22. huhti, 2019

Kesä

Kastel Stari

13 - 19 C

Puolipilvistä, illalla sadekuurojen mahdollisuus

 

Dalmatiassa alkoi pääsiäisenä kesä. Aurinko paistoi ja lämpöä oli reippaasti yli 20 astetta päivittäin. Ihmiset lähtivät liikkeelle. Kylä heräsi talviuniltaan. Rantakadulle putkahteli uusia terasseja, jäätelökioskit availivat oviaan, olipa rohkeimmat auringon palvojat jo rannalla makailemassa. Kuului joku käyneen jopa meressä vaikka veden lämpötila lienee vielä reippaasti alle 20 astetta. Kylällä liikkui paljon hukassa olevan näköisiä, kamera kaulassa ja vierasta kieltä puhuvia ihmisiä. Bongasinpa tämän kesän ensimmäisen ilman paitaa rantakadulla patsastelevan tyypinkin. Ja kuten usein näissä tapauksissa, vilkaisu peiliin olisi kyllä ollut paikallaan. Tai ihan pikkuinen ripaus itsekritiikkiä. 

Omassa henkilökohtaisessa elämässä kesän alku aiheutti sen että jalkaan vedettiin shortsit. Merkittäkööt aikakirjoihin siis että moinen merkkitapaus tapahtui tänä vuonna 19.04.2019. Vaikka yöt ovat melko vilpoisia. Herääpä ainakin kun käy Rockyn kanssa aamulenkillä 10-12 asteen lämmössä. Kun aurinko sitten nousee heti kuuden jälkeen vuorten takaa, nousee lämpötila samaa tahtia. Eli nopeasti. Yhdeksän jälkeen lämpöä on helposti jo 18-20 astetta.

Tuosta ripeästä lämpenemisestä minulla on aivan omakohtaisia kokemuksia. Heitin pääsiäisenä, pitkästä aikaa, kunnon lenkkejä. Kävelin rantoja, kävin eri kylissä, vanhoissa kaupungeissa ja kiipeilin vuorilla. Ja oli lämmin, sillä kun aamusella lähden kotoa, lämpöä on viitisentoista astetta. Lampsittuani vajaan tunnin sitä onkin jo yli 20 C. Ja sinä olet juuri kiipeämässä jotain vuorenrinnettä ylöspäin. Mutta se on mukavaa. Se on niin mukavaa että pääsiäisen aikaan kolmena päivänä matkamittariin kertyi 37,49 kilometriä, vaikka aloitin pitkänäperjantaina varovasti vain 11 kilometrillä. Siitä lenkit sitten hiljalleen pidentyivät samalla kun korkeuserot kasvoivat. Kävin lauantaina ja sunnuntaina 350-390 metrin korkeudessa rampaten noina päivinä ylämäkeä yhteensä lähes kaksi kilometriä. Mutta teki hyvää. Teki niin hyvää, että tänään lenkki jää väkisin väliin sillä jalat ovat muussina. Käytän päivän siis siivoukseen. Jospa sitä sitten huomenna taas pääsisi teputtamaan.   

Reissuilla lauloi kamera. Amerikkalaisen juurimusiikin lisäksi. Joka lauloi lähinnä korvissa. Kuvia kertyi kuvavarastoon, reippaan karsinnankin jälkeen, useampi sata jotka ovat ajan mittaan sitten jakelussa kaikissa jakelukanavissani eli Facebookissa, Instagramissa, kotisivujen kuvasivulla ja kuvat -palvelussa. Käykääpä kurkkimassa. Koitan jaotella ne niin ettei ihan joka paikassa pyörisi samat kuvat. Paitsi tietty ne parhaimmat.  

Koska kesä on nyt virallisesti auki ja shortsit jalassa, asiat muuttuvat. Ilmat lämpenevät, ihmiset ruskettuvat, vaatteet vähenevät ja blogin julkaisuaikataulu muuttuu. Olen kirjoitellut juttuja tähän asti tasaisesti viisi päivää viikossa, maanantaista perjantaihin. Nyt kun on kesä ja kaikilla paljon muuta, tahti löystyy hieman. Jutut ilmaantuvat tästä päivästä alkaen maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Näille päiville riittänee juttua niin että ei ihan jatkuvasti tarvitse kirjoittaa eikä lukea samoja asioita. Ainakaan kovin paljon.

Rocky ilmoitti minulle ettei jaksa enää blogata. Ja antoi luvan poistaa oman sivunsa näiltä kotisivuilta. Herra perustelee päätöksensä tarkemmin tässä blogissa lähitulevaisuudessa, mutta nyt Rockyn sivut ovat poistumassa. Tilalle tuli infosivu, sivu jossa käydään läpi usein kysyttyjä kysymyksiä ja annetaan niihin vastauksia.

Näin keväisin, kun se oma lomamatka Kroatiaan lähestyy, mieleen pompsahtelee luonnollisesti ja täysin ymmärrettävästi erilaisia kysymyksiä Joita sitten kysytään. Ja saa kysyä. Mielelläni niihin vastailen. Vaan kun niissä pyörivät usein, toistuvasti samat asiat. Näihin kysymyksiin on nyt siis saatavilla vastauksia kootusti. Tuolla:

usein kysytyt kysymykset (FAQ) 

 Jos sieltä ei löydy vastausta juuri siihen omaan, omassa mielessä pyörivään tai siihen omaan matkaan liittyvään kysymykseen, on edelleen sallittua kysyä yksityisesti. Kuten olette tehneetkin. Näin keväisin oikeinkin ahkerasti.

Tuota infosivua saa myös kommentoida vapaasti. Jos huomaatte että jotain puuttuu tai jos siellä on virheitä, ottakaa yhteyttä. Lisätään ja/tai korjataan. Sivua saa myös jakaa jos tarvetta ilmenee. Jos joku kyselee teiltä asioita. Antaa palaa vaan.

Näin siis toisena pääsiäispäivänä. Eli maanantaina. Juttua tuli vaikka taisin torstaina uhota että seuraava pläjäys ilmestyy vasta pääsiäisen jälkeen tiistaina. Mutta kun tuo uusi julkaisutahti niin pitihän se maanantain teksti tuottaa. Seuraava tulee sitten, uuden aikataulun mukaan, keskiviikkona. Nähdään sitten. Silloin äänessä on Rocky.