1. touko, 2019

Toukokuu

Kastel Stari

10 -19 C

Puolipilvistä, sadekuuroja

 

Jaahas, se oli sitten vappupäivä. Joka tosin ei näy täällä Dalmatiassa mitenkään. Ei näy punanenäisiä, popliinitakkiin pukeutuneita valkolakkeja jotka koittavat epätoivoisesti peittää ja/tai parannella eilisestä johtuvaa krapulaansa. Ei näy ilmapalloja kinuavia kakaroita eikä ihmiset keräänny brunssille millekään mäelle. Vappu on täälläkin toki vapaapäivä, onhan se työläisten juhla ja Labour Day, mutta ravintolat, kahvilat ja jopa kaupat ovat aivan normaalisti auki.

Eikä juuri näkynyt vappuaattokaan kun eilen illalla kävin tuolla meidän rannalla. Ihmisiä oli ehkä hieman tavanomaista enemmän liikkeellä, johtuen vapaapäivästä, mutta muutoin mentiin aivan normi-illan tapaan. Jota hiljalleen alkaa vilkastuttaa turistit, niitä kun näyttäisi ilmaantuvan päivä päivältä enemmän. Elämä on siis hiljalleen palailemassa meidän talvisin melkoisen hiljaiseen ja rauhalliseen kylään. Mistä en valita yhtään.

Oma vappu meni rauhallisesti. Sain vieraita oikein pääkaupungista asti, kävimme illalla moikkailemassa tuttuja ja syömässä, sitä ennen päivällä tutustumassa Trogirin vieressä sijaitsevaan Ciovon saareen. Joka oli hieno. Todella hieno. Ciovo oli jopa niin hieno että lienee pakko kirjoittaa siitä enemmän perjantaina blogissa ja julkaista muutama kuva ’Viikon kuvat’ sivulla. Ja suositella vahvasti että lisäätte Ciovoon tutustumisen todo -listallenne kun suunnistatte lomallanne tännepäin. Yhden lomapäivän saa kulumaan mukavasti kun saaressa käynnin liittää vaikkapa itse Trogirin kaupungin ihmettelyn. Näin päivään mahtuu vanhoja rakennuksia, Unescon maailmanperintökohteita, kauniita maisemia, todella kauniita maisemia, vaeltamista, rantaa, luostareita ja jopa uimista jos siltä tuntuu. Tästä lisää siis perjantaina.

Sitten jotain aivan muuta. Pysytään kuitenkin, työn päivän kunniaksi, työelämässä. Olen kirjoittanut aiemmin muutamaan kertaan siitä kuinka nuoret, koulutetut ihmiset karkaavat Kroatiasta parempien palkkojen perässä ympäri Eurooppaan. Viime vuonna täältä muutti noin 50.000 pääosin nuorta, vastavalmistunutta ihmistä kuka minnekin. Mikä ei ole ihme kun lukee EU:n julkistamia tilastoja nuorisotyöttömyydestä. Kroatia sijoittuu 28 maan kesken nimittäin sijalle 26, toisin sanoen täällä on Euroopan unionin kolmanneksi heikon nuorison työllistymisaste. Heikommin menee vain Italiassa ja Kreikassa. Parhaiten nuorisoa työllistää muuten Malta perässään Hollanti, Tsekki ja Itävalta.

Ja kun on ongelma, pitää löytää syyllinen. Jota on etsitty, tosin heikoin tuloksin, täälläkin. Koulutuslaitokset, yliopistot ja työmarkkinat syyttelevät toisiaan. Molempien mielestä syy on toisessa. Yrityselämän mukaan koulutusjärjestelmä on huono, vanhentunut eikä vastaa enää talouselämän vaatimuksia. Toiselta puolelta pöytää kerrotaan sitten että ei, ei se vika täällä ole vaan syynä on alikehittyneet ja joustamattomat työmarkkinat, huonot palkat ja paskat työolot. Ja samaan aikaan kun instanssit riitelevät, nuoret yhä pakkaavat kamojaan muuttaakseen jonnekin muualle duuniin. Joka sitten aiheuttaa omat ongelmansa. Varsinkin kun maahanmuutto, eli muutto Kroatiaan päin, ei kovin suurta ole. Suurin osa tänne muuttajista kun on työelämän ulkopuolella. Hetken päästä maa on, ihan oikeasti, tilanteessa että työlle ei kerta kaikkiaan enää löydy tekijöitä.

Lopuksi Euroopan uniosta. Kun se tuli tuossa edellä mainituksi. Ja kun on ne vaalitkin tulossa joista kirjoittelin muutama päivä sitten. Kuten tuolloin totesin, vaalit eivät juurikaan näy katukuvassa. Ainakaan täällä Dalmatiassa. Ihmisiä ei vaan kiinnosta. Kun ei dalmatialaisia muutenkaan politiikka kauheasti nappaa. Maan oma poliittinen elämä on ollut käytännössä itsenäistymisestä lähtien vapaassa kaaoksessa joten ihmisten usko ja luottamus politiikkaan ja politikkoihin on kadonnut. Täysin. Kun ei oman maan politiikka kiinnosta eikä siihen uskota, on aikamoisen haastavaa saada ihmiset kiinnostumaan Euroopan unionin politiikasta. Vaikkakin unioni on auttanut ja rahoittanut hyvin paljon erilaisia investointeja maassa. Ja vaikuttanut paljon Kroatian kehittymiseen.

Viimeisen gallupin mukaan vain 17% kroaateista ilmoittaa äänestävänsä varmasti EU -vaaleissa, mahdollisesti äänestäviä on 16%. Joten tuskin nousee äänestysprosentti kovin korkealla, vaikkakin 62% ihmisistä on sitä mieltä että EU jäsenyys on Kroatialla hyödyksi. Mutta äänestäminen ei siis kiinnosta. Koko EU:n tasolla varmasti äänestävien osuus on muuten 35%.  

Kurkatkaapa muuten huomenna torstaina 02.05. Turun Sanomien nettilehti. Siellä pitäisi olla joku neropatti antamassa ’viisaita’ lausuntoja juuri tästä asiasta.

Näin vappupäivälle. Perjantaina sitten kerran vielä tälle viikolle, joten takaisin silloin. Katsomaan minkälaisia juttuja silloin näppiksiltä pukkaa.