27. touko, 2019

Maailmanmestaruus

Kastel Stari

17 - 20 C

Pilvistä, sadetta, ukkosmyrskyjä 

 

Koitetaanpa kirjoittaa tämä blogi tällä kertaa hieman eri taktiikalla. Normiolosuhteissa naputtelen tekstin julkaisupäivän aamuna aamukahvia juodessani, tällä kertaa ajattelin kiskaista tekstiä rullaavasti eli kirjoittaa viikonlopun jutut päivittäin. Siis aina kun jotain on tapahtunut ja/tai tullut mieleen. Näin ollen seuraavat asiat, tapahtumat ja sattumukset ovat aikaan sidottuja. Elämä on näyttänyt juuri sellaiselta kuin se tuolloin näytti kun sen kirjoitin. Jos se muuttui seuraavana päivänä, se sitten muuttui. Tänne se jää sellaisena kun se kirjoitushetkellä oli. Joten matkaan siis.

Perjantai

Kirjoitan tätä perjantai-iltana. Kerron siis mitä juuri tänään on tapahtunut, mitä tänään pyörii mielessä tai mitä juuri tänään pompsahti eteen. Ja pompsahtihan noita. Kuten vaikka aurinkoinen päivä. Melkein siis. Tietysti illalla piti pienesti sadella. Ettei totuus unohtuisi. Eikä kukaan alkaisi kuvitella että Kroatiassa on hienot, aurinkoiset kelit. Ei ole. Ei ainakaan tänä keväänä.

Istuin tapani mukaan iltapäivällä meidän rantakadulla kal.. kahvilla. Paikalla, samassa pöydässä, istui myös yksi rannan turistiyrittäjistä. Kertoili että tämä kevät on tuottanut noin 50% vähemmän kassavirtaa kuin vuoden 2018 toukokuu. Koska kelit ovat olleet mitä ne ovat olleet. Tämä on huolestuttavaa. Jos jopa Dubrovnikin tyyppiset turistikohteet ovat olleet puolityhjinä, kuten uutiset etelästä kertovat, vaikutus alkaa vääjäämättä ennemmin tai myöhemmin näkyä koko maan taloudessa. Onhan Kroatian suurin vientituote matkailu. Toisin sanoen maa elää turismista. Onneksi kesää on vielä jäljellä. Onneksi on vielä aikaa että tilanne korjaantuu. Varsinainen sesonki alkaa vasta parin kuukauden päästä ja vasta tuolloin ratkaistaan oikeasti miten kesän turismi menee.  

Lauantai

Uskokaa tai älkää, jo toinen lähes aurinkoinen päivä putkeen! Mikä on ihmeellistä. Todella ihmeellistä. Uusi kokemus tälle keväälle. Niinpä iltapäivä, ja välieräottelu Suomi – Venäjä jääkiekon MM -kisoissa, meni rantakadulla. Kavereille oli tullut vieraita Kanadasta ja heidän kanssaan turistessa menetin siis tuon ottelun livenä. Tulospalvelu toki paukutti tilannetietoja. Ei tosin ihan kauheasti sillä eihän pelissä tehty kuin yksi maali. Hieman piti toki tuuletella kun puhelin piippasi että lopputulos: Suomi – Venäjä 1-0.  Nyt tämän jutun kirjoittamisen jälkeen pitää sitten kaivella jostain ottelun highlightsit ja mehustella Leijonien sensaatio vielä kertaalleen.

Televisiotarjonta edellä mainituista MM -kisoista on täällä meidän huudeilla rajallinen. Hyvin rajallinen. Ei juurikaan löydy sporttibaareja joiden nurkassa televisio tööttäisi otteluita suorana, ei juurikaan löydy urheilukanavia, ainakaan paikallisia, jotka lähettäisivät kuvaa peleistä. Nähdäkseen ne, täytyy kaivella nettiä ja etsiä livestriimejä. Edes Kansainvälisen jääkiekkoliiton You Tube -kanava ei näytä kaikkia otteluita. Ja toimii muutenkin vähän sinnepäin. Kuten koko liitto muutenkin. Onneksi netistä löytyy. Suoraa kuvaa laillisesti ja laittomasti. Jopa Mertarannan selostamana. Jos sitä huutamista nyt kukaan enää jaksaa kuunnella.

Sunnuntai

Tämähän on oikea supersunnuntai! On EU -vaaleja ja on jääkiekon loppuottelu. Tietysti osittain päällekkäin. Jopa erittäin hyvä ystäväni Niinistön Sale valitteli Twitterissä valinnan vaikeutta. Että pitäisikö sitä katsella vaalien tuloslähetystä vai kiekon finaalia. Mutta tämä siis vasta illalla.

Kirjoitan tätä tekstiä sunnuntaina puolenpäivän aikoihin joten en vielä tiedä, enkä osaa kommentoida, kumpaakaan tapahtumaa enkä niiden tuloksia. Palaan niihin huomenna kun on bloginjulkaisupäivä ja vetelen viikonlopun muutenkin yhteen.

Meillä palattiin tänään jälleen kevään normaaliin. Ulkona on pilveä ja ennusteet lupaavat myöhemmin iltapäiväksi sekä sade- että ukkoskuuroja. Johan sitä aurinkoa kestikin. Lähes kaksi päivää. Onneksi lämpötila sentään on kahdenkympin paikkeilla eli kohtuullisen mukava. Varsinkin kun ei juurikaan tuule. Mutta koska sateen uhka, tänään ei ole iltapäiväkahveja rannalla. Sitä voisi vähän vaikka siivoillla iltaa odotellessa. Tai ainakin järjestellä paikkoja. Tai…. Netflixissä jäi kyllä se sarja aika jännään kohtaan……

Maanantai

Ja nyt tämä pläjäys loppuun. Normiaikaan kirjoitettuna. On siis maanantaiaamu ja läppärin vieressä höyryää kahvi. Ihan suomalaista kahvia. Joka sivumennen sanoen alkaa olla kohta loppu. Että jos joku ystävällinen sielu voisi paketin…. olisin äärimmäisen kiitollinen. Kun tämä paikallinen tuhkaksi jauhettu kahvi ei oikein toimi filtterissä. Eikä oikein maistu.

Eilinen ilta, tuo edellä mainittu supersunnuntai, meni hyvin. Lähes sataprosenttisesti.  Oma ehdokkaani, siis tyyppi jota äänestin EU -parlamenttiin, sujahti läpi. Oikeinkin kiva ja mukava juttu, sillä tulen tapaamaan hänet syyskuussa Dubrovnikissa. Pääsee vinkumaan epäkohdista omalla mepille ihan livenä. Kenties jopa vääntämään häntä nenästä.

Leijonat, Suomen jääkiekkomaajoukkue, veti myös aivan päätyyn asti. Kanada oli vahva ja vei erinomaisesti taistellutta leijonajoukkutta varsinkin kolmannessa erässä aivan täysin. Mutta silti. Kun jääkiekkoa oli pelattu 60 minuuttia, taululla oli lukemat Canada 1 Finland 3. Uskomatonta. Täysin uskomatonta. Liigatasoisella joukkueella NHL -miljonäärit nurin. Vieläpä useampaan kertaan. Matkalla mestaruuteen kaatui niin Ruotsi, Venäjä ja nyt finaalissa Kanada. Kaikki NHL pelaajilla täyteen ladattuja joukkueita. Täytyy nostaa hattua ja kaikkia muita asioita niin korkealle kuin kättä riittää. Sen verran kova suoritus tämä on. Joukkueelta jolle ei juurikaan annettu mahdollisuuksia, ei minkäänlaisia mahdollisuuksia, ennen kisoja. Hattu nousee myös, jos mahdollista, vieläkin korkeammalle valmentaja Jukka Jalosen kohdalla. Viimeistään nyt herra todisti olevansa Suomen johtava jääkiekkovalmentaja joka osaa nipistää joukkueestaan kaiken irti ja pelata joukkueen omilla vahvuuksilla. Nimenomaan joukkueen vahvuuksilla. Muilla mailla oli taatusti parempia pelaajia jos yksilötasolle mennään, mutta Suomi pelasi kisojen parasta kiekkoa joukkueena. Oli kisojen paras joukkue. Heittämällä. Palkintona Poika on kotona. Josta suuret onnittelut.

Näin saatiin viikonloppu kelatuksi. Keskiviikkona sitten se tavallinen, aamupöperössä kirjoitettu höpinä. Aiheesta ja/tai asioista ei ole vielä minkäänlaista käsitystä. Se selviää sitten ylihuomenna. Tulkaapa siis kurkkimaan.