8. touko, 2019

Äitienpäivä

Kastel Stari

9 - 17 C

Puolipilvistä

 

Oikein hyvää äitienpäivää kaikille. Niin kroaatti- kuin suomalaisäideille. Ja juu, tiedän kyllä että ’sehän on vasta sunnuntaina’. Mutta kun ei ole. Meillä täällä äitienpäivä on tänään. Keskiviikkona 08.05. Wikipedian mukaan äitienpäivää vietetään ’vanhoissa sosialistivaltioissa’, joihin Kroatia näemmä kuuluu, 08.05. Eli tänään. Ettäs tiedätte. Joten onnea. Ihan kaikille. Sitä paitsi äitienpäivän ajankohta vaihtelee muutenkin riippuen siitä että missä päin maailmaa ollaan. Dalmatiassa, täällä vanhassa sosialistivaltiossa, se on tänään.

Äideistä tuli jotenkin mieleen holhoaminen. Äidit kun pitävät aina huolen. Kaikesta ja kaikista. Holhoavat. Siirrytään siis äideistä valtioihin. Silmiini osui tutkimus mitkä maat holhoavat kansalaisiaan eniten. Eli kuinka säänneltyä kansalaisten alkoholin, nikotiinin, ruoan, virvoitusjuomien sekä mehujen kulutus eri EU -maissa on. Kuinka paljon valtio, valtion virkamiehet ja kukkahattuiset tädit joilla kaikilla on kaksiosainen sukunimi, kertovat sinulle mikä on sinulle parasta, mitä sinun pitää syödä ja ennen kaikkea mistä et missään nimessä saa nauttia. Koska terveys, ympäristö ja tiukka pipo. Koska virkamies tietää aina paremmin.

Suomi voitti vertailun. Vielä melko selvästi. Suomessa kulutusta säädellään ja ohjaillaan veroilla sekä rajoitetaan edellä mainittujen tuotteiden jakelua ja mainontaa eniten Euroopassa. Kakkosena tutkimuksessa, jonka teki muuten Institute of Economic Affairs, oli Latvia. Yllätys oli että Ruotsi, tuo ihmisten elämän säätelyn ja ohjauksen erikoistunut kansankoti, sijoittui vasta sijalle 8. Kroatia löytyy tutkittujen 28 maiden joukosta keskivaiheilta sijalta 15. Vähiten säätelyä oli Saksassa.

Omassa pienessä kuplassa on meneillään itsehoitoviikko. Eilen oli hieronta, jossa pistettiin niskat, hartiat kuin selkäranta kuntoon. Paitsi että ihan vielä ei tullut valmista, homma jatkuu ensi viikon maanantaina. Sen verran löytyi jumeja että toinen sessio on kuulemma paikallaan. Nyt iltapäivällä poistetaan osa hiuksista Kristiina parturiliikkeessä. Ja lauantaina sitten lääkäri. Josta lisää ensi viikolla. Tämä jännittää ehkä eniten näistä kaikista.

Niin ja ai niin. Maanantaina on vahaus. Eli karvojen poisto. Kaverini, joka tekee näitä karvajuttuja, kysyi että saisiko testata jotain uusia, miesten karvojen poistoon (?), tarkoitettuja tuotteita minuun kun oma miehensä ei suostu. Ja totta kai saa. Minuun saa aina testata kaikkea. Koska olen peruskoulutukseltani koekaniini. Niinpä maanantaina poistuvat karvat. Ei lähdetä, ei ainakaan ihan tähän alkuun, brazilian vax -linjalle. Ei revitä siis ihan kaikkia karvoja pois. Aloitetaan varovasti selkäkarvojen vahauksella. Joita ei onneksi kauheasti ole. Edessä ei liene siis mikään ihan kauhea kipukoettelemus. Ainakaan toivottavasti. Ensimmäinen ulkoistettu karvanpoisto nyt kuitenkin. Lisää sitten kun se on takana.

Ja lopuksi jääkiekkoa. Koska MM -kisat ovat alkamaisillaan aivan tuossa naapurissa Slovakiassa. Suomi lähtee kisoihin kuulemma ’nälkäisellä ja nuorella’ joukkueella. Luonnehdinta tarkoittaa oikeasti sitä, että yksikään tähti ei halunnut lähteä mukaan joukkueeseen ja näin valmennus joutui tyytymään ’nuoriin ja nälkäisiin’. Eli siis tyyppeihin jotka eivät ole vielä saavuttaneet mitään suurta urallaan. Eivätkä ole suuria nimiä. Ei välttämättä huono vaihtoehto. Jos homma toimii, nuori ja nälkäinen voi hyvinkin toimia. Jopa paremmin kuin tähtiä täynnä oleva nippu. Joukkue voi olla ihan oikeasti nuori ja nälkäinen.

Suomi pelaa samassa alkulohkossa Saksan kanssa. Tämä takaa että näen isosta, eli tuossa olohuoneen nurkassa kököttävästä televisiosta, osan lohkon peleistä. Ja loput kaverin tunnuksilla suoratoistopalvelusta. Onneksi minulla on paljon matkustavia kavereita jotka eivät ehdi käyttämään maksamaansa palvelua. Ja minä ehdin. On hauska olla lokki. Ja katsella jääkiekkoa. Jonkun toisen piikkiin. Varsinkin kun tämä uusi läppäri jaksaa pyörittää niitä.

Näin tälle päivällä. Muistakaa käydä tutkailemassa ’usein kysytyt kysymykset’ -sivu kun suunnittelette lomaa tänne meidän huudeille. Tai edes Dalmatiaan. Ja muistakaa tulla takaisin taas perjantaina jolloin lähdetään viikonlopun viettoon aivan uusilla jutuilla. Ihan tässä samassa osoitteessa. Nähdään siis silloin.