20. touko, 2019

Virallinen alku

Kastel Stari

13 - 18 C

Enimmäkseen pilvistä. Keltainen varoitus ukkosmyrskyistä. 

 

Järjetön päänsärky. Sitten alkoi vuotaa nenä ja ääni muuttui todella pahasta äänenmurroksesta kärsivän 15 -vuotiaan teinin ääneksi. Tai variksen. Kurkkuun koski eikä ajatus kulkenut. Eikä se kulje oikein vieläkään, ei edes sillä tasolla missä se on joskus aiemmin liikkunut. Toisin sanoen viikonloppu meni flunssassa. Mikä ei ollut kovin miellyttävää. Varsinkin kun pitkästä aikaa ei satanut. Ei edes ihan joka päivä. Tai ainakaan ihan koko päivää. Olisi sitä jotain muutakin voinut tehdä kuin sairastaa.

Suomessa on kuulemani mukaan ollut hienoja kelejä. Eli täysin kesä. Asun siis väärässä paikassa. Taas. Todella väärässä. Ainakin juuri tällä hetkellä. Ylivieska eilen 26,8 C. Kastel Stari 19 C. Great! F#uckin great!

Kirjoittelin perjantaina arkisesta elämästäni täällä väärässä paikassa. Dalmatiassa. Jatketaan samalla teemalla ja käydään läpi mitä arkeen kiinni pääseminen aikoinaan edellytti. Mitä rutiineja, säännöksiä ja muuta sälää heti muuton jälkeen piti huomioida. Mitä tehdä. Ja miten se minun kohdalla meni noin niinkuin omasta mielestäni.

Asunto on hyvä olla. Varsinkin kun, kuten olette taatusti jutuistani huomanneet, täällä sataa ja tuulee. Sitä paitsi maahan rekisteröityminen vaatii osoitteen. Rekisteröinti pitää suorittaa kolmen vuorokauden sisällä maahan saapumisesta. Vaikka saapuisi turisti -statuksella. Eli myös silloin kun tulette lomalle. Normaalisti tuon rekisteröinnin hoitaa majoituspaikka, mutta omatoimimatkalla se on omalla vastuulla. Periaatteessa. En ole kuullut kenenkään joutuneen ikinä minkäänlaisiin ongelmiin vaikka ei olisi rekisteröinyt itseään yhtään mihinkään.

Virallinen rekisteröinti maahan pysyvästi muuttaville, joka minä siis olin/olen, hoitui mutkattomasti paikallisella poliisilaitoksella. Kopiot passista, lomakkeen täyttö, naapurikuvaamossa otetut pärstäkuvat liitteeksi ja oleskelulupahakemus sisälle. Väliaikainen todistus, paperi joka todistaa että hakemus on jätetty, mukaan samantien. Tietysti leimoilla varustettuna.

Poliisi käy muuten vuosittain kurkkaamassa että asut juuri siinä osoitteessa jonka olet heille ilmoittanut. Tämä vaihe kestää sen ajan kun oleskelet väliaikaisen oleskeluluvalla. Jolla kaikki maahanmuuttajat aloittavat. Lupa vakinaistetaan, joidenkin tietojen mukaan, 7 vuoden oleskelun jälkeen. Tosin, tämäkin tieto saattaa muuttua/olla jo muuttunut. Täällä kun mikään ei aina ole ihan varmaa.     

Pankkitili on myös ihan näppärä. Varsinkin rahaliikenteen hoitamiseen. Joten seuraavaksi pankkiin. Passi ja poliisilaitokselta saatu oleskelulupalappu mukaan, eikä tilien avaamisessa ollut ongelmia. Monikossa. Tarvitset nimittäin kaksi tiliä, toisen euroille, toisen kunille. Koska rahaliikenne, minun tapauksessa eläkkeenmaksu, tapahtuu europohjaiselle tilille. Tuo liikenne Suomen ja Kroatian välillä toimii hyvin, nopeasti, mutkattomasti ja kevyesti. Eikä eläkeyhtiötä kiinnosta pätkääkään mihin maahan he eläkkeen maksavat. Sivumennen sanoen veroni maksan edelleen Suomeen. Verottaja käy rouhaisemassa turhat prosentit eläkkeeni päältä kuukausittain ennen kuin se järjettömän suuruinen summa aloittaa matkansa kroatialaiselle tililleni.

Olen sairauseläkkeellä. Minulla on siis sairaus. Johon saatan tarvita silloin tällöin lääkäriä. Semmoinen piti siis jostain löytää, sillä Kroatiassa on käytössä oma lääkäri -järjestelmä. Eli kullakin on oma lääkäri jonka kautta sitten mennään tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja muutenkin eteenpäin julkisella puolella. Kuten tästäkin blogista olette viime viikolta saaneet lukea.

Ensimmäinen ongelma näissä virallisluonteisissa alkujärjestelyissä ilmeni juuri oman lääkärin löytämisessä. Paikalliset poppamiehet ja -naiset kun vierastavat ulkomaalaisia potilaita ja ovat usein ’täynnä’. Eli heille ei mahdu uusia potilaita. Koska pelkäävät vaikkapa kieliongelmia. Tai ovat ihan oikeasti täynnä. Kärsiihän maa maastamuuton johdosta mm. lääkäripulasta. Itse kävin varmaan 10 lääkärin juttusilla. Jotka kaikki olivat täynnä. Lopulta, paikallisella avustuksella, minut tungettiin nykyisen lääkärini potilaaksi. Puoliväkisin.

Koska tarvitsin tuon lääkärin. Minun piti nimittäin päästä paikalliseen sosiaaliturvasysteemiin. Joka on nimetty näppärästi kroatiaksi Hrvatski Zavod Za Zdravstveno Osiguranje. Kavereiden kesken ihan vaan HZZO. Kela pätkäisi minun suomalaisen sosiaaliturvan kun ilmoitin heille muuttavani pysyvästi maasta. Ja jotta sairaudenhoito toimisi täällä, paikalliseen systeemiin piti päästä. Se edellytti omaa lääkäriä.

Käytin lääkärin etsimiseen paikallisia kavereita. Mikä oli hyvä. Vielä parempi idea oli käyttää heitä vieraillessani paikallisessa HZZO:n konttorissa. Siellä törmäsin nimittäin vanhaan kunnon, Jugoslavian kokoiseen, byrokratiaan. En olisi varmaan vieläkään paikallisen terveydenhoidon piirissä, tai edes ulkona toimistokompleksihelvetistä, ellei mukanani olisi ollut paikallisopas joka toimi tulkkinani ja kertoi minulle mitä meitä ’palvelleet’ neljä rouvaa halusivat tietää/kyselivät. Vihdoin, viimein ja lopulta, melkoisen kikkailun ja ainakin kahden puhelinsoiton Suomeen jälkeen, paperiin lyötiin leimat ja ohjattiin seuraavalle luukulle. Sieltä todistus että systeemissä ollaan. Varsinainen ’kelakortti’ tuli sitten postissa kotiin.

Erittäin vankka suositus on ottaa koko tuohon alkurumbaan mukaan joku paikallinen. Ellette itse puhu kroatiaa. Tulkiksi ja tueksi. Itse vetelin asunnon hankinnan, poliisin ja pankin täysin ominpäin, lääkärin metsästyksessä ja HZZO:ssa todellakin tarvitsin paikallista tietotaitoa.

Näin minä sujahdin aikoinani virallisesti arkeen. Jos jotain jäi mainitsematta ja kiinnostaa, kyselkää. Asuntojen hintoja käsittelin muuten aikoinani täysin epätieteellisen tieteellisesti tässä ja tässä. Ensimmäisessä omistusasuntojen hintoja, jälkimmäisessä vuokra-asuntoja. En nyt lähde avaamaan sitä tämän enempää sillä asunnonhankinta on kaikilta osin aivan oma, melkoisen pitkä ja joskus jopa sangen raskas prosessi. Siitä lisää, päivitettynä versiona, sitten joku toinen kerta. Vaikka kesän jälkeen kun on saatu tuo sesonki alta pois.

Keskiviikkona on luvassa aivan jostain muuta. Siihen asti oikein mukavaa viikonalkua. Olkaapa ihmisiksi. Ja tulkaa keskiviikkona takaisin tutkimaan mistä silloin tuulee. Kuinka paljon sataa. Ja minkälaista juttua pukkaa.