29. huhti, 2019

Viikonloppu

Kastel Stari

11 - 17 C

Pilvistä, sadekuuroja. Keltainen varoitus ukkosmyrskyistä

 

Näin maanantaisin pitäisi kertoilla villejä tarinoita villistä viikonlopusta. Mutta mitäs sitten tehdään kun mitään villiä ei tapahtunut? Ei edes mitään vähemmän villiä. Mistäs ne jutut sitten revitään?

Paitsi että. Ainahan sitä jotain pientä. Niin kuin vaikka juuri tänä viikonloppuna. Kuten yksi raivokohtaus, vähän jääkiekkoa ja ihan pikkaisen tilastoja. Matkailutilastoja.

Aloitetaan raivolla. En muista olenko kertonut että perjantai-iltaan kuuluu oleellisena osana Puhelinlangat Laulaa radio-ohjelma Yle Radio Suomesta. Ihan jokainen perjantai. Jos ei mitään menoja satu. Joita ei satu ikinä. Puhlarit, niin kuin me hoocee kuuntelijat ohjelmaa kutsumme, on juurikin se sama ohjelma jota kuunneltiin aina perjantaisin kun oltiin matkalla mökille. Tai siellä mökillä. Onhan Puhelinlangat pyörinyt samalla ohjelmapaikalla jo 47 vuotta. Ensimmäinen lähetys pamahti eetteriin nimittäin vuonna 1972.

No mutta. Se raivo. Se kohdistui tällä(kin) kertaa internetyhtiö Optimaan. Koska netti pätkäisi itsensä juuri Puhelinlankojen aikana. Kyllä siinä vähän rauhallisempikin mies hermostuu. Oikein kunnolla.

Soitto asiakaspalveluun. Kun vihdoin sain tyypin langanpäähän, laskettelin menemään. Oikein kunnolla. Kerrankin. Toisaalta, katson valittamisen kuuluvan oikeuksiini sillä minähän maksan Optimalle palvelusta, maksan siitä että he toimittavat minulle internetin. Ja luvalla sanoen, heillä on ollut luotettavuuden kanssa ajoittain ongelmia. Hämmentävän ajoittain. Ongelmat ilmenevät mm. netin laahaamisena, latausongelmina ja juurikin radion pätkimisenä. Olen siis soitellut hyvinkin ajoittain yhtiön asiakaspalveluun. Jopa niin ajoittain että lienevät tallentaneet numeroni jonnekin sillä nykyisin tietävät jo kuka soittaja on ja mistä osoitteessa se soittaa. Ilman että esittelen itseni.

Mutta, välittömästi soittojeni jälkeen aina, aivan kuten perjantaina, netti toimii moitteetta eikä radio pätki. Jotain nappia siellä väännetään. Ihmettelen vaan että miksi tästä asiasta pitää huomauttaa tasaisin väliajoin parin kuukauden välein. Että eikö sitä nappia voi jättää pysyvästi siihen hyvänetti -asentoon? Vai valuuko se jotenkin itsekseen aina takaisin paskan puolelle?

Oli muuten huumoriveikko tuo perjantain asiakaspalvelija. Siinä puhelun lopulla kun olin jo rauhoittunut pyytelin anteeksi sitä että räyhäsin. Että eihän se juuri tämän tyypin vika ole jos palvelu ei toimi. Kaveri totesi vaan että ei mitään, ihan kiva kuunnella että joku antaa vaihteeksi palautetta englanniksi. Sitä kun yleensä saa vain kroatiaksi. Erosimme sitten molemmin puolin naureskellen.

Jääkiekkoa. Pikaisesti. Koska olen järkyttynyt. Suuresti kunnioittamani Pohjois-Korean jääkiekkomaajoukkue putosi sunnuntaina päättyneiden jääkiekon 2B -divisioonan kisojen jälkeen kolmosdivariin. Ei auttanut kisojen avausvoitto Georgiasta kun loput pelit hävittiin. Olen useampaan kertaan ilmoittanut mielenkiintoni, jonka toistan taas, päästä valmentamaan maan maajoukkuetta. On nimittäin kokemusta nousuista kolmosdivarista kakkoseen. Pariinkin kertaan, parinkin eri joukkueen penkin takaa. Joten Kim Jong-um, saa soitella.

Lopuksi matkailutilastoja. Kroatiassa on kannettu huolta siitä että maan vetovoima turistikohteena olisi hiipumassa. Monestakin eri syystä. Hinnat ovat nousseet, kilpailijamaat aktivoituneet eikä matkailun markkinointia vieläkään oikein osata. Ei osata tarjota eikä rakentaa korvaavia tuotteita siihen tilanteeseen kun aurinko, meri ja kauniit maisemat eivät enää riitäkään eivätkä houkuttele.

Vaan eipä pääsiäisen matkailutilastot tuota huolta tue. Kroatian matkailuneuvosto raportoi että pääsiäisenä saavutettiin kaikkien aikojen matkailijaennätys Kroatiaan saapuneiden turistien määrässä. Kasvu oli jopa 80% jos lukuja verrataan viime vuoden pääsiäiseen. Ja kyllä tuo kasvu näkyy ja kuuluu tuolla meidänkin rantakadulla. Vielä näin pääsiäisen jälkeenkin. Kahviloissa ja konoboissa kuulee paljon vieraita kieliä, meidän kylässä tavanomaiseen tapaan paljon puolaa. Vaan kuuluipa seasta lauantaina hieman suomeakin.

Kasvu johtuu siitä että pääsiäinen sijoittui tänä vuonna myöhäiseen ajankohtaan. Oli siis odotettavissa että sesonki alkaa juurikin siitä. Ja nyt se alkoi todellisella ryntäyksellä. Kun tälle viikolle osuu vielä vappu, niin pienehköllä kikkailulla ajankohtaan on saanut rakenneltua mukavan pikku loman. Jonka voi viettää sitten vaikka Kroatiassa.

Tulee olemaan todella mielenkiintoista seurata miten luvut kehittyvät kun varsinainen sesonki alkaa. Tosin lopullinen tieto siitä mihin suuntaan tämän maan matkailu on oikeasti menossa, saadaan vasta joskus loka-marraskuussa kun koko kesän luvut julkistetaan. On mielenkiintoista seurata mitä sitten tapahtuu jos/kun turistivirrat eivät enää kasvakaan kuten viime vuosina niiden on totuttu tekevän. Mitä sitten tehdään? Vai tehdäänkö mitään? Jos joku siellä nyt miettii että miksi se kirjoittaa, taas, noita negatiivisia ennusteitaan, se johtuu vaan siitä että ’se’ lainaa maan matkailuviranomaisia ja muita alan toimijoita. Eli ennusteet eivät suinkaan ole omia, ne tulevat ihan oikeilta ammattilaisilta. Sitä paitsi asia kiinnostaa minua.  

Näin maanantaina. Keskiviikkona, vappupäivänä jatketaan aivan eri aiheilla. Kuten tapana on ollut. Tulkaapa kurkkimaan. Siihen asti seonmoro. Oikein hyvää pätkäviikkoa ihan jokaikiselle.