5. maalis, 2019

Juhlaa pukkaa

Kastel Stari

9 - 16 C

Pilvistä, sadekuurojen mahdollisuus

Kaikenlaisia juhlia tuloillaan, niistä kohta lisää, mutta ensin lopetetaan viikonloppuna aloittamani seikkailu Osuuspankin Mobiiliavaimen kanssa. Eilen homma jäi siihen että minua ei tunnistettu, vaikka olin tunnistautunut, soittaessani pankin palvelunumeroon. Asiakaspalvelutäti epäili että olen huijari eikä hän ei voi vaihtaa numeroa. Koska minulla ei ole vakuutuksia eikä lainaa Osuuspankista.

Soitin sitten eilen Osuuspankin Alavieskan pääkonttoriin. (Edelleen on sangen hauska.) Soitin ja kerroin ongelmani. Alavieskatäti kertoi että ensinnäkään vanha tunnuslukusysteemi ei tule kokonaan poistumaan, vaan jää jotain tarkoitusta varten olemaan edelleen. Älkää kysykö miksi. Mutta syksyllä OP mobiili tulee todellakin vaatimaan tuon Mobiiliavaimen. Jota sitten yhdessä ihmettelimme. Että mitenkäs sen numeron kanssa.

Alavieskatäti ei vaatinut minkäänlaista tunnistautumista. Ei asiakas-, ei tunnusluku- eikä mitään avainlukulistanumeroita. Mutta oli samantien tiedoissani. Ja kertoi että täällä on tällainen numero tässä tunnistautumisessa. Yhdessä totesimme että juu, se on vanha numero on eikä toimi. Mutta, numeron muuttaminen ei onnistu. Ei edes Alavieskan pääkonttorin (heh) valtuuksilla.

Niinpä keksin kysäistä että jos numeroa ei voi vaihtaa, onnistuiko väärän numeron poisto? Jotta saataisiin se pois häiritsemästä ja kenties sen jälkeen pääsisin rakentamaan aivan uuden Mobiiliavaimen. Ja se onnistui. Niinpä vanha, väärä numero, dilkattiin pois. Ja minä rakensin itselleni Mobiiliavaimen. Uuden Mobiiliavaimen. Voilá! Nyt toimii tilitapahtumat luurissa myös syksyllä. Jos en sitä ennen vaihda puhelinta. Tai numeroa. Koska sitten kaikki alkaa taas alusta.

Mutta niistä juhlista. Eilen 04.03. oli Kaštela -päivä. Täsmälleen tuolla päivämäärällä vuonna 852 Kroatiaa tuolloin hallinnut, sangen näppärän nimen omannut, herttua Trpimir ojensi jonkun lapun Splitin arkkipiispalle jolla luovutti tälle maapläntin nykyisen Kaštel Sucuracin paikkeilla. Tästä pläntistä kasvoi myöhemmin erinäisten vaiheiden jälkeen sitten tämä nykyinen Kaštela. Vaikka tuosta ajankohdasta on muutama vuosi vierähtänyt, mitään sen suurempia kansalaisjuhlia ei kaupungissa päivän kunniaksi järjestetty. Tai jos järjestettiin, eivät osuneet minun silmiini. Jotain palkintoja jaettiin jossain joidenkin ammattikuntien edustajille, valittiin mm. vuoden palomies, ja illalla oli lehtitietojen mukaan jonkinlainen juhlaillallinen jossain. Jonne en, jostain käsittämättömästä syystä, taaskaan saanut kutsua. Mutta pitäkööt juhlansa. Ei olisi kiinnostanutkaan. Ihan sama juttu kuin Niinistön Salen joulukuun bileissä. Sinnekään en ole, edelleen jostain käsittämättömästä syystä, saanut kutsua. Vielä.

Ja lisää juhlia. Tänään tiistaina vietetään Kaštela Krnjevalit. Siis karnevaalit joiden jälkeen katolinen maailma vaipuu 46 päivän paastoon. Joka päättyy pääsiäiseen. Kroatian suurimmat karnevaalit ovat tuolla pohjoisessa, esimerkiksi Rijekassa järjestetään hyvinkin suuret bileet. Meillä täällä meidän kylässä mennään huomattavasti pienemmillä asetuksilla, mutta paraati ja hassuja hattuja toki on luvassa. Lopuksi poltetaan jokin hahmo jonka katsotaan tuottaneen pahaa tai pahoja asioita yhteisölle. Pitää hiipiä kurkkimaan etteivät vaan ole rakennelleet minun näköistä nukkea.

Tuo paasto, sehän ei oikeasti ole 46 päivän mittainen sillä sunnuntaisin saa syödä. Niinkuin saa kyllä syödä muinakin päivinä, mutta vain yhden täyden aterian päivässä. Tai kaksi pientä. Perjantaisin pitää kieltäytyä lihasta. Puhun siis edelleen syömisestä. Paasto on siis oikeasti 40 päivän mittainen ja perustuu pohjimmiltaan siihen että Jeesus vetäytyi ennen julkisen toimintansa aloittamista erämaahan 40 päiväksi paastoamaan ja rukoilemaan. Kertoo Raamattu.

Tuohon 46 päivää liittyy, ainakin täällä meidän seuduilla, myös se että moni tyyppi lopettaa jonkin 'huono harrastuksen' tuoksi ajaksi. Kuulemani mukaan ihmiset saattavat lopettaa tupakanpolton, kaljan juonnin, karkin syömisen, vieraissa käymisen... mitä näitä nyt onkaan. Ja jatkaa sitten pääsiäisen jälkeen kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Näppärää.

Ja lopuksi huomio. Olin sunnuntai-iltana lentopallo-ottelussa. Naisten lentopallo-ottelussa. Ja totesin että on se vaan kaunista. Ja mielenkiintoista. Siis se peli. Ohessa kuva. Olkaa hyvä. Seuraavaan peliin otan ison kameran mukaan. Jotta saatte tarkempia kuvia. Ihan vaan siksi.

Näin tälle päivälle. Nyt lenkille. Pikkaisen hukassa olevaa vuoristopolkua etsimään. Ja iltapäivällä paraatiin. Huomenna jatketaan taas. Tulkaapa silloin takaisin kurkkimaan että mitä se nyt on keksinyt.