27. helmi, 2019

Uutiskatsaus

Kastel Stari

6 - 16 C

Puolipilvistä, keltainen varoitus tuulesta

 

Uutiset kiinnostavat aina. Katsotaan ihan kohta mitä juuri nyt on tapellla Dalmatian paikallisessa mediassa, sitä ennen virallinen ötökkäpäivitys.

Eilen aamulenkillä tullessani vuorelta rinnettä alas pienen metsäpläntin läpi, tapasin tämän kevään ensimmäiset pörriäiset. En tiedä mitä hörvelöitä ne olivat, mutta kuten todettu, ensimmäistä kertaa tälle vuodelle niitä siellä lenteli. Lenteli vielä sen verran että tyyppeihin tuli kiinnitettyä huomio. Vaan eipä se ihme ole, sen verran lämmintä oli heti kun aurinko nousi möllöttämään. Aamu, kuten ne vielä melko yleisesti tässä meidän korkeudella tähän vuodenaikaan ovat, oli melkoisen viileä. Kello kuuden aikoihin lämpöä ei ollut kuin nelisen astetta. Mutta kun aurinko nousee (06.36), myös lämpötila nousee. Vieläpä melko rivakasti. Eilen se nousi iltapäiväksi jossain vaiheessa jopa 18 asteeseen. Ilo tästä jää tällä kertaa kuitenkin valitettavan lyhyeksi, tästä päivästä on tulossa taas tuulinen eikä näin ollen päästä enää eilisiin lämpötiloihin. Onneksi tuulen ei sentään odoteta yltyvän lähellekkään viikonlopun ennätyslukemia.

Mutta uutisiin. Dalmatian uutisiin. En tässäkään asiassa ala sohimaan koko Kroatian uutisia, sillä en todellakaan tiedä mistä asioista muuallapäin tätä maata uutisoidaan. Mutta sen tiedän mistä lehdet kirjoittavat tässä meidän ympäristössä. Joten käydään niitä juttuja hieman läpi.

En ota katsaukseen mukaan ulkomaan uutisia, sillä ne ovat pitkälti samoja kuin mitkä pyörivät Suomessakin. Paitsi että täällä en ole huomannut ensimmäistäkään uutista hiihdon MM -kisoista. En edes tuloksia. Kroaateja ei siis juurikaan kiinnosta kuinka suomalaishiihtäjät kyykkäävät tai kuinka suomihiihto on krisissä. Niinkuin se tuntuu olevan kun lukee suomalaislehtiä.

Suomi ei muutenkaan esiinny kauhean usein paikallisessa mediassa. Koululaitoksesta tehdään tasaisin välein juttuja, muutoin Suomi mainitaan silloin kun joku ministeri tai muu poliitikko vierailee täällä. Tai kun Kroatia pelaa jalkapalloa Suomea vastaan. Tai kun Matti Nykänen kuolee. Matin poismeno ylitti nimittäin uutiskynnyksen myös dalmatialaisessa lehdistössä.

Mutta siis. Mikä puhuttaa juuri tänä aamuna dalmatialaisia? Keski-dalmatialainen, osittain jopa kaštelalainen Krolo -viini on esillä ja maisteltavana ensimmäistä kertaa suurilla viinimessuilla Vancouverissa. Eipä siis ihme että uutinen on pääuutisena Kaštelan oman paikalliportaalin uutissivustolla. Muita uutisia sivulla ovat poliisin suorittama erityisvalvonta liikenteessä tänään itapäivällä ja Kaštel Gomilican viime yön kaksi tulipaloa. Kumpikaan näistä ei aiheuttanut aineellisia vahinkoja.

Muut lehdet käyvät läpi hieman laajemmin dalmatialaisia uutisia ja tapahtumia. Viikonlopun hirmumyrskyn tuhoja on korjailtu, liikennettä on katkaistu ja tullaan katkomaan, Kroatian bruttokansantuote kasvaa, mutta kasvaa niin hitaasti että esimerkiksi Slovakiassa kasvu tuplasti nopeampaa.

Iäisyysaihe on huoli vanhenevasta väestöstä ja aivovuodosta. Aiheesta kirjoitetaan lähes viikottain. Kroatiasta muuttaa nuori ja koulutettu väki parempien tienestien perässä ympäri Eurooppaa, esimerkiksi viime vuonna lähti yli 50.000 ihmistä. Tämä aiheuttaa työvoimapulaa tietyile aloille, mm. sairaanhoito on paikoitellen suurissa ongelmissa kun lääkäreitä tai hoitajia ei vaan löydy. Koska maastamuutto. Toisekseen Kroatia vanhenee, alle 14-vuotiaiden lasten määrä on pudonnnut 60.000 hengellä, samaan aikaan yli 65 -vuotiaiden lukumäärä on kasvanut 74.000 ihmisellä. Kun lapsia ei synny ja nuoret muuttavat pois, maan väkimäärä laskee. Virallinen luku on tällä hetkellä 4 miljoonaa 89 tuhatta, mutta useat väestötutkijat ovat sitä mieltä oikea luku on jo alle neljä miljoonaa. Väki vähenee ja vanhenee, niinpä tulevaisuudessa on odotettavissa ongelmia eläke- ja sosiaaliturvajärjestelmälle. Kertovat siis lehdet toistuvasti.

Aamun urheiluosuudessa päällimäisinä uutisina ovat käsi-, kori- ja lentopallosarjat. Alueen suuri ylpeys, Hajduk Split ei pelannut eilen Kroatian jalkapallosarjassa eikä seuran ympärillä jatkuvasti pyörivässä skandaalisirkuksessa näemmä tapahtunut mitään merkittävää. Kukaan ei eronnut, ketään ei erotettu, ei pidätetty eikä asetettu syytteeseen. Että sikäli oli hyvä päivä Hajdukille. Toki seura uutiskynnyksen ylitti, valmentaja kommentoi vielä tänäänkin toissapäiväistä ottelua. Mutta Hajduk ei olekaan pelkkä jalkapalloseura tai -joukkue, se on uskonto.

Siinä teille uutiskatsaus Dalmatiasta. Olkaa hyvä. Huomenna sitten taas aivan jotain muuta. Joten siihen asti sitten taasen.