17. huhti, 2019

Pääsiäismuistio

Kastel Stari

10 - 20 C

Aurinkoista

 

Olen kirjoittanut tätä blogia yhtäjaksoisesti vuoden 2016 alusta. Juttua on tullut tuutista ulos siis, pelkästään tämän osoitteen alle, lähes kolme ja puoli vuotta. Tahti oli aluksi joka päivä, jossain vaiheessa tiputin viikonloput pois mutta tekstiä on pamahtanut intewebbiin keskeytymättä. Lähes päivittäin. Ilman taukoja.

Lienen oikeutettu breikkaamaan. Hetkisen. Edes pääsiäisen. Joka muuten on nimetty kroatiaksi, kielellä jossa ei juurikaan vokaaleja tuhlata, näppärästi uskrs'ksi.  Naureskellessani paikalliselle kavereilleni tuota uskrs -sanaa, väittivät ettei suomalainen vastine, pääsiäinen, sen parempi/helpompi ole. Kaikkine ä -kirjaimineen. Makuasioita. Väittäisin.

Mutta siis. Jos tänään käytäisi läpi mitä täällä Dalmatiassa tapahtuu, vai tapahtuuko mitään, nyt pääsiäisen aikaan, huomenna torstaina lyötäisi viikko vielä nippuun niin sitten voitaisi huilata neljä päivää. Eli pe-ma. Ja jatkaa tiistaina sitten vanhaan malliin. Olisiko tuo ok?

Pääsiäinen on suuri juhla täällä. Jopa suurempi kuin joulu. Koska katollinen uskonto. Pääsiäinen näkyy ihmisten arjessa eri tavoin koko viikon, koko hiljaisen viikon. Esimerkiksi tänään keskiviikkona useissa paikoissa järjestetään ristikulkue, Kaštelassa se kulkee kaupungin kaikkien seitsemän kylän läpi illalla. Kirkot ovat päivittäin täynnä, mutta suurin asia taitaa loppujen lopuksi olla kuitenkin se että laskiaisena, tuhkakeskiviikkona, alkanut 40 päivän paasto päättyy nyt pitkäperjantaina. Saa taas syödä vapaasti. Ja juoda. Tai tehdä mistä ikinä onkaan pidättynyt tuon 40 päivän aikana. Virallinen 'sääntö' sanoo että paaston aikana ei saa nauttia kuin yhden kiinteä aterian päivässä mutta sen lisäksi ihmiset pidättäytyvät nykyisin myös ihan arkisista paheista. Joku lopettaa tupakanpolton, toinen kaljan tai rakijan juonnin, saattaapa  joku pidättäytyä jopa vieraissa juoksemisesta tai karkin syönnistä. Kuka mistäkin. Mutta nyt nuo piina on siis ohitse. Ja elämä jatkuu. Dalmatiassa tosin on yksi asia mistä kukaan ei luovu. Edes paaston aikana. Ja se on kahvi. Kaikesta muusta voidaan tinkiä, mutta kahville on päästävä. Nimenomaan kahvilaan. Ikinä kun ei ole niin kiire ettei olisi aikaa istahtaa tunniksi pariksi kahvikupin ääreen. Yhden. Pienen.  

Turisteille pääsiäinen näkyy ja kuuluu. Kirkkonkellot moukaavat, jos mahdollista, vieläkin useammin kuin tavallisesti. Jos majapaikkanne sattuu sijaitsemaan ihan minkä kirkon vieressä, niin onnea vaan. Huomioikaa myös se että ensimmäisenä pääsiäispäivänä, eli sunnuntaina, mikään paikka ei ole auki. Ei ainakaan aamupäivästä. Osa kahviloista ja ravintoloista saattaa avata iltapäivällä, mutta siihen ei kannata luottaa. Yleisesti ottaen paikat, siis kaikki paikat, ovat kiinni. Jos jotain ihan välttämättä tarvitsette, kannattaa etsiä huoltoasema. Ne saattavat olla auki. Muutoin kaupat, ostoskeskukset, baarit, kahvilat ja ravintolat ovat taatusti sulki. Ajelin vuosi sitten pitkin poikin ympäriinsä ja kuollutta oli. Jopa Splitissä. Joka kuitenkin on suurkaupunki Kroatian mittakaavassa.

Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina, homma jatkuu kuten normisunnuntaina. Suurimmat marketit ja ostoskeskukset ovat auki tavalliseen tapaan, pienet liikkeet joko kiinni tai auki korkeintaan aamupäivän (8-13). Baarit, kahvilat ja ravintolat ovat avoinna, tosin kannattaa huomioida että ne ovat myös melko täynnä. Moni suuntaan perheen, joskus jopa koko suvun, kanssa ulos syömään. Onhan tuo 40 päivän paastoaika päättynyt. Ja taas syödä. Ja touhuta muutakin mukavaa. Kuka mitäkin haluaa touhuta.

Liikenne toimii läpi koko pääsiäisen. Molempina pääsiäispäivinä Splitin julkinen liikkuu sunnuntain aikataulujen mukaan eli harvennetuin vuorovälein. Kannattaa huomioida jos jonnekin on matka. Takseja ja transefereita voi myös olla himpun verran tavallista haastavampaa löytää koska myös kuskit viettävät pääsiäistä. Eikä ole vielä oikein sesonki.

Pitkän viikonlopun jälkeen, jota myös pääsiäiseksi kutsutaan, elämä jatkuu sitten entisellään. Juttelin eilen useammankin meidän rantakadulla ravintolaa pyörittävän tyypin kanssa ja kaikilla oli sama näkemys. Kesän sesonki alkaa ensi viikosta. Se tarkoittaa sitä että kesäravintolat availevat oviaan, terasseja nousee ja muutoinkin palvelutarjonta laajenee. Jopa meidän kylän uimarannan jätskikioski on jo auki kuten kuvasta näkyy. Tämä on varma merkki kesästä. Tai ainakin keväästä. Ja kaikesta muusta kivasta. Jotka ovat aivan tuossa kulman takana.

Loppuun lyhyesti yhteenvetäen. Kun olette kyselleet. Pääsiäislomallanne täällä Dalmatiassa sunnuntai on hiljainen päivä. Todella hiljainen. Maanantaista alkaen asiat alkavat toimia, dalmatilaiseen tapaan vähän hitaamman puoleisesti, mutta kuitenkin. Palvelistat eivät välttämättä kaikki ihan vielä ole pystyssä, mutta ei täällä nälkään eikä janoon kuole. Ja paikkoihin pääsee. Ainakin suurimpaan osaan. Joten tervetuloa. Koska tiedän, että teitä on tulossa paljon nyt viikonlopun aikana.

Näin tänään. Huomenna siis vielä homma nippuun ja sitten muutaman päivän breikille. Monessakin asiassa. Mutta vielä kerran kiskaistaan. Joten tulkaapa katselemaan. Kiirastorstain kiirasjutut.