9. huhti, 2019

Päiväretki

Kastel Stari

9 - 18 C

Vaihtelevaa pilvisyyttä. Ukkosmyrskyjen mahdollisuus.

 

Lukija otti yhteyttä. On perheensä kanssa tulossa lomalle Splitiin ja kyseli että mihin sitä kannattaisi suunnata sitten jos/kun itse kaupunki on nähty ja koettu. Ja jos/kun on auto vuokralla. Eikä rannalla makoilu kiinnosta. Tai ole edes mahdollista vielä tähän vuodenaikaan.

Kävimme läpi ne perinteiset. Krkan luonnonpuiston, Klis -linnoitus Splitin kainalossa Solinissa, juttelimme jopa retkestä Dubrovnikiin. Lupasin kirjoittaa tänne, myös muille asiasta kiinnostuneille, omakohtaisen kokemuksen todella mukavasta retkestä. Retkestä jonka tekee helposti yhden päivän aikana, joka ei edellytä yöpymisiä ja jossa maisemia riittää. Kauniita sellaisia. Paljon.

Lähdetään siis liikkeelle. Ja tehdään se Splitistä, jossa suurin osa suomalaisista kuitenkin lomallaan asuu. Vaikka olenkin koittanut promota edullisempina, miellyttävämpinä ja mukavampina vaihtoehtoina näitä Kaštelan kyliä. Mutta tällä kertaa matkaan siis Splitistä.

Koska kysymyksessä on retki, emme suuntaa moottoriteille. Ei, tällä kertaa köröttelemme pienempiä ja tunnelmallisempia teitä. Eihän lomalla kiire mihinkään ole. Joten, Splitistä ulos kohti tietä numero 8. Kylteissä lukee Zagreb, Šibenik ja Kaštela. Toiseen, 'väärään' suuntaan lähdettäessä niissä lukee Dubrovnik. Mutta me lähdemme kohti pohjoista. Huomioikaa että Solinin kohdalla, juuri kaupungin ulkopuolella oleva suuri liikenneympyrä, risteys johon tulee useampikin tie eri suunnista, saattaa olla ajoittain ruuhkainen. Tosin, me olemme tällä kertaa liikkeellä aamusta ja ajamme ruuhkaa vastaan. Ei koske siis meitä.

Sitten onkin kaksi vaihtoehtoa. Joko jatketaan tietä numero 8 noin 20 kilometriä Trogiriin tai pudotetaan liittymästä Kaštelan kyliä kohti ja siirrytään ajamaan 'alempaa' tietä pitkin. Jossa ei ajella samaa vauhtia kuin kasitiellä, jossa liikennettä on hieman enemmän ja matkanteko hitaampaa. Mutta eihän tässä mikään kiire ollut. Täällä alempana on helppo piipahtaa sitten vaikka aamukahvilla. Kahviloita ja kyliä riittää. Kannattaa käväistä kurkkaamassa vaikka jonkun kylän keskusta. Pikkaisen vasemmalle siltä tieltä. Rannassa.

Matka jatkuu kohti Trogiria. Tällä kertaa kyseinen Unescon maailmanperintökaupunki jää tutkimatta, palataan sinne myöhemmin, sillä matkamme suuntautuu edelleen rantaa pitkin eteenpäin. Nimenomaan rantaa pitkin. Nyt se tien numero on sitten se kahdeksan.

Maisemat ovat henkeäsalpaavat. Kun olet pysähtynyt kolme kertaa kuvaamaan mielestäsi hienoa maisemaa, seuraavan mutkan takana on vieläkin hienompi näkymä. Ja edessä on taas pysähdys. Koska se pitää ikuistaa. Kun sitten päästään eteenpäin, seuraavan mutkan takana on jälleen uusi maisema. Olen aivan henkilökohtaisesta nähnyt tässä maassa paljon hienoja asioita, olen nähnyt paljon nättejä näkymiä mutta tämä tie Trogirista eteenpäin oli jopa minulle elämys. Hieno sellainen. Jonka taatusti haluan ajaa ja kokea uudelleen.

Me olemme matkalla Šibenikiin. Kaupungista tarkemmin huomenna sillä tänään me olemme vasta matkalla. Eikä meillä ole kiire mihinkään. Onneksi. Vastahan me lähdimme Trogirista. Edessä on, noin 12 kilometrin päässä Trogirista, ensimmäinen kylä. Kylä nimeltä Marina. Pieni, turismiin keskittynyt ja siitä elävä keskiaikaa ja nykyaikaa yhdistelevä paikka jota kannattaa pysähtyä ihmettelemään. Hetkeksi.

Parikymmenen kilometrin ja monen kuvauspysähdyksen jälkeen saavumme Primošten -nimiseen, sangen hassuun, kaupunkiin. Hassuun siksi että osa kaupungista sijaitsee saarella. Jonne nykypäivänä pääsee siltaa pitkin. Itseasiassa tuosta sillasta tulee kaupungin nimi, Primošten, se pohjautuu Kroatian silta -sanaan 'primostiti'. Auto siis parkkiin rantaan ja kävellen saarelle. Kauniita rakennuksia, maisemia ja kahviloita. Hieno paikka. Ja muista vaihtaa muistikortti siihen kameraan. Se alkaa taatusti olla täynnä jos/kun olet kuvannut matkan aikana kaikkea eteen tulevaa. Ja vähän päälle.

Meillä on matkaa jäljellä vielä vajaat 20 kilometriä. Rantaa pitkin. Jossa maisemia riittää edelleen. Jopa hengästymiseen asti. Takaan ja alleviivaan että niitä kuvia, jos kauniit maisemat kiinnostavat, tulee otetuksi. Ja paljon.

Matkan varrella on edellä mainittujen paikkojen lisäksi monta muutakin tutustumisen arvoista pikkupaikkaa. Kuten vaikkapa Rogoznica, Zaborić tai Brodarica. Pieniä, nättejä kyliä. Kannattaa käydä kurkkimassa. Tällä kertaa meillä ei ole siihen aikaa koska kohteemme on Šibenik. Mutta kannattaa pitää mielessä. Vaikka sitten paluumatkalla.

Näin olemme reissanneet vajaat 90 kilometriä ja hiivimme hiljalleen Šibenikin kaupunkiin. Josta huomenna sitten lisää. Tuolloin tutkimme kaupungin historiaa, sen nähtävyyksiä, ajanviettomahdollisuuksia ja ravintoloita. Eikun takaisin siis. Ja sitten teemme vielä paluumatkan. Takaisin sinne Splitiin. Huomenna.