22. helmi, 2019

Kaštelan kylät, osa 2

Kastel Stari

6 - 17 C

Puolipilvistä, illasta alkaen keltainen varoitus tuulesta

 

Aloitettiin eilen marssi Kaštelan kylien läpi ja nyt ollaan jo puolessa välissä. Edessä on neljäs kylä. Kylä nimeltään Kastel Lukšić (5.400 asukasta).

Kastel Lukšićista löytyy kaksi linnaa, erinomaisesti säilynyt ja kylän keskustaa hallitseva Vitturin linna sekä Rusinacin linnoitus, jonka välittömässä läheisyydessa sijaitsee pieni kappeli. Kappeliin on haudattu Kroatian Romeo ja Julia, traagisen rakkaustarinan läpielänyt nuoripari nimeltään Miljenko ja Dobrila. Lukšićissa ei ole varsinaista keskusaukiota, sen sijaan kylässä on useita kauniita ja hyvin hoidettuja puistoja ja hiekkarantoja. Pieniä kahviloita unohtamatta. Jos olisin tunteellisella tuulella, voisin kutsua Kastel Lukšićia, sen ilmapiiriä ja puistoja, jopa tunnelmallisiksi.

Lukšićista löytyy Kaštelan uusin hotelli, neljän tähden rantahotelli Štacija. Hotelissa toimii myös korkeatasoinen ravintola.

Eikun eteenpäin. Edessä on kolme viimeistä kylää ja koska ne ovat käytännössä kasvaneet kiinni toisiinsa, käsitellään ne kaikki yhdessä. Kastel Starin, Kastel Novin ja Kastel Stafilicin rajat ovat niin hämärät että osa paikallisista alkuasukkaistaan ei osaa kertoa missä yksi kylä loppuu ja toinen alkaa. Miksi siis yrittää?

Näiden kolmen kylän läpi kulkeva rantakatu alkaa kun tullaan Kastel Lukšićista rantaa pitkin Kastel Starin hiekkarannan kohdalle. Tämä rantakatu, eli riva, on lähes kaksi kilometriä pitkä ja päättyy Kastel Stafilicin hiekkarantaan. Kadun varrelta löytyy kahvilaa, konobaa, pizzeriaa ja ravintolaa joka makuun ja sitä reunustaa mantereen puolella lähes koko matkaltaan kylien vanhat keskustat. Kesäisin riva on lähes yhtä terassia kun ravintolat levittävät tarjoilulalueensa aivan rantaan asti.

Kastel Stari (7.000 asukasta) on väkimäärältään suurin Kaštelan kylistä ja sen keskusaukiolla ja ranta-alueella järjestetään kesäisin useita erilaisia juhlia ja teemailtoja. Keskusaukiolla toimii aamuisin myös markkinat joissa paikalliset myyvät kalaa, hedelmiä, vihanneksia ja kukkia. Starin tärkein ominaisuus on kuitenkin kiistatta se, että minä asun tässä kylässä.

Aivan Stari kyljessä kiinni oleva Kastel Novi (6.400 asukasta) tunnetaan puolestaan viini- ja oliiviviljelmistään, joita viereisen vuoren rinteillä on juuri Novin kohdalla. Kun kipuaa riittävän korkealle rinnettä (260 metriä), sieltä löytyy Stomorian kirkko jonka vieressä on rauhallinen puisto ja äärimmäisen harvinaisia kasveja kasvava puutarha. Erinomaisen mukava päiväretkikohde kun haluaa hieman rauhaa kylän vilinästä. Kastel Novin rannassa sijaitsee muinainen venesatama, joka on antanut suojaa veneille jo vuosisatojen ajan. Ja antaa yhä edelleen.

Viimeisenä, vaan ei suinkaan vähäisimpänä, Kaštelan kylistä sijaitsee Kastel Stafilic (3.000 asukasta). Täältä löytyy useampikin hiekkaranta ja ranta-aukio, joka toimii kesäisin erilaisten tapahtumien pitopaikkana. Kylässä sijaitsee myös 1500 vuotta vanha oliivipuu, joka on nykyään suojeltu luonnon muistomerkkinä. Aivan Stafilicin toisessa laidassa, sen viimeisessä kulmassa, on sitten Splitin lentokenttä.

Kaikissa näissä kolmessa kylässä on paljon, todella paljon, majoitusvaihtoehtoja aina yksityismajoituksista apartemontoksien kautta Kastel Stafilicissa sijaitsevaan hotellin.

Rantakadun varrelta löytyy, kuten todettu, paljon ravintoloita, pizzerioita ja konoboita. Niitä on niin paljon että lienee aivan turha alkaa luettelemaan, tai suosittelemaan, niitä sen tarkemmin. Varsinkin kun uusia paikkoja putkahtelee jatkuvasti, eikä tulevan kesän kokonaistarjonta ole vielä edes tiedossa. Yksi suosituimmista konoboista on kuitenkin nimeltään Konoba Intrada, jonne tullaan ruokailemaan pitkienkin matkojen päästä. Suosittelen pöytävarauksen tekemistä, kesäaikaan jopa pari vuorokautta etukäteen. Ja kun listaus ja suosittelu kuitenkin näemmä aloitettiin, mainitaan nyt vielä loistavat arvostelut saanut BistroBar Dupin Kastel Starin rannalla, sen välittömässä läheisyydessä sijaitseva pizzeriat Labinezza ja Kastelac sekä oma suosikkini pannukakkuravintola Krespo Bar Kastel Stafilicissa.

Näin on kylät talsittu läpi. Lisäilen tuohon seuraavalle sivulle, viikon kuvasivulle, vielä kuvia kylistä ja palaan aiheeseen maanantaina vastauksilla kysymyksiin joita olette jo nyt esittäneet. Maanantaina siis vielä ainakin Kaštelan hintatasosta, siitä mikä on konoban ja pizzerian ero, milloin tänne kannattaa tulla ja uskaltaako hanavettä juoda. Ja tietysti, missä sitä rahaa kannattaa vaihtaa.

Nyt hyvää viikonloppua. Maanantaina siis takaisin vielä kerran Kaštelan matkailuasioihin, joten jos kysymyksiä mielen päälle pompsahtelee, saa lähestyä. Lisätään niitä sitten maanantaina vastauslistalle. Mutta nyt siis, viikonloppuja kaikille!