19. maalis, 2019

Dalmatia - tapa elää

Kastel Stari

10 - 14 C

Pilvistä, sadekuuroja

 

Eilen käytiin läpi Dalmatian historia. Lyhyesti mutta kattavasti. Tänään puhutaan dalmatialaisesta tavasta elää, puhutaan 'dalmatinski temperamentista'. Vaikka en pidä ihmisten, kansojen enkä kansallisuuksien lokeroimisesta, dalmatialaiset on helppo panna omaan laatikkoon. Sen verran vahvoja ominaispiirteitä näillä tyypeillä on. Ja sen verran paikkansa pitäviä ominaisuuksia tuosta seuraavasta listasta löytyy. Lyhyesti mutta kattavasti.

Dalmatiassa, ja dalmatialaisten keskuudessa, vallitsee olotila jota kutsutaan fjakaksi. Se on tila joka tähtää siihen, että ei ole minkäänlaista pyrkimystä tehdä yhtään mitään. Fjaka on siis mielentila eikä sitä oikein voi opiskella. Sen saavuttaa vaan kun oleskelee, elää ja asuu Dalmatiassa. Ja antaa maailman pyöriä ympärillään siihen sen kummemmin puuttumatta. Fjakalla ei ole mitään tekemistä laiskuuden kanssa, se on mielen ja kehon tila johon iso osa ihmiskunnasta on aina pyrkinyt. Intiassa tila saavutetaan meditaatiolla ja paastolla, Dalmatiassa se hiipii sinuun hiljalleen. Kunhan annat sen vaan tulla. Fjakan voisi kääntää, hieman sanallista väkivaltaa käyttäen, vaikkapa termillä rento elämä. Ja nyt, kolmen vuoden täällä elämisen jälkeen, jopa minä alan hiljalleen oppia talon tavoille. Eli elämään rennosti. Fjakata.

Toinen dalmatialaista elämänmenoa kuvaava sana on pomalo. Joka on jälleen vaikea, oikeastaan mahdoton sana kääntää. Sanaa kuvaa ehkä parhaiten se, että Dalmatiassa aika on vain muodollisuus. Tämä koskee kaikkea ja kuvaa koko elämäntapaa. Dalmatiassa kaikki elävät hitaasti, kävelevät hitaasti, eivät käytä kelloa, itseasiassa koko aikakäsitys on täysin erilainen kuin missään muualla. Kun sovit tapaaminen dalmatialaisen kanssa, voit olla varma että hän on vähintään 20 minuuttia myöhässä. Koska pomalo. Muualla Kroatiassa puhutaan ihan vakavissaan että Kroatian virallisen ajan ja Dalmatian ajan välillä on selkeä ero. Ja kun siellä nyt joku miettii että on vastapuolen aliarvioimista jos/kun myöhästyy tapaamisesta, niin ei ole. Se on pomalo. Täällä Dalmatiassa.

Esimerkki. Kävin eilen illalla kaupassa ja kävelin erään katutason toimiston ohi. Paikalle kurvasi kaverini ja kertoi olevansa menossa kokoukseen tuohon toimistoon. Kurkkasi sisälle ja tuli ulos röökille. Koska paikalla ei ollut kuin puolet porukasta. Kello oli 19.16. Ja kokouksen oli määrä alkaa kello 19.00. Eikä kukaan ihmetellyt. Tai ollut kiukuinen. Koska pomalo. Ja Dalmatia.

Ćakula. Kolmas sana kuvaamaan dalmatialaista menoa. Sana tarkoittaa keskustelua, juorua, vitsiä tai huhua. Jos sen kääntää suoraan. Dalmatiassa ćakula tarkoittaa kaikkea tuota. Se voi kestää 10 minuuttia tai neljä tuntia. Se voi sisältää tietoa, se voi sisältää huumoria, se voi olla hyödyllinen tai täysin tarpeeton. Sitä harrastetaan torilla, sitä harrastetaan kadulla tai bussissa, mutta yleisimmin sitä harrastetaan kahvilassa. Puhutaan kaikesta. Ja pitkään. Ja juodaan kahvia.

Sillä. Dalmatialaisilla on kahviaika aina. Ja kahvi juodaan kahvilassa. Aina. Jos suomalaiset juovat tilastojen mukaan paljon kahvia, täällä yhden kahvikupin ääressä voi kulahtaa aikaa helposti tunteja. Koska ćakula. Eikä koskaan ole niin kiire yhtään mihinkään ettei kahville kerkiäisi. Koska fjaka ja pomalo. On lähes käsittämätöntä kuinka kauan yhden, todella pienen, kahvikupin ääressä voi aikaansa kuluttaa. Ja kuinka usein sen voi tehdä. Sillä dalmatialaiset juovat kahvia koko ajan. Koko päivän. Ja vielä kerran sen päälle. Ja kahvilassa. Aina.

Lopuksi. Aurinkolasit. Jos haluat saavuttaa todellisen dalmatialaisen tavan elää, älä lähde mihinkään ilman aurinkolaseja. Edes marraskuussa kun on ulkona on harmaata ja sataa vettä. Aurinkolasit kun vaan kuuluvat Dalmatiaan. Ja niitä myös käytetään. Dalmatialaisilla on yleisesti useita pareja aurinkolaseja, on lasit rannalle, lasit rantabulevardilla patsastelulle, baariin, varmaan ihan omat lasit myös niille sadepäiville. Sanovat täällä että jos et omista aurinkolaseja sinussa on pakko olla jotain vikaa. Joten laskin tässä samalla omat lasini. Joita juuri nyt on vain neljät.....

Näin tälle päivälle. Täältä Adrianmeren rannalta. Jossa ei oikeastaan ole kiire minnekään. Eikä kauheasti suunnitelmia. Tai tietoa huomisesta. Koska kaikki tuo edellä. Sen verran kuitenkin, että jos huomenna vielä kerran Dalmatiasta. Ne pakko-maistaa-ruokalajit. Ja juomat. Ihan nopeasti. Ja lyhyesti. Mutta se siis huomenna. Joten eikun takaisin silloin. Jos kerkiätte. Pomalo.