiinnostaa, Sućuracin välittömässä läheisyydessä sijaitsee Kaštelan korkein vuori Kozjak, jonka huipulta (780 m) on huimat näkymät Adrianmeren ja Kaštelan yli aina Splitiin ja edustan saariin asti. Vuorella risteilee useita merkittyjä vaellusreittejä.

Matka jatkuu pohjoista kohti, ohitamme mennessämme Kaštelan marinan, joka sijaitsee Sućuracin ja seuraavan kylän Kastel Gomilican välissä. Marina tarjoaa venepaikkojen lisäksi myös majoitusta ja sieltä löytyy uudenkarhea uima-allasosasto.

Ja saavumme Kastel Gomilicaan (4.800 asukasta). Kylä on tunnettu Kaštilacin linnoituksesta, linnasta joka sijaitsee kaupungin kyljessä pienellä saarella. Linnoituksessa kuvattiin Game of Thrones -televisiosarjaa ja esiintyy usein kuvissa ja maalauksissa kun puhutaan tai kuvataan Kaštelaa. Toki Gomilicasta löytyy myös muita keskiaikaisia rakennuksia ja paikkoja, nykyisen kirkon vieressä sijaisee mm. keskiajalta peräisin oleva St. Cosmasin ja Damienin kappeli. Gomilican elämä keskittyy rantakadulle ja -aukiolle, jossa sijaitsee useita kahviloita ja ravintoloita. Aukiolla järjestetään kesäisin usein myös erilaisia yleisötapahtumia.

Majoituspalveluita löytyy niin kylän vanhasta osasta, Tuđmanilta, sen ja Ivana Pavlan väliseltä alueelta ja jopa vuoren rinteiltä.

Seuraavana edessämme on kylä nimeltä Kastel Kambelovac (5.000 asukasta). Kambelovacin ehdoton keskus on kylän keskustassa sijaitseva satama, jonka vieressä sijaitsee keskusaukio kahviloineen ja ravintoloineen. Myös tällä aukiolla järjestetään kesäisin erilaisia tapahtumia.

Kambelovacista löytyy kaksi sangen suositeltavaa ravintolaa. Baletna Skolna sijaitsee aivan meren rannalla ja tarjoilee mm. erinomaisia kala-annoksia. Ravintola Odmor on Tuđman -kadun varrella kylän uudessa keskustassa ja tunnettu liha-annoksistaan. Näiden lisäksi kylästä, ja sen välittömästä läheisyydestä löytyy useita pizzerioista ja muita ravintoloita.

Näin on reissu Kaštelan kylien läpi saatu alkuun ja on retkeilty jo kolmen kylän läpi. Huomenna saavumme sitten kaupungin viihde- ja ravintolakeskukseen, kun edessä on vielä neljä erilaista ja erilaisia elämyksiä tarjoavaa kaunista kylää. Joten takaisin tänne siis huomenna. Mars!