6. maalis, 2019

Parasta aikaa

Kastel Stari

9 - 17 C

Puolipilvistä

 

First things first. Tiedotettakoot että päivämäärällä 05.03.2019 minulle on syntynyt neljäs lapsenlapsi. Marika, joka jostain ihmeellisestä syystä on naimisissa poikani Villen kanssa, pyöräytti maailmaan poikalapsen. Josta suuret onnittelut koko perheelle. Ukki on ylpeä. Vaikka oman osuuteni tähän olet tehnyt jo useampi vuosi sitten. Eikä tullut edes hiki....

Mutta kyllähän se on myös niin että jääkiekko on ihmisen parasta aikaa. Varsinkin keväinen jääkiekko. Eletään, tai ainakin lähestytään, niitä hetkiä joihin jokainen joukkue on viime kesästä alkaen tähdännyt. Eri sarjoissa ympäri maailmaa pelataan juuri nyt viivoista. Kuka selvittää tiensä viivan yläpuolelle ja jatkaa kauttansa, kuka joutuu jäämään sen alapuolelle. Tuolloin kausi on ohi, pahimmissa tapauksessa jopa sarjataso saattaa muuttua. Lähes jokaisessa ottelussa on panosta, toisin kun pitkän ja luvalla sanottuna usein sangen puuduttavan runkosarjan peleissä. Vaatii nimittäin todellista lajille omistautumista jos jaksaa innostua marraskuun räntäsateisena tiistai-iltana ottelusta jossa vääntävät iha-minkä-sarjatason ihan-mitkä-keskikastin joukkueet. Ihan missä maassa tahansa. Kaukalossa tai katsomossa.

Toiset sarjat ovat päässeet jo pudotuspeleihin. Peli on raakaa, riittävä määrä tappioita ja lomille lomps. Lompsiminen oli lähellä Helsingin Jokereilla eilen ns. kuolemanottelussa KHL:n play offeissa, mutta pojat päättivät että Moskova on niin mukava kaupunki että sinne pitää päästä vielä kerran. Dynamo kaatui 2-1 ja torstaina suunnataan sitten Moskovan valoihin.

Euroopan jääkiekkovuoden huipentaa maailmanmestaruuskisat jotka pelataan tänä vuonna Slovakian Bratislavassa ja Košicessa toukokuussa. Suomi pelaa muuten näissä kisoissa A -lohkossa ja aloittaa urakkansa 10.05. ottelulla Kanadaa vastaan. Hieno tapahtuma on taatusti luvassa, vaikkakin aika monelle se varsinainen kiekkokauden huipennus osuu hieman myöhemmällä keväälle kun rapakon takana väännetään NHL:n pudotuspelejä.

Sitten aivan jotain muuta. Nimittäin Kroatian turismia. Joka alkaa, usean reippaan kasvuvuoden jälkeen, osoittaa lieviä pykimisen merkkejä. Kroatian matkatoimistoyhdistyksen puheenjohtaja Uniline Boris Žgonbe kertoo lehdessä että eri varauskanavista kerätyt tiedot näyttäisivät kauden 2019 varauskertymän vähentyneen. Tai ainakin hidastuneen. Tiedon vahvistavat myös alan koti- kuin ulkomaiset toimijat. Žgonbe toteaakin että kasvu, josta tämän maan turismi on saanut nauttia viime vuodet, ei kestä ikuisesti. Varoittavia merkkejä pudotuksesta saatiin jo viime kesän lukuja tutkittaessa kun huomattiin että yksi päämarkkina-alue, eli Saksa, laski kokonaisluvuissa 8%. Ja aika usein, varsinkin matkailualalla, mitä Saksa edellä, sitä muut perässä.

Mistä tämä sitten johtuu? Ensinnäkin kilpailijamaiden elpymisestä. Esimerkiksi Turkki vetää pienen notkahduksen jälkeen taas, samoin Kreikka. Uusia, Kroatiaa edullisempia ja eksoottisempia kohteita putkahtelee markkinoille, mainittakoot nyt vaikka Albania, Montenegro ja Bosnia-Herzegovina. Kokonaisuudessaan Välimeren maat ovat panostaneet myyntiin ja markkinointiin. Kaiken lisäksi ne kilpailevat hyvinkin agressiivisesti hinnoillaan.

Pudonnut kysyntä tasaantuu varmasti kesän lähestyessä. Ihmisten varauskäytäytyminen on muuttunut, matkat varataan nykyään huomattavasti lyhyemmällä aikajänteellä joten ennakkovaraustilanne ei välttämättä kerro ihan koko totuutta. Tästä huolimatta paikalliset matkanjärjestäjät ovat, voisi sanoa vihdoinkin, heränneet siihen että kilpailuasetelmat säilyttääkseen pitää aloittaa markkinointi. Kun meri, aurinko ja kauniit maisemat ei enää riitäkään vetovoimatekijäksi, on keksitävä jotain muuta. On tuoteistettava. On myytävä. On markkinoitava. Muutoin kilpailijat menevät oikealta, vasemmalta, ylhäältä ja alhaalta ohi. Myynnin aloittaminen tulevaa sesonkia silmällä pitäen on nyt jo myöhäistä, mutta jospa se onnistuisi kesää 2020 ajatellen. Kunhan joku vaan muistaisi asian vielä tämän sesongin päätyttyä. Niinkuin vaikka marraskuussa.

Näin tälle aamulle. Olin eilen katolisen paaston aloittavassa Kaštela karnevaaleissa. Kuvia tuli noin miljoona. En ehtinyt, koska tuo edellä mainittu Jokeri -ottelu, purkaa niitä vielä kamerasta, mutta julkaisen parhaimpia niistä vielä tänään näiden sivujen kuvasivulla. Joten käykääpä kurkkimassa.

Huomenna sitten tekstimuodossa aivan jotain muuta. Joten eikun takaisin. Tervetuloa.