3. huhti, 2019

Pähkinänkuori

Kastel Stari 

12 - 18 C

Pilvistä

 

Eilinen Zagreb -blogi aiheutti sen verran pöhinää että aiheeseen palaaminen on syytä suorittaa nyt eikä heti. Vaikka vielä eilen uhosin tekeväni sen sitten joskus. Mutta kun joku innostui suunnittelemaan, toinen muisteli jo tekemäänsä reissua ja kolmas kyseli lisätietoja. Joten vedetään Zagreb pähkinänkuoreen. Eli käydään perusteet läpi. Heti tänään.

Kroatiassa on kaikki vanhaa. Paitsi leivät leipomossa. Niinpä ei ole suuri ihme että Zagrebin historia ulottuu vuoteen 1094 jolloin unkarilainen piispa Ladislaus perusti piispanistuimen kaupungin Kaptol kukkulalle. Kukkulalle, ja naapurikukkula Gradecille, rakennettiin tuolloin myös luostarit. Vuonna 1242 paikalle pölähtivät mongolit ja tuhosivat kummatkin. Ihmiset pakenivat tuhoja jolloin kukkuloiden kuningas, eli Unkarin kuningas Béla IV, päätti saadakseen ihmiset palaamaan tehdä Gradecin kukkulasta verovapaan alueen. Antoi sille vielä etuoikeuksia ja rakensi muurin alueen ympärille. Naapurikukkula Kaptoli jäi ilman tätä kaikkea. Ilman muuria ja ilman etuja. Meni herne nenään ja alkoi kukkuloiden välinen taistelu. Joka jatkui eri muodoissa aina 1600 -luvun alkuun jolloin molemmat, jo köyhtyneet kukkulat eli käytännössä erilliset kaupungit, yhdistyivät ja ottivat nimekseen Zagreb.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen muodostettiin valtio nimeltä Jugoslavia. Zagreb oli maan kakkoskaupunki pääkaupunki Belgradin jälkeen. Kun Kroatia vihdoin, muutaman pikku kikkailun kuten yhden sodan jälkeen itsenäistyi vuonna 1991, Zagrebista tuli maan pääkaupunki. Nykyään kaupungissa asuu vajaa 700.000 asukasta, koko pääkaupunkiseudulla noin 800.000 ihmistä. Joka tekee siitä heittämällä Kroatian suurimman kaupungin. Ja koko maan veturin. Alueen jonne kaikki hakeutuvat. Vähän niinkuin Helsinki ja muu pääkaupunkiseutu Suomessa.

Milloin Zagrebiin kannattaa matkustaa? Jouluna. Tarkemmin joulukuussa. Tuolloin kaupungin Jelačić -keskusaukiolla ja sen välittömässä läheisyydessä järjestetään useana vuonna putkeen Euroopan parhaaksi valittu joulumarkkinat. Tosin, ensi joulua silmällä pitäen, saattaa olla jo myöhäistä sillä markkinoiden aikaan kaupunki on täynnä. Todella täynnä. Ja mm. majoitusta on todella vaikea löytää. Mutta aina voi koittaa. Koska se kannattaa. Muutoin Zagreb on kelpo kohde ihan mihin vuodenaikaan tahansa. Talvella keskilämpötila tipahtaa toki nollan alapuolelle, mutta kesällä se kipuaa kepeästi yli 25, joskus jopa 35-30 asteen. Kaupungissa on tyypillinen keskieurooppalainen ilmasto mikä tarkoitaa sitä että Zagrebissa myös sataa usein. Ympäri vuoden. Keskimäärin 10-14 päivää kuukaudessa. Sateisimmat kuukaudet ovat tilastojen mukaan huhti-, touko- ja kesäkuu. Toisaalta lokakuussa, joka on verrattain 'kuiva' kuukausi, päivälämpötila saattaa nousta vielä 20 asteeseen.

Zagrebiin pääsee suorilla lennoilla huhtikuun puolesta välistä aina lokakuun loppupuolelle asti. Yhtiöinä ainakin Croatian Airlines ja Finnair. Kiireisimmät kuukaudet ovat, joulun lisäksi, aivan kuten muuallakin Kroatiassa heinä- ja elokuu.

Majoituksesta en kirjoita mitään. Koska majapaikkoja löytyy helposti netistä. Tai matkatoimistoista. Ja jokaisella on kuitenkin omat prioriteettinsa. Minulla se on että hotellissa pitää olla aamiainen. Jossa tarjolla pekonia. Muulla ei sitten ole niin kauheasti väliä. Kunhan huoneessa on sänky. Ja suihku jossainpäin taloa.

Liikkuminen Zagrebissa on helppoa. Ydinkeskusta on helppo, ja melkeinpä pakko, ottaa haltuun kävellen. Koska kaupungin historiallinen keskusta sijaitsee mainituilla kukkuloilla. Ja alakaupunki on siinä ihan vieressä. Kirjoitin aiheesta enemmän eilen, käykää kurkkimassa sieltä lisää. Muutoin kaupungin liikenteen runkona toimivat raitiovaunut. Jotka ovat näppäriä ja menevät lähes joka paikkaan. Eikä niillä ajellessa tarvitse kauheasti välittää yksisuuntaisista tai ajokieltokaduista joita ydinkeskustassa on riittämiin. Ei kannata siis ihmetellä jos sateisena päivänä hyppää taksiin tietäen että matkaa ole kuin muutama kilometri. Ja kuski ajelee tuota retkeä 10 minuuttia. Teitä tuskin huijataan, kiertotie johtuu vaan siitä että suorinta reittiä ei saa ajaa. Koska kielletyt kadut. Ja yksisuuntaisuus. Mikä kannattaa huomioida myös jos on liikkeellä omalla autolla. Suorin reitti kartalla ei aina välttämättä ole se suorin reitti. Been there, done that.

Hinnoiltaan Zagreb on suurkaupunki. Siis Kroatian mittakaavassa. Himpun verran kalliimpi kuin joku maalaiskaupunki jossain sisämaassa. Mutta suomalaisille edelleen kohtuullisen edullinen. Ei suinkaan naurettavan halpa, ei mikään ei maksa mitään -paikka, mutta edullinen. Ainakin osittain. Tietyt tuotteet saattavat olla jopa arvokkaampia kuin Suomessa. Tai vähintään samanhintaisia.

Zagreb, kuten koko Kroatia, on turvallinen kohde. Kunhan muistaa terveen järjen. Kaupungissa, jossa asuu lähes miljoona ihmistä, joukkoon mahtuu myös kusipäitä. Aivan kuten tuollaiseen joukkoon missäpäin maailmaa tahansa. Joten se terve järki. Sillä pötkii pitkälle. Zagrebista löytyy muuten myös, jos aivan kauhea hätä tulee, Suomen Kroatian suurlähetystö. Jossa on hommissa ihan mukavia tyyppejä. Terveisiä vaan sinne täältä etelästä.

Näin kiskaistiin, pyynnöstänne, vielä kerran Zagrebista. Nyt on kaupunki käsitelty, huomenna torstaina siirrytään aivan muihin asioihin. Mitä ne ovat, en tiedä. Vielä. Koska on aamu. Eikä ajatus vielä kulje. Mutta jos/kun se saadaan liikkumaan, huomenna ilmestyy taas juttua. Jotain. Joten tulkaapa taas kurkimaan.