26. kesä, 2019

Lämpenevää

Kastel Stari

24 - 35 C

Aurinkoista, oranssi varoitus erittäin korkeasta lämpötilasta

 

Taisin onnitella maanantaina blogissa tyyppejä jotka ovat päättäneet tulla lomallaan tähän suuntaan juuri nyt. Koska kelit olivat paranemassa. No, eilen oli aurinkoa ja 34 astetta. Tälle päivälle on luvattu aurinkoa ja 35-36 astetta. Loppuviikosta pitäisi sitten vähän lämmetä. Ettei pääse viluttamaan. Ilman t:tä. Voimassa on myös punainen varoitus erittäin korkeista lämmöstä.

Ovatko nuo lämpötilat sitten enää mukavia, siitä voidaan olla montaa mieltä. Vaan eipä tule kylmä. Sen sijaan saattaa tulla hiki. Vaikka ei tekisi mitään. Tosin vettäkin voisi tulla jossain välissä kun tässä on nyt pidellyt sen verran aurinkoa että luonto alkaa kuivua. Joka lisää puolestaan riskiä muutaman kesän takaa tutuiksi tulleille metsäpaloille. Heinäkuussa 2017 Splitin ympäristössä paloi metsää sen verran rajusti että viranomaiset joutuivat jopa evakuoimaan. Merkit tuosta palosta ovat vieläkin nähtävissä paloalueen vuorilla vaikka uusia puita onkin istutettu. Se oli ihan oikeasti todella iso metsäpalo joka olisi ihan oikeasti voinut aiheuttaa suuriakin vahinkoja. Nyt kun on kuivaa, maasto on todella syttymisherkkä. Saattaa roihahtaa pienestäkin kipinästä. Kannattaa olla siis tarkkana.

Kipinöitä täällä riittää. Suomessa kipuillaan kuulemani mukaan, jostain ihmeen syystä, takan poltosta ja saunan lämmityksestä koska hiukkaset ja ilmastonmuutos. Tai jotain. Täällä ei moisista pikkuseikoista paljon huolehdita. Eräänä iltana kiinnitti huomion kun ainakin kolmesta suunnasta nousi savua. Illalla. Väkisinkin mieleen nousi tuo edellä mainittu metsäpalohässäkkä. Mutta ei, ei ne savut mistään hallitsemattomasta palosta tulleet. Ne tulivat kun että väki kulotti (?), poltti (?), pihaltaan nurmikkoa. Anteeksi termien tuntemuksen puute. Eivät poltelleet siis mitään pihanurmikkoa vaan sellaista vähän pidempää, korkeampaa ja vähän villimpää pusikkoa. Kävin Rockyn kanssa kurkkaamassa kahdessa paikassa että mikä täällä oikein tapahtuu. Hallittu nurmikko/puskapalo.  Mielenkiintoiseksi tuon tekee se, että tietojeni mukaan moinen toiminta on kiellettyä huhtikuun lopusta kesän loppuun. Koska juuri tuo metsäpalovaara. Arvatkaa haittaako. Ketään. Koska Dalmatia.

Kuten olen kertonut, tapaan jonkin verran täällä lomailevia suomalaisia. Milloin kahvilla, bissellä, joskus jopa pizzalla. Ja se on mielestäni ihan aidosti mukavaa. Joten muistakaapa edelleen ne pysyväisluonteiset, ne valmiiksi sovitut treffit Dupin BistroBarin terassilla jokainen iltapäivä about 14.30-16.30. Minä olen siellä, tulkaa tekin. Paitsi että en ole ollut juuri tuohon tällä viikolla kertaakaan. Mutta onneksi osaatte ottaa yhteyksiä. Kuten Ari eilen. Jonka kanssa treffit olivat vasta klo 16.00.

Tällä viikolla tuo perusaika saattaa muutoinkin olla vähän hakusessa. Koska vieraita. Ja toimin matka/paikallis/lähesalkuasukasoppaana. Missä, mihin, minne, miksi ja mitä siellä oli? En tiedä. Mutta tulen taatusti jakamaan kokemukset kanssanne. Näillä sivuilla.

Ja hei! Pääsen taas nauttimaan suomaherkkuista. Koska tuliaiset. Kuten kuvasta voitte päätellä. Sekään ei ole paha. Ei yhtään paha.

Pidetään tämä tämänpäiväinen näin lyhyenä. Koska edellä mainittuja vieraita. Joten pitää mennä. Opastelemaan. Palaan takaisin perjantaina ihan normiaikataulun mukaan. Siis aamulla. Tulkaa tekin. Ei teillä kuitenkaan muutakaan ole.