28. kesä, 2019

Betoni kuumenee

Kastel Stari

24 - 35 C

Puolipilvistä, keltaiset varoitukset äärimmäisen korkeasta lämpötilasta ja tuulesta

 

Betonin lämpötila vaihtelee. Ainakin meidän talon betoni. Talvella kun on kylmä, on vilpoista. Ja kesällä kun on lämmintä, on kuuma. Sillä betoni kerää lämpötiloja. Kun talvella yölämpötila saattaa laskea ajoittain jopa pakkaselle, betoni alkaa kerätä kylmyyttä. Ja kun se on sen sitten itseensä imenyt, se myös pitää sen siellä. Joka tarkoittaa että vaikka ulkolämpötila lämpenee, sisätilat pysyvät ’viileänä’. Koska betoni. Joku voisi väittää jopa kylmänä. Varsinkin koska ne eristeet unohtuivat siinä rakennusvaiheessa. Kun ulkona tulee, silloin tuulee myös sisällä.

Kesällä asiat ovat toisinpäin. Kun ulkolämpötila ei laske missään välissä alle kahdenkymmenen asteen, päivisin on jatkuvasti kolmekymmentä tai jopa sen yli ja ennen kaikkea kun aurinko paistaa koko valoisan ajan, joka muuten juuri nyt kestää täällä meidän huudeilla 15 tuntia 24 minuuttia (klo 05.15-20.39), betoni lämpiää. Jopa kuumenee. Tehokkaasti. Ja pitää sen lämmön. Se tarkoittaa että asunnossa on lämmintä. Hyvin lämmintä. Vaikka ulkolämpötila syksyllä laskee, betoni lämmittää. Hyvinkin pitkään. Kunnes sitten alkaa ne tuulet.

Tuolla tavoin toimii dalmatialainen betoni. Juuri tällä hetkellä olemme tuossa lämpimyysvaiheessa sillä kyllähän se kelejä on pidellyt. Useamman viikon. On melkoisen turhaa huudattaa mitään tuulettimia kun betoni toimii. Ja mökissä on lämmin. Ajoittain jopa kuuma.

Rakennustekninen raportti päättyy tähän.  

Sitten jotain aivan muuta. Tiesittekö että jos katselet päivittäin tunnin videoita/liikkuvaa kuvaa jollain älylaitteella, tuotat kolmessa kuukaudessa yhtä paljon hiilidioksidipäästöjä kuin lentäisit Helsingistä Tukholmaan? Eli kun katsot koko Game of Thrones sarjan jaksot ja muutaman leffan siihen päälle vaikka läppärillä, saastutat yhtä paljon kuin tekisit lentomatkan. Tai ajelisit henkilöautolla Helsingistä Kuopioon. Asiasta kertoi Ylen uutiset.

Ilmastonmuutos on tärkeä asia. Siitä ei kukaan voi olla eri mieltä. Mutta ihan oikeasti. Jos se että et liiku mihinkään millään tavalla, et kuluta mitään, et osta mitään ’väärin ja väärässä paikassa’ valmistettuja tuotteita, istua nökötät kotona vegaanisia luomutuotteita mutustellen, ja sitten pitäisi vielä alkaa kantaa huonoa omatuntoa läppärin tai puhelimen käytöstä niin kyllä aletaan olla jo rajoilla. Kohta edessä on tilanne että kukaan ei voi tehdä yhtään mitään. Joka paikassa ja joka asiasta on joku dosentti ilmoittamassa sormi pystyssä että hei, sinähän saastutat ja kasvatat hiilijalanjälkeäsi! Asia kääntyy ennemmin tai myöhemmin itseään vastaan. Eikä ihmiset enää välitä. Vaikka kysymyksessä onkin tärkeä ja vakava asia.

Ilmoitan tässä ja nyt että en todellakaan tule vähentämään älylaitteiden käyttöä yhtään enkä mitenkään. Pelastan maailman jotenkin muuten. Jos se, että istun parvekkeella ja katselen läppäriltä Netflixiä tai hempeilen jonkun tyypin kanssa Skypessä romauttaa vallitsevan maailman, niin sitten se tekee sen. Minä en tunne huonoa omaatuntoa. Jos maailma siihen romahtaa, sen sietääkin mennä.

Lopuksi turistihelvettikatsaus. Olin eilen vieraiden kanssa Trogirissa. Jossa oli meidän lisäksemme noin kuusi miljoonaa muuta ihmistä. Ja 34 asteen lämpö. Eikä juurikaan tuulta. Odotin vierailua etukäteen kauhulla sillä aiempina kesinä olen jättänyt rahojen lisäksi kaupunkiin myös mm. hermoni. Koska ihmispaljous. Ja turistointi. Ja sisäänheittäjät.

Mutta kuulkaas. Eilinen kokemus oli sangen positiivinen. Vaikka hinnat olivat entisensä. Olut maksoi 25 HRK eli 3,50€ (meidän rannalla 19 HRK, 2,70€) ja Cokis 18 HRK eli 2,50€ (meidän ranta 14 HRK, 2€). Ei ollut, vielä, liikaa turisteja, kukaan ei kiskonut sinua hihasta mihinkään eikä lämpökään päässyt pahemmin häiritsemään. Koska lähdimme merelle. Hyppäsimme Trogirin vanhan kaupungin rantakadulta pikkuiseen veneeseen joka vei meidät Segetin Medina Beachille. Helteessä kun on mukava olla merellä. Eikä itse beachikään ollut hömpsömpi. Ei ollenkaan. Siellä oli useamman hiekkarannan lisäksi ravintoloita, hotelleita ja muita majoitusliikkeitä, kauppoja ja kioskeja. Myös hintataso oli, ainakin Trogiriin verrattuna, kohtuullinen. Ravintolatyyppinen hampurilaisateria Cokiksella 49 HRK. Eli 6,80€. Currykana ranskalaisilla 60 HRK. Eli 8,30€. Ja se tärkein; olut. Puoli litraa tuopissa, 20 HRK. Ei paha.

Suositus. Suuri suositus. Jos/kun vierailette Trogirissa, menkää siinä rantakadulla eli rivalla sijaitsevan linnoituksen eteen, sieltä löydätte veneen joka lähtee 15 minuutin välein edellä kuvatulle Seget Medina Beachille. Tunti jos toinenkin rannalla, ravintoloissa tai rantakadun pikku puodeissa shoppailen, ja sitten samaisella veneellä takaisin. Hyvin tuhlattu päivä. Rantaelämäpäivä. Suosittelen.

Näin tänään. Tälle viikolle. Nyt viikonlopun viettoon. Maanantaina tarinaa mm. meidän oman kylän rantajuhlista joita vietetään koko viikonloppu. Alkaen tästä illasta. Kahdessa eri kylässä. Että baila baila…. Ja mums mums. Koska ruokafestarit.

Mukavaa viikonloppua. Nähdään maanantaina.