15. huhti, 2019

Vitajte

Kastel Stari

11 - 20 C

Vaihtelevaa pilvisyyttä

 

Tapahtui perjantaina;  tietokone, siis se laite jolla kirjoitan näitä tekstejä, jolla tallennan ja käsittelen kuvia ja jolla pidän yhteyttä sinne sun tänne Suomessa, Kroatiassa ja somessa, kaatui. Sain sen toki uudelleen henkiin, mutta aina kun laite meni ns. lepotilaan, sitä herätellessäni ruutuun ilmestyi oheisessa kuvassa näkyvä kaatumisilmoitus. Ihmettelin että kyllä on ihmeellistä. Eihän tämä nykyajan elektroniikka kestä kunnolla edes kymmentä vuotta. About sen verran tuo läppäri oli minulla nimittäin ollut käytössä.

Tuli hätä. Koska elämä on netissä. Monta tärkeää asiaa tapahtuu nimenomaan online ja erilaisissa somekanavissa. Ja nyt on kone vetelemässä viimeisiään. Ellei peräti jo vedellyt. Pakko hankkia uusi. Koska hätätilanne. Sain  hankinnalle, ainakin osittaisen, luvan myös henkilökohtaisesta finanssivalvonnasta (inside, sorry).  

Lauantaina Splitiin. Ja tietokonekauppaan. Hieman epäillen koska tiesin etukäteen että hinnat eivät välttämättä ole kovin suotuisat. Kuinka käyttöjärjestelmä? Kroatiaksi? Näppikset? Kaikenmaailman suhu ässät, ceet ja zetat? Pitäisikö sitä tilata kone Suomesta jostain nettimyymälästä? Mutta entäs verot? Ja toimitus? Kaikenlaista pohdintaa siis. Mutta kun se vanha kone oli finaalissa. Pakko oli kekata jotain.

Nokkelimmat ovat jo varmasti päätelleet että kekkasin. Marssin myymälään, kysyin konetta ja kävelin ulos uusi läppäri kainalossa. Eihän minulla rahaa ollut, eikä varsinkaan varaa, mutta tekivät tarjouksen jonka kanssa voin elää. Jota voin maksella puhelinlaskuuni liitettynä. Korotta. Kone maksoin melko tarkkaan 3.000 kunaa eli himppasen reilut 400 €. En tiedä oliko se halpa vai kallis mutta ainakin olen tyytyväinen. Tyytyväinen siihen miten tämä uusi on minua ensimmäiset päivät palvellut, kuinka olen saanut siihen sovelluksia ja suurimman osan jutskista toimimaan. Olen sangen tyytyväinen myös siihen, että koneen kyljessä tuli rajaton mobiilidata joten kun surffailen, surffailu ei syö kiinteää nettikaistaani. Koska joskus saattaa olla useampikin kanava yhtäaikaa auki. Tuntuu, viikonlopun kokeilujen perusteella, toimivan hyvin. Niinkuin uuden koneen tietty pitääkin.

Oli jännää kun avasin uuden laitteen ensimmäisen kerran. Kone kysyi asennuskieltä, eli kieltä jolla se tulisi toimimaan. Ja koska oli jännää, ja kaikki piti tehdä touch padilla jonka käytössä en todellakaan ole maailman huippuja, räpelsin kieleksi slovakian. Slovakian! Minulla oli siis uusi vieras kone, uusi vieras käyttöjärjestelmä ja niiden käytöä piti opetella slovakiaksi. Ei siis edes kroatiaksi, vaan slovakiaksi! Ajattelin että no, helppohan tuo kieli on vaihtaa. Mutta ei slovakiaksi. Ei helppoa eikä yksinkertaista. Kikkailin sitten nettisanakirjan, ohjekirjan ja You Tube -videoiden avustuksella reippaan tunnin. Ja löysin oikean asetussivun. Vieläpä oikean valikon. Sain kielen vaihdetuksi. Vaihdoin sen ensin englanniksi kunnes mietin että olisiko suomea. Ja oli. Nyt minulla on kone, joka jossain kohdin puhuu slovakiaa, jossain toisessa englantia mutta pääsääntöisesti suomea. Elän siis sangen kansainvälisesti. Tässäkin.

Kun kielet oli saatu kohdalleen, tai ainakin lähelle sitä, oli helppo asennella lopput systeemit. Sain näppiksetkin tottelemaan suomea, tosin niin että äät (Ć), ööt (Č) ja ååt (Š) löytyvät kroaattisuhujen alta. Kun sen tietää, se ei ole ongelma. Jopa Windows kympin, joka on minulle uusi käyttis, käyttö ja kummallisuudet alkavat hiljalleen avautua. Hiiri on asennettu, nettisivuille kirjauduttu ja tallenneltu kirjanmerkkeihin. Koneen mukana tullut lisenssi Office -ohjelmistolle aktivoitu. Näyttäisi vahvasti siis siltä että jutut Kastel Starista jatkuvat entisellään. Vaikka perjantaina näytti hetken pahalta.

Oli muuten sangen omituista kun avasin koneen nyt aamulla kirjoittaakseni tämän jutun. Entisen koneen käynnistyminen kesti niin että ehdin odotellessa keitellä kahvit, pestä hampaat ja heräillä kunnolla. Nyt kun painoin käynnistysnappia, kone oli auki. Omituista. Aivan yhtä omituista kuin se että kykenen katselemaan televisiota tietokoneella. Vanhalla ei ollut toivoakaan. Nyt katselin, esimerkiksi lauantaina, jääkiekon SM -liigaa läppärillä ja samaan aikaan normitelevisiosta KHLn loppuottelua. Taisin zättäillä siinä samalla puhelimessa vielä whatapissa. Jos en katsellut naisleijonien peliä Yle Areenasta. Samalla tietty radiota kuunnellen. Todellista multitaskausta siis. Koska tekniikka. Toimiva tekniikka. Vihdoin. Ja kerrankin.

Ai niin. Jotkut vaalitkin on käyty. Vaalit jossa kaikki voittivat eikä kukaan hävinnyt. Ainakin kommenttien perusteella. Sangen mukava tapahtuma siis kun kenellekkään ei tullut paha mieli.  Katselin tuloslähetystä muuten uudella läppärillä. Kun se kerran on mahdollista.

Näin vauhdikas viikonloppu. Nörttisellainen. Otsikko on muuten slovakiaa ja tarkoittaa tervetuloa. Huomenna sitten, uudella koneella, jotain aivan muuta. Katsotaan mikä silloin on hajonnut. Ja korvattu uudella. Tulkaapa siis kurkkimaan.