8. maalis, 2019

Hotelli Palace

Kastel Stari

13 - 17 C

Puolipilvistä, illalla sadekuuroja

 

Oikein hyvä kansanvälistä naistenpäivää kaikille meille. Taas mennään perjantaita. Melkoisella vauhdilla kuluvat nämä viikot ja kohta onkin sitten taas kesä. Sitä kohti, onneksi, tässä ollaan kuitenkin vankasti matkalla. Vaikka itse, hyvinkin henkilökohtaisista syistä, odotan enemmän syksyä. Kuten vaikka lokakuuta.

Tänään täydennetään eilistä ostosblogia muutamalla yksityiskohdalla, kerrotaan surullinen tarina eräästä hotellista täällä Kaštelassa ja lopuksi lyödään viikko nippuun. Joten eikun menoksi.

Jäi eilen kaiken kattavasta ja todella syvällisestä ostosoppaasta muutama pikkuseikka mainitsematta ja/tai auki. Ensinnäkin hinnat. Saamani palautteen mukaan hintataso riippuu tuotteesta. Merkkivaatteiden hinnat pyörivät Suomen tasolla, lelut ovat taas selkeästi edullisempia. Kuulemma. Tietotekniikka ja puhelimet saattavat olla jopa kalliimpia kuin Suomessa. Elintarvikkeet, hieman tuotteesta riippuen, ovat arviolta noin miinus 30% Suomen hintatasosta. Ja eilen itse selvittämäni tuote, silmälasit. Pokat, noin 500 kunaa (n. 70€), linssit about 300 (45€) ja siihen päälle silmälääkärin/optikon näöntarkastus, koko setti maksimissaan 1.000 kunaa (150€). Kertoi optikkotäti eilen liikkeessä käydessäni. Jos olen oikein käsittänyt, tämä on selkeästi edullisempaa kuin Suomessa? Ja ennekuin kukaan ehtii, todettakoot että taatusti kaikkein kalleimmat merkki/öky/julkkismerkit maksavat täälläkin enemmän. Paljon enemmän. Tuo hintatieto oli optikkotädin eilisellä, nopealla käynnillä antama arviohinta perustavarasta tuossa naapurikylän perusoptikkoliikkeessä. Palaan tarkemmin aiheeseen, aika silmälääkärille on jo varattu.

Aukioloajat. Suurimmat elintarvikeliikkeet ovat auki 07.00-21.00. Pienimmät normaalisti 07.00-20./21.00. Arkisin. Pienemmät sulkevat sunnuntaisin ovensa yleisesti klo 13.00. Erikoisliikkeet eivät välttämättä ole sunnuntaisin auki ollenkaan. Muistakaa myös se, että erikoisliikkeet ovat arkisin kiinni klo 13.00-17.00. Ensimmäinen pääsiäispäivä, toukokuun ensimmäinen ja joulupäivä kaikki on kiinni. Ihan kaikki. Paitsi huoltoasemat ja jotkut kioskit. Juhannus ei vaikuta aukioloihin Kroatiassa.

Sitten surullinen tarina hotellista Kaštelassa. Tohtori Petar Kamber rakensi Kaštel Starin rantabulevardille korkeatasoisen hotellin vuonna 1928 ja nimesi sen Palaceksi. Seitsemän vuotta kestäneen rakennusprojektin aikana herra Kamber totesi mm. että meri on suurin aarteemme, Kaštela taivas maan päällä ja että hän ja hänen uusi hotellinsa muuttaa Kaštelan Ranskan Rivieran veroiseksi lomakohteeksi. Ja näin kävikin. Vuosikymmenien ajan hotelli Palace oli keskeisen Dalmatian vaikuttavin ja suosituin kohde niin kotimaan kuin ulkomaisten turistien keskuudessa. Mm. Jugoslavian liittovaltio käytti hotellia ansioituneiden työntekijöiden palkitsemiseen maksamalla heille matkoja Kaštelaan ja hotelli Palaceen. Kaikki oli hyvin.

Sitten tuli 80 -luvun massaturismi, 90 -luvun Kroatian itsenäisyyskipuilu, sodat, hotellin omistusekoilut ja muut ongelmat. Kaiken tämän jalkoihin jäi hotelli Palace. Nykypäivänä se on surullinen, rapistuva ja hylätty torso Kaštelan rantakadun parhaaalla paikalla. Jota kaikki vähänkin turismista yhtään mitään ymmärtävät rahamiehet himoitsevat. Vaan mistään projektista ei tule mitään. Ei lasta eikä sitä toista asiaa. Rakennus rapistuu päivä päivältä, viikko viikolta ja kuukausi kuukaudelta enemmän ja enemmän. Vaikka sijainti on sellainen että se oikein hoidettuna olisi oikeastaan lupa painaa rahaa. Ottaa vanhaa hotellimiestä oikein sydämestä.

Eilen ilmaantui jälleen uusi sijoittaja joka ilmoitti nostavansa hotelli Palacen kukoistukseen. Tällä kertaa asialla on yrittäjä Splitistä, herra Jozo Parčina jolla pyörii jo yksi hotelli Splitissä. Parčina ilmoitti että hän on lunastanut hotellin vanhat velat, haluaa sijoittaa 40 miljoonaa euroa kunnostukseen ja työllistää siinä sivussa 150 henkeä. Hotelista on kuulemma tulossa 4-5 tähden, 350 huoneen kohde. Mikä kuullostaa hyvältä. Paitsi että herra Parčina taitaa olla jo kolmas suuria muutoksia lupaillut sijoittajataho joka on kiinnostunut Palacesta. Hotelli on suojattu kulttuurimonumenttina ja sen vieressä oleva puisto, jonne Parčina on suunnitellut Palacea laajentavansa, on sekin suojeltu. Ja jotta kaikki olisi kroatialaiseen tapaan riittävän sekavaa, konkurssipesä (Finanssivirasto) on ilmoittanut aloittavansa vielä huutokaupan hotellin omistuksesta. Mukaan on jo nyt ilmoittautunut kiinteistön tällä hetkellä omistava, lupauksistaan huolimatta mitään sille tehnyt, Tulipan sijoittajaryhmä. Ja kaiken tämän väännön, turhien lupausten ja omistushässäköiden aikana kiinteistö senkus rapistuu rapistumistaan..... eikä tuota yhtään mitään mihinkään suuntaan eikä kenellekkään. Surullista. Hyvin surullista.

Jos jollakulla sattuu olemaan, sanotaan nyt vaikka 30 miljoonaa euroa ylimääräistä jonka haluaisi sijoittaa dalmatialaiseen hotelli- ja kiinteistöbisnekseen, yhteyttä saa ottaa. Pistetään hotelli Palace toimimaan ja raha poikimaan. Sinä tuot rahat, minä myyn ja markkinoin. Lupaan kunnostetulle hotellille 75% vuosittaisen täyttöasteen. Jos jään tuon alle, en tarvitse palkaa. Joten, milloin aloitetaan?

Ja sitten lyhyesti ja nopeasti yhteenveto viikosta. Jotta pääsette viikonlopun viettoon. Eli. Alkuviikosta hierottiin Osuuspankin kanssa Mobiilivarmenteesta. Se saatiin lopulta toimimaan tiistaina. Keskiviikkona höpistiin jääkiekosta ja Kroatian turismista. Eilen käytiin kaupoilla. Siinäpä se sitten olikin.

Nyt viikonlopun viettoon. Hopi hopi. Ja takaisin taas maanantaina kun juttu jatkuu. Oikein hyvää viikonloppua ihan jokaiselle.