27. maalis, 2019

Rahaa kuluu

Kastel Stari

8 - 16 C

Enimmäkseen aurinkoista

 

Otti sitten maanantaina mainostamani kesä muutaman taka-askeleen. Eilinen päivä oli heti aamusta kuin syyskuu Suomessa. Paitsi että ei ihan niin pimeä. Tuuli oli melkomoinen, se puhalteli parhaimmillaan puuskissa jopa 60 km/h eli on vajaat 17 metriä sekunnissa. Puuskat olivat sääluokittelun mukaan 'vain' kovaa tuulta jolloin puut heiluvat ja on vaikea kulkea vasten tuulta. Niin heiluivat ja oli vaikeaa. Siis kulkea. Varsinkin meillä kylähoidossa olevalle Ginger -koiralle joka on rodultaan hieman rottaa suurempi shih tzu. Meinasi shih tzusta tulla ilmapallo. Ja samaan aikaan tuli vettä. Tuulen ansiosta vaakatasoon. Lämpöäkään ei ollut kuin kymmenisen astetta, RealFeel 6-7. Oli kylmä. Ja tuuli. Jopa kämpässä sisällä. Koska puuttuvat eristykset.

Onneksi tälle päivälle palataan taas osastolle kevät/kesä. Luvassa on 16 astetta ja aurinkoa. Joka on paljon enemmän kuin eilen. Onneksi. Vaan ei ihan vielä shortseja. Koska tuuli jatkuu edelleen melko rapsakkana.

Sitten aivan jotain muuta. Aika ajoin minulta kysellään että mitä se eläminen siellä Kroatiassa oikein maksaa. Siis ihan oikeasti. Ruoan hinta on mitä se on, alkoholi edullista mutta entäs ne pakolliset asuinkustannukset? Olen kirjoittanut aiheesta ammoisina aikoina, mutta käydään/päivitetään päivän tilanne. Ihan viimeisten laskujen pohjalta.

Vuokra riippuu missä ja minkä kokoisessa asunnossa asut. Luonnollisesti. Ja vaihtelee paljon. En ota tässä vuokrahintoihin tämän enempää kantaa, itse maksan 120 neliön asunnosta, joka sijaitsee 10 minuutin kävelymatkan päässä kylästä ja reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Splitistä, 400€ kuukaudessa. Vuokra-asuntoa etsiessä kannattaa huomioida se, että saattaa olla verrattain haastavaa löytää ympärivuotista asuntoa. Moni vuokranantaja haluaa rahastaa asunnollaan kesällä vuokraten sitä tuolloin turisteille. Pitkäaikaista vuokralaista ei kannata siis ottaa, usea pitää asunnot talvisin jopa tyhjillään kesää ja turisteja odotellen. Tilanne tosin muuttuu välittömästi jos turistivirta ehtyy tai kääntyy laskuun. Kun apartementos ei menekään kaupaksi enää kesällä koska ei ole kysyntää, saattaa ympärivuotinen vuokraus yllättäen alkaa kiinnostaa. Aika näyttää miten käy.

Muut asuinkustannukset. Sähköstä maksoin talven ajan, eli viimeiset 6 kuukautta 240 kunaa (35€) kuukaudessa. Vastaanotin tosin juuri 2.000 kunan (280€) tasoituslaskun joten yhteenlaskettuna kuukausisähkö kustansi minulle 570 kunaa (80€). Sähkösyöppönä ilmalämpöpumppu. Suomen hintoihin en osaa verrata koska en tiedä mitä sähkö siellä nykyään maksaa.

Vedestä mittarin mukaan, viimeiset neljä kuukautta yhteensä 185 kunaa (25€). Eli vähän reilu 6 euroa kuukaudessa. Suomeen verrattuna, mjaa.... Kaasu keittiöön tulee pullossa joka minun käytöllä kestää reippaat puoli vuotta. Uusi pullo kotiin tuotuna, paikoilleen asetettuna ja vanha poisvietynä, 100 kunaa (15€). Jätemaksu 35 kunaa (5€) kuukaudessa. Siinäpä ne pakolliset.

Tuon päälle sitten puhelin. Josta kytkynä, siis laite ja liittymä nettillä 400 kunaa (55€) kuukaudessa. Kotinetti ja telkkari parilla extraurheilukanavalla 220 kunaa (33€). Nämä lienevät samanhintaisia, ellei peräti kalliimpia, kuin Suomessa.

Ja lisää. Meille vanhoille ihmisille. Lääkäri, kunhan olet saanut itsesi paikalliseen sosiaaliturvaan sisälle ja löytänyt oman lääkärin, ilmainen. Lääkkeet ja mahdollinen sairaalahoito periaatteessa ilmaisia jos/kun maksat extravakuutuksesta 70 kunaa (10€) kuukaudessa. Nämä ovat palveluita joita Kroatiassa asuva ja maan sosiaaliturvajärjestelmässä oleva nauttii tasan samalla tasolla kuin varsinainen kroaatti. Kroatia laskuttaa sitten jotenkin (kai) Suomea koska on hoitanut Suomen kansalaista. Lomalle kannattaa hankkia kansainvälinen kelakortti, se helpottaa mahdollista asiointia paikallisessa terveydenhoitojärjestelmässä jos niin ikävästi käy että näitä palveluita tarvitsee. Ja tietysti matkavakuutus. Joka mahdollistaa sitten yksityispuolen hoidon. Mikä täälläkin on joustavampaaa ja nopeampaa. Ja kalliimpaa.

Enpä keksi nyt tähän hätään, aamupöpperöreissäni, muita 'virallisia' ja pakollisia kuluja. Kukin tahollaan voi laskeskella tuosta edellä olevasta onko asuminen Kroatiassa kallista vai vielä kalliimpaa. Itse en osaa ottaa asiaan kantaa sillä tietämykseni ja muistikuvani Suomen hintatasosta alkaa hiljalleen hiipua ja elän arkeani näiden paikallisten kustannusten kanssa.

Näin tälle päivälle. Huomenna sitten taas kerran aivan jotain muuta. Mitä nyt mieleen tulee ja/tai mitä minulta kyselette. Takaisin siis silloin. Tänne.