24. kesä, 2019

Onneksi olkoon

Kastel Stari

20 - 31 C

Puolipilvistä

 

Onneksi olkoon kaikille jotka olette päättäneet tulla lomallanne tänne Kaštelan seuduille. Juuri nyt. Monestakin eri syystä. Joista ensimmäinen on sää. Tietysti.

Afrikasta on työntymässä lämpöaalto Etelä- ja Keski-Eurooppaan. Vaikka Kroatia sijoittuukin keskiseen Eurooppaan, ei missään nimessä siis etelään, tuo aalto näyttäisi olevan matkalla myös meidän huudeille. Jopa Kaštelaan. Pitkäaikaiset ennusteet näyttävät juuri nyt, maanantai aamuna, että alkavalle viikolle saattaisi olla luvassa reippaasti yli 30 asteen lämpötiloja läpi koko viikon. Välissä saattaa toki hieman ukkostaa mutta mitään megalomaanisia ukkosia ei, jollain suomalaisille suunnatulla nettisivun varoitteluista huolimatta, pitäisi olla luvassa. Nyt aamulla, kun tätä naputtelen, mittari näyttää valmiiksi jo 24 C, RealFeel® 26 C. Eikä kello ole ihan vielä ihan kauheasti. Jotta kyllä tarkenee. Sitä paitsi, jos tykkäät uimisesta vedetkin alkavat olla uintikunnossa. Eli reippaasti yli 20 asteen. Ja puhtaita. Rantojen veden laatua tutkaillaan kesällä kerran viikossa ja kaikki kuuluu olevan kunnossa. Joten eiku mereen… Muistakaa kuitenkin uimatossut sillä pikkukivirannalla on mukavampi kävellä tossut jalassa. Koska kivet. Ja kuumuus. Ja merisiilit.

Toinen syy onnitteluihin lomapaikan valinnan suhteen, jos se on siis Kaštela, on se että nyt viikonloppuna, eli suomalaisena juhannuksena, alkoi Kaštelan kulttuurikesä. Tämä tarkoittaa yli sataa erilaista kulttuuri- ja viihdetapahtumaa pitkin poikin kaupungin kyliä. Aina hamaan syyskuun alkuun asti. Kaštelassa siis tapahtuu. Usein. Ja paljon. Kannattaa pitää silmänsä auki. Sillä asuttuani kolme vuotta täällä, minulle ei ole ihan vielä selvinnyt se että kuinka ihmiset ylipäätään löytävät nuo tapahtumat. Kun se tuntuu olevan vähän hakusessa jopa paikallisille. Kroaatit, dalmatialaiset, tai kaštelalaiset kun eivät todellakaan ole mitään markkinoinnin maailmanmestareita. ’Meillä on tämä yksi juliste/esite, kyllä se riittää!’ Kannattaa siis tarkkailla ympäristöään. Koskaan ei tiedä mitä siellä tapahtuu tai mitä sieltä pompsahtaa eteen.

Julisteesta löytyi kuitenkin tieto että nyt, tulevana viikonloppuna, tuossa naapurikylä Kaštel Novin rannalla järjestetään perinteiset Nostalgia -festivaalit (28.-30.06). Jo kymmenettä kertaa. Luvassa on, jos vanhat merkit pitävät paikkansa, perinneruokaa ja -asuja, rakijaa, olutta, viiniä, musiikkia ja paljon ihmisiä. Jotain tuon suuntaista muistelisin löytäneeni sieltä parina edeltävänä vuonna kun paikalle eksyin. Samaan aikaan, lauantaina 29.06. meidän oman kylän, Kaštel Starin, satamassa on gastronominen ilta. Taas syödään, ja ehkä ihan vähän juodaan, musiikin säestyksellä perinteisiä paikallisia herkkuja.

Onneksi siis olkoon jos olette tulossa lomallanne tänne. Juuri nyt tuntuu siltä että sesonki, loma, elämä on polkaistu käyntiin. Ankean, sateisen ja aivan liian pitkän kevään jälkeen. Kesä 2019 on vihdoin alkanut. Mukava jos satutte olemaan juuri nyt täällä. Vastaavia kesätapahtumia järjestetään toki ympäri Kroatiaa mutta koska asun Kaštelassa, kirjoitan siitä mitä täällä tapahtuu. Joku muu hoitanee muun maan tapahtumatiedotuksen.

Aika ajoin, aina joskus silloin tällöin, syystä tai toisesta, minulle iskee Suomi -kaipuu. Juhannuksen aikaa se iski kun satuin näkemään kuvan karjalanpiirakoista munavoilla. Ai että…. Ihan vähän läikähti. Ja herahti. Siis kuola. Mutta hei. Juhannus ja karjalanpiirakka! 

Onneksi huomenna on tulossa ensimmäiset vieraat tälle kesälle. Pääsen todennäköisesti nauttimaan suomituotteista. Tuskin maltan odottaa. Niitä vieraita. Tai niitä tuotteita. Kunhan keksin mitä tilata.

Viikko, ja kuten todettu, sesonki/kesä/elämä on polkaistu vihdoin käyntiin. Keskiviikkona kaikki jatkuu, tai ainakin seuraava blogi ilmestyy, joten tulkaapas silloin takaisin. Jollette muuta tekemistä keksi.