25. helmi, 2019

Kaštelan nippelit

Kastel Stari

2 - 12 C

Puolipilvistä, keltainen varoitus tuulesta

 

Se oli sitten semmoinen viikonloppu. Nimittäin tuulinen. Splitin seudulla mitattiin lauantaina alueen mittaushistorian korkeimmat tuulilukemat kun buratuuli puhkui parhaimmillaan hieman reilut 190 km/tunnissa. Eli noin 53 m/sekunissa. Puita kaatui, kattoja ja muuta sälää lenteli sinne sun tänne, liikenne katkaistiin moottoriteillä eikä silloille ollut mitään asiaa rekoilla eikä moottoripyörillä. Melkoisen kauas jäätiin kuitenkin vielä koko maan ennätystuulista, sillä aikoinaan 21.12.1990 Masleničkin sillalla tuulennopeudeksi mitattiin vaatimattomattomat 294 kilometriä tunnissa, eli noin 80 m/s. Silta sijaitsee muuten Zadarin kaupungin vieressä ja tarjoilee puhureille hyvän kohteen, sillä se on 315 metriä pitkä sijaitsee 55 merenpinnan yläpuolella.

Sunnuntaina bura laantui hiljalleen kuitenkin niin, että kun aamulenkillä tamppasin tuolla vuorella 350 metrin korkeudessa, oli ajoittain ihan oikeasti vaikea puskea vastatuuleen. Eikä todellakaan tehnyt mieli mennä aivan polun laidalle, sillä pudotus on paikoitellen melkoisen pystysuora. Ja kun kunnon puuska sattuu kohdalle, siinä lähtee hieman isompikin ukko suht kepeästi. Kokemusta on. Tosin vain jalkakäytävältä putoamisesta. Selvinpäin.

Sitten nippeleihin. Kirjoittelin viime viikolla Kaštelasta lomakohteena, ja luvattuja, uusia kuvia löytyy tuolta. Viikonloppuna sähköpostiin kilahteli myös mukava nippu kysymyksiä. Kiitos kaikista. Olen vastaillut suoraan, kuten tapana on, mutta käydään tässä julkisesti läpi pari esille noussuta juttua. Nimittäin hintoja.

En lähde kirjoittamaan enää lentojen enkä majoitusten hinnoista koska ne ensinnäkin vaihtelevat paljon eri seikoista johtuen ja toisaalta ne on helppo tarkistaa juuri siihen omaan tarpeeseen liittyen. Linkkejä lentoihin ja majoitushintavertailusivuihin löytyy vaikkapa tuolta. Jos haluatte yksityistä, lähes alkuasukasmaista, sisäpiirin tietoa ja sitäkautta kenties jopa hieman edullisempaa hintaa, kannattaa ottaa yhteyttä. Koitetaan avittaa niin paljon kuin mahdollista.

Koska nuo suuret linjat on helppo tarkistella itse, keskityn tänään nippeleihin. Eli siihen että mitä se eläminen täällä sitten ihan oikeasti maksaa. Läpikäyn, pyynnöstä, ihan yksittäisten tuotteiden ja asioiden hintoja. Todettakoot heti tähän alkuun että seuraavat hintatiedot eivät välttämättä ole juuri se lopullinen totuus, osa hinnoista on keskihintoja, osa arvioita, osa ihan omia havaintoa kaupoissa/kahviloissa/ravintoloissa. Kaikki ilman sitoumuksia.

Lomalla pitää syödä. Ja juoda. Kumpaakin voi tehdä vaikkapa kahvilassa, pizzeriassa tai ravintolassa. Kahvikuppi maksaa yleisesti 7-10 (1-1,40€) kunaa, hieman paikasta ja kahvilaadusta riippuen. Limut ja muut alkoholittomat juomat 12-15 (1,70-2.00€) ja perusolut (0,5 l) paikasta riippuen 15 kunasta (2€) alkaen ylöspäin. Normaali-, jonkinmoinen keskihinta varsinkin kesällä, lienee jossain 20 kunan (2,80€) paikkeilla. Viinilasillinen lähtee samoilla hinnoilla. Kallein tähän asti löytämistäni oluista oli kaksi kesää sitten Trogirin keskusaukiolla, maksoin perusoluesta 65 kunaa (9€). Mutta turistipaikka, sesonki ja sijainti. Kannattaa siis hieman katsoa minne istahtaa.

Pysytään ravintolassa. Pizzat maksavat yleisesti 50 kunasta (7€) ylöspäin. Ylärajaa ei ole. Kala- ja liha-annosten hinnat alkavat 60-70 kunasta (8,20-9,50€) ja sama juttu, ylärajaa ei ole. Hinnat riippuvat, aivan kuten ne tekevät ihan missäpäin maailmaa tahansa, paikasta, sen tasosta, ravintolan suosiosta ja maineesta. Keskimäärin meidän rannan ravintoloissa ja pizzerioissa saat pizzan 60 kunalla (8,20€), lihat ja kalat 90-100 kunalla (12,30-14€).

Jos ja kun tekee mieli kokata itse, seuraavassa lyhyt ja yleisluonteinen katsaus kaupan tuotteiden hintoihin. Possunpaisti 35 kunaa/kg, naudanliha tietysti palasta riippuen keskimäärin alkaen 60 kunaa/kg (8,20€), broileri 20 kunaa/kg (2,80€), kalat lajista riippuen todella laajalla skaalalla 40 kunaa/kg (5,60€) alkaen ylöspäin, perunat 4-6 kunaa/kg (0,60-0,80€) ja kananmunat 10 munan paketissa noin 15 kunaa (2€). Maitolitra on vitosen (0,70€) ja vaippapakkaus satasen (14€) paikkella.

Kuten huomaatte, Kroatia ei ole halpa maa. Se on toki edullinen, mutta ei mikään sikahalpa. Kaikentietävä ja aina luotettava Big Mac -indeksi, joka kuvaa siis ihmisten ostovoimaa, antaa Kroatialle tunnusluvun 3.33, euroalueen keskiarvo ollessa 4.74 ja Suomen luku 5.23. Tämä kuvannee hintaeroa verrattain hyvin, ehkä Kroatia noin yleisesti todellakin on tuon hieman reilut 30% Suomea edullisempi. Kun puhutaan kulutustavaroiden hinnoista. En osaa sanoa, olen tämän viimeisen kolmen vuoden aikana vieraantunut jo sen verran Suomen hintatasosta. 

Näin nippeleillä. Jos/kun jotain unohtui ja asia kiinnostaa, kyselkää. Ai niin, bensan hinta. Se oli eilen 9,39-9,55 kunaa litralta (n.1,30€) tuossa meidän naapuriasemalla.

Näin saatiin viikko käyntiin. Huomenna sitten jotain muuta, sillä eiköhän tämä Kaštela -saaga ole tältä erää taputeltu. Mutta se sitten huomenna. Tässä samassa osoitteessa.