18. huhti, 2019

Hyvää pääsiäistä!

Kastel Stari

11 - 21 C

Puolipilvistä, ukkoskuurojen mahdollisuus

 

Kohti pääsiäistä. Ja eilen lupaamaani breikkiä täällä blogissa. Sitä ennen pari juttua, vastaus kysymykseen ja yksi vahva suositus. Siitä sitten kohti kärsimystä. Sillä eikö pääsiäinen jonkinmoinen kärsimys ole? Eikö joku tyyppi aikoinaan kilkuteltu ristille, kuoli, haudattiin ja lopulta hilpaisi haudastaan menemään? Ehkä hieman vapaamielinen tulkinta pääsiäisestä, mutta lienee riittävän lähellä miksi ihmisillä on aivan liian monta vapaapäivää tässä kohta alkavan viikonlopun ympärillä.

Aloitetaan suosituksella. Yksi maailman aliarvostetuimmista yhtyeistä on vihdoin antanut luvan julkaista musiikkiaan Spotifyssa. Orkesteri nimeltä Slade ilmestyi striimauspalveluun vihdoin eilen. Suurimman osan yhtyeen kappaleista säveltäneet ja oikeudet niihin omistavat Noddy Holder ja Jimmy Lea ovat antaneet luvan julkaista bändin katalogin suoratoistopalvelussa pitkän pohdinnan jälkeen. Herrat tekivät vuonna 1973 muutaman kerran maailman parhaaksi joululauluksi valitun Merry X-mas Everybody -kappaleen ja elelleet mukavasti tuon yhden laulun tuomilla rojalteilla. Ei ole pahemmin ollut tarvetta suoratoistoille. Tuo biisihän on The Joululaulu, laulu jota ilman ei joulu tule, mutta rehellisyyden nimissä se soi viime jouluna eri kanavilla lähes rasittavuuteen asti. Mutta nyt ovat Holder-Lea, joita kappaleidensa nerokkuuden johdosta usein verrataan Lennon-McCarthy kaksikkoon, heltyneet ja Slade soi Spotifyssa. Vihdoin. Ja sitten se suositus. Kun ette kuitenkaan tunne bändiä, käykää tutustumassa. Kuunnelkaa muitakin biisejä kuin Cum On Feel The Noize tai Gudbuy to Jane tyyppisiä hittejä. Löydätte helmiä. Kuten How Does It Feel, Miles Out The Sea, pianokilkuttelu Find Yourself A Rainbow tai balladi Everyday. Ja paljon paljon muuta. Slade kun on/oli niin paljon enemmän kuin pelkkä glamyhtye joksi se edelleen jostain ihmeen syystä luokitellaan. Erinomaisen vahva kuuntelusuositus.

Sitten vastauksiin. Joku oli käynyt Splitissä, vuokrannut auton, ajellut ympäriinsä ja ihmetteli kun muut autot olivat ohitelleen oikealta ja vasemmalta. Kyseli että mikä mahtaa olla Kroatian liikennevalvonnan tilanne? Että onko täällä nopeusvalvontaa lainkaan? Kun kameratolppia ei ainakaan ollut näkynyt. Eikä tutkia.

Vastaan että on. Dalmatiassa on nopeusvalvontaa. Muusta Kroatiasta en tiedä sillä en edelleenkään tunne koko maata. Enkä näin ollen ole mikään 'Kroatian asiantuntija'. Niitä tyyppejä löytyy netistä aivan riittämiin. Mutta kyllä valvotaan. Nopeuksia valvotaan kameroilla, joita toki on huomattavasti vähemmän kuin Suomessa, niitä valvotaan tutkilla joita aina silloin tällöin näkee teiden varsilla ja niitä valvotaan siviiliautoilla, joiden näkee pysäyttelevän kaahareita melko usein. Ihmiset ajavat ylinopeutta, autoja varsinkin moottoriteillä saattaa sujahdella ohi melkoista vauhtia, mutta muutoin liikenne Dalmatiassa on leppoisaa. Vaan kun ajelette täällä, niitä rajoituksia kannattaa noudattaa. Sillä kyllä, riski tutkautumisesta on olemassa. Ihan oikeasti.

Jos lipsahtaa, tulee sakko. Sakon suuruus riippuu lipsahduksesta. Kuinka paljon yli sallitun lipsahti. Sakko maksetaan tienpäällä. Aivan virallisesti ja kuitilla. Mutta vinkki, jota minä en sitten ole kertonut. Kun poliisi pysäyttää ja kertoo teille kroatiaksi että ylinopeutta oli ja että nyt tulee sakko, kannattaa puhua englantia. Ja vain englantia. Ja olla ihan että nyt en kyllä ymmärrä. Ei nimittäin ole yksi eikä edes kaksi kertaa kun ulkkarikaverini ovat selvinneet tilanteesta kuivin jaloin koska poliisi ei ole joko osannut englantia tai yksinkertaiseti vaan jaksanut alkaa tehdä paperitöitä ja vääntämään ulkomaalaisen kanssa. On vain kohautettu olkia, pyöritelty päätä ja näytetty että eteenpäin.

Toinen kysymys koski kierrätystä. Se vaatisi pidemmän vastauksen johon nyt ei ole aikaa koska pääsiäinen, mutta lyhyesti loma-arkeen vaikuttava asia. Pullonpalautus. Joka ei toimi kuten Suomessa. Täällä ei ole mitään yhteistä palautuksia hoitelevaa tahoa kuten Palpa (tms), Dalmatiassa ollaan siis hieman eri tasolla kuin mihin olette tottuneet. Suurissa kaupoissa saattaa olla palautusautomaatti, useammassa ei. Yleisesti ottaen muovipullot otetaan vastaan kauppojen takahuoneessa, suurimpien sellaisten, mutta lasipullot pitäisi, ainakin teoriassa, olla ostettu samasta liikkeestä mihin niitä ollaan palauttamassa. Saattavat joskus kysyä jopa kuittia ostosta. Todellisuudessa, jos ostat vaikka olutta pulloissa ja sinulla on sama määrä tyhjiä pulloja kuin olet ostamassa, myymälä ottaa kyllä tyhjät vastaan eikä veloita panteista. Tämä riippuu, dalmatialaiseen tapaan, myymälästä ja jopa siitä kuka sinua sattuu palvelemaan. Että minkälainen päivä tyypillä on. Ei siis kannata rakentaa lomabudjettiaan puhtaasti pullojen palauttamisen varaan.

Näin. Eiköhän tämä ollut nyt tässä. Tämä viikko. Hyvää pääsiäistä ihan jokaiselle, ja jos satutte suuntaamaan meidän huudeille niin yhteyttä saa ottaa. Käydään vaikka kal.. kahvilla. Jos vietätte viikonlopun Suomessa, nauttikaa niistä vapaista.  Ja toisistanne. Minä saavun juttuineni takaisin tiistaina, sitten kun tämä kärsimys on saatu taputelluksi. Olkaa kiltisti. Ja pitäkää huolta.