11. maalis, 2019

Split – Kaštela – Trogir

Kastel Stari

8 - 15 C

Sadekuuroja

 

Viime viikolla, ja sitä edellisellä, esittelin Kaštelaa lomakohteena. Kaikille Kaštela ei kuitenkaan sovi. Viikonloppuna sain tiedusteluja ja keskustelin useammankin henkilön kanssa muista vaihtoehdoista loman viettoon. Kiskaistaanpa siis tänään ihan yleisesti vertailun eri kohteista. Vaihtoehtoja tässä Splitin ympärillä riittää, olen antanut kertoa itselleni että tuolla Splitin eteläpuolellakin olisi jonkinlaista elämää. Minä keskityn tällä erää vain kolmeen kaupunkiin pohjoispuolella. Eli seuraavassa lyhyt esittely Splitistä, Kaštelasta ja Trogirista.

Kukin kaupungeista kuuluu Dalmatian suuralueeseen (Kroatiassa on neljä suuraluetta) ja alueen sisällä Splitsko-Dalmatinška piirikuntaan eli županiin (21 kappaletta koko maassa). Splitissä asuu 220.000 ihmistä, joka tekee siitä maan toiseksi suurimman kaupungin, Kaštelassa noin 40.000 ja Trogirissa vajaa 13.000. Splitin lentokenttä sijaitsee Kaštelassa ja sieltä on matkaa Splitin keskustaan noin 25 ja Trogiriin vajaat 10 kilometriä. Lentokentältä pääsee kaikkiin kolmeen kaupunkiin joko transferbussilla, kaupungin sisäisellä bussilla (linja nro 37), taksilla tai majoituspaikan järjestämällä kuljetuksella. Takseista suosittelen Uberia joka on 'virallisia' takseja edullisempi. Majoitusta varattaessa kannattaa kysäistä tuo lentokenttäkuljetusmahdollisuus, oli se kämppä sitten Splitissä, Kaštelassa tai Trogirissa.

Näin on yleiset perusasiat käyty läpi. Sitten varsinaiseen vertailuun.

Majoitus

Kaikissa kolmessa kohteessa on majoitusvaihtoehtoja joka lähtöön. Löytyy hotellia, löytyy majataloa, löytyy hostelia, bed & breakfastia ja apartementosta. Isommalle ja pienemmälle porukalle. Sijainnilla tai hieman syrjempää. Keskustasta tai vuorilta. Uima-altaalla tai ilman. Siitä vaan valitsemaan. Omien tarpeiden, mieltymysten ja lompakon mukaan. Suosittelen käyttämään vaikkapa Booking.com vaihtoehtojen vertailuun. Kaštelan kohdalla minäkin pystyn auttamaan tarvittaessa.

Liikkuminen

Kun on päästy paikan päälle ja majoiduttu, saattaa tulla tarve liikkua ja tutkailla. Tavalla tai toisella. Splitissä se on helpointa tehdä kävellen, sillä vaikka kysymyksessä on Kroatian mittakaavassa suurkaupunki, se on alueena suhteellisen suppea ja otettavissa helposti haltuun. Kaikki tärkeä on kävelymatkan päässä. Jos jotain on kauempana, sinne pääsee näppärästi hyvin toimivalla sisäisellä julkiselle liikenteellä. Eli busseilla. Hätätapauksessa edellä mainitulla Uberilla. Ja jos urheiluhenkeä riittää, kannattaa vuokrata polkupyörä tai skootteri. Jota en Splitissä, varsinkaan sesonkiaikana, suosittele. Kaupungin liikenne ihan keskikesällä on nimittäin verrattain villiä. Koska turistit, jotka eivät tiedä minne ovat menossa ja miten sinne pääsee.

Kaštelassa ja Trogissa liikkuminen sen sijaan toimii hyvin polkupyörällä tai skootterilla. Paljon nähtävää on myös ihan kävelymatkojen päässä. Näissä kaupungeissa kaksipyöräily on huomattavasti turvallisempaa ja joustavampaa kuin Splitissä. Ja jos oikein kauas täytyy päästä, bussi nro 37 vie. Tai Uber.

Hintataso

Hyvin karkeasti jaoteltuna voitanee sanoa että kalleinta on Splitin ja Trogirin keskustoista. Splitissä tämä tarkoittaa rantakatua ja vanhaa kaupunkia, Trogirissa kaupungin keskustan toria. Kun malttaa siirtyä hieman syrjempään, hintataso ravintoloissa ja terasseilla laskee selkeästi. Kaštelassa ei samankaltaista sijaintiin perustuvaa hintajoustoa juurikaan ole havaittavissa.

Sesonki, joka muuten sijoittuu heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun/syyskuun alkuun, koska Keski-Euroopassa on tuolloin lomakausi, nostaa hintoja niin majapaikoissa kuin ravintoloissa. Varsinkin keskustapaikoissa.

Palvelut

Splitistä, koska suurkaupunki, löytyy kaikkea. Ja paljon. Kun pysytään lomamatkassa, Splitin ehdoton vahvuus on kaupungista lähtevät retket joilla pääsee mm. edustalla sijaitseville saarille tai vaikkapa Krkan luonnonpuistoon. Tarjontaa on paljon. Splitissä on myös useita eritasoisia hiekkarantoja. Ja erilaisia, -tasoisia ravintoloita. Kuten, varsinkin sesonkina, on myös Trogissa. Varsinkin ravintoloita. Kaštelan tarjonta on selkeästi rajallisempi vaikka kyllä täältäkin se oma suosikkivaihtoehto löytyy. Uimarantojen palvelut eivät Kaštelassa yllä Splitin tai Trogirin parhaimpien rantojen tasolle, Kaštelan rannat ovat yleisesti kapeita kaistaleita kaupungin kylien rannoilla.

Ravintolatarjonta niin lajityyppiltään, tarjonnaltaan ja hintatasoltaan on luonnollisesti laajin Splitissä. Trogirissa ruokapaikat ovat hyvin saavutettavissa koska kaupungin keskusta on pieni, Kaštelassa ne ovat leivittäytyneet huomattavasti laajemmalle. Johtuen kaupungin pitkäomaisesta luonteesta.

Yöelämä

Rock rock. Ja jumpsin jömpisin. Ei vaadi kovin suuria ennustajanlahjoja jos arvaa että ylivoimainen tarjonta tällä sektorilla löytyy Splitistä. Vähän sitä sun tätä. Ja pikkaisen tuotakin. Sesonkina myös Trogirissakin availlaan yökerhoa jos toistakin, eikä Kaštelakaan ihan kokonaan ilman jää. Mutta jos bilettää, mene Splitiin. Yöt kerhossa, päivät rannalla. Se on loma.

Näin kapoinen vertailu asioista. Kun, taatusti, jotain juuri sinua jäi kiinnostavaa jäi uupumaan, kysy. Minä vastaan. Jos tiedän. Jos en, kaivan. Muutoin, huomenna lisää tarinaa. Todennäköiseti aivan jostain muusta aiheesta. Joten jatketaan.....