7. maalis, 2019

Ostoksia

Kastel Stari

12 - 18 C

Puolipilvistä, oranssi varoitus tuulesta

 

Kyllä se kevät sieltä näyttää hiljalleen kilkuttelevan. Eilinen keskiviikko oli sangen miellyttävä kevätpäivä, lämpö kohosi 18 asteeseen eikä tuulta ollut nimeksikään. Tälle päivälle on sitten voimassa taas tuulivaroitus, tällä kertaa oranssi varoitus etelätuulesta joka puhaltelee puuskissa 50 km/h lukemia. Eli vajaat 14 metriä sekunnissa. Lämpöjen odotetaan nouseva kuitenkin taas 18 asteeseen. Joten eiköhän sitä tästä(kin) päivästä jotenkin selvitä. Varsinkin kun tuo etelätuuli ei yleensä tee samanlaisia tuhoja kuin pari viikkoa sitten puhaltanut ennätyskova pohjois- eli buratuuli. Ja huomiselle tyyntyy taasen.

Meillä laskeuduttiin tiistaisen pararaatin jälkeen sitten paastoaikaan. Eli seuraavat 46 päivää, poislukien sunnuntait, saa syödä vain yhden täyden aterian päivässä. Tai kaksi pienempää. Mikä ei minun, vaikka olisin katolilainen, elämää muuttaisi mitenkään sillä en muutenkaan syö kuin yhden aterian päivässä. Paaston lisäksi moni paikallinen tuttava kuuluu lopettaneen 46 päiväksi jonkin paheen. Kuka tupakanpolton, toinen karkin syönnin, kolmas vieraissa käymisen. Paitsi Charlie, Charlie lopetti kuulemma vain pilven pössyttelyn. Mutta ei vieraissa käymistä.

Kevään eteneminen näkyy myös minulle tulevissa kysymyksissä. Matkoja suunnitellaan ja kun kohde on valittu, lennot ja majoitukset varattu, kysellään yksityiskohdista. Kuten ostosmahdollisuuksista. Milloin ollaan reissussa teinien kanssa joiden pitää päästä shoppailemaan, milloin aviomiehet kyselevät vaimoilleen ostomahdollisuuksia. Ja sitten on nämä perustarvikekysymykset. Mistä ruokaa, mistä juomaa, mistä mitäkin.

Heti alkuun täytyy todeta kaksi perustaavaa laatua lähtökohtaa. Ensinnäkin seuraavat vastaukset koskevat, jälleen kerran, vain näitä meidän huudeja. En todellakaan, enkä edellenkään, tiedä yhtään mitään muun Kroatian shoppailupaikoista. En edes ruokakaupoista. Lisäksi täytyy rehellisyyden nimessä todeta että kun minulta kysytään ostosmahdollisuuksista, saatan olla väärä tyyppi vastailemaan. Koska en todellakaan ole mikään shop-a-holic. Mutta koitetaan.

Aloitetaan ruokakaupoista. Suurimpia kroatialaisia ketjuliikkeitä tässä meidän lähistöllä ovat Tommy, Ribola ja Studenac -nimiset kaupat. Konzum on neljäs suuri, mutta Konzumin myymälöitä on selkeästi harvemmassa kuin edellä mainittuja. Valikoimat kaikissa ovat pitkälti samankaltaiset enkä ole hinnoissakaan kovin suuria eroja havainnut. Aivan pienimmissä liikkeissä ei ihan kaikkia tuotteita aina löydy, mikä johtuu puhtaasti tilanpuutteesta. Kun suunnistatte viikonlopun ruokaostoksille, kannattaa suunnata siis super- tai hypermarkettiin. Vaikkapa Tommyyn, jossa itse, jostain syystä, tykkään käydä.

Omat huomiot eri ketjuista. Tommyssa on parhaat valikoimat. Ribolassa olen saanut paskinta palvelua, jopa niin paskaa että vieläkin hytisyttää. Mikä oli kyllä poikkeustapaus, yleensä palvelu on ihan peruspalvelua. Studenacissa on parhaimman näköiset myyjättäret.

Muistakaa myös että täällä on paljon pieniä erikoisliikkeitä. Leipomoita on lähes jokaisessa kulmassa, lisäksi jokaisessa kylässä on useampikin lihakauppa. Löytyypä ihan meidän kylältä erikoisliikkeet jopa kakuille, kanalle ja dalmatialaiselle ilmakuivatulle kinkulle. Ja toreja joissa myydään tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Suosittelen vahvasti näitä pikkuliikkeitä. On elämys koittaa kertoa yhtään mitään vierasta kieltä puhumattomalle, verisssä essussaan sinua palvelevalle lihamestarille mitä osaa possusta juuri nyt haluaisit. Ja ihmetellä sitten majapaikassa että mitähän sitä oikein tuli ostetuksi. Been there, done that.

Muita kauppoja. Niitä vaatekauppoja. Pieniä liikkeitä löytyy paljon. Huomioikaa näiden kohdalle se, että ne ovat kiinni keskipäivällä. Taitavat mennä kiinni joskus yhdeltä-kahdelta avautuakseen jälleen illaksi about viiden aikoihin.

Ostoskeskuksia löytyy Splitistä. Niiden myymälävalikoima on laaja, niistä löytyy oikeastaan ihan mitä tahansa. Mainittakoot tässä nyt hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsevat Mall of Split, City Center One ja kaupungin keskustassa sijaitseva Joker. Niin ja juu, Trogirissa on uusi, pienehkö ostoskeskus nimeltään Marisa. Hinnoista en osaa sanoa yhtään mitään Suomen hintoihin verrattuna, mutta uskoisin että myymälävalikoima, varsinkin Splitin ostoskeskuksissa, takaa että teinit viihtyvät. Vaimoillakin menee sen verran aikaa että hyvin ehtii kaljalla, jos toisellakin, käymään.

Älkääpä unohtako Splitin kauppakujia pienine putiikkeineen aivan siinä sataman ja rantakadun läheisyydessä. Ne eivät ole mitään varsinaisia basaareita, kojuissa myytävät tuotteet ovat käyttökelpoisia ja yleensä aitoja. Paikalliset käyvät myös ostoksilla täällä, joten alue ei ole mikään turistisumppu vaikka toki turistikrääsääkin myyviä kojuja löytyy. Kujien vieressä on Splitin laaja tuoretuotetori. Kannattaa käydä aamupäivisin tutustumassa.

Siinäpä teille lyhyt, hyvin pintapuolinen eikä millään muotoa tieteellinen tai kattavat katsaus ostosmahdollisuuksiin tässä meidän ympäristössä. Jos/kun tuosta jotain unohtui, kyselkää. Minä kaivelen sitten vastauksia.

Huomenna taputellaan viikko pakettiin. Eli yhteenvedetään. About 24 tunnin kuluttua.