4. heinä, 2019

Hinnat

Kastel Stari

23 - 32 C

Aurinkoista, oranssi varoitus erittäin korkeasta lämpötilasta. 

 

Ei ne vaan usko. Ei sitten millään. Ne starat. Ei vaikka varoittelin jo keskiviikon blogissa että älkää tulko lomalle tänne Dalmatiaan. Jon Bon Jovi ei uskonut, tuli, eikä saanut hetkenkään rauhaa. Lehtitietojen mukaan Jonia seurasi eilen sitten seuraava tyyppi. Sylvester Stallone koetti olla ovela, ’naamioi’ itsensä ja lensi torstaina Splitiin. Venetsian kautta ettei kukaan hiffaisi. Mutta kyllä hiffasi. Aina valpas dalmatilainen lehdistö bongasi tähden ja raportoi nyt suurella intesiteetillä kaikesta mitä Syltty (72v.) tekee ja minne menee. Nauti siinä nyt sitten lomasta. Joten toistan. Jos satut olemaan kansainvälinen megastara ja haluat viettää lomasi rauhassa, älä tule Dalmatiaan. Mene jonnekin muualle. Jonnekin missä saat olla rauhassa.

Sitten aivan jotain muuta. Nimittäin muurahaisia. Sillä invaasio on alkanut. Se alkoi tänä kesänä, aivan kuten se aina alkaa, keittiöstä. Tyyppejä ilmestyi vipeltämään tiskipöydälle ja Rockyn ruokakipolle. Joutuivat myrkytysoperaation uhriksi. Ruumiskasat olivat korkeat. Kävin nimittäin viime vuonna, samaisen murkkuhyökkäyksen olleessa pahimmillaan, hakemassa puutarhaliikkeestä sangen tehokasta pet-friendly muurahaismyrkkyä. Myrkkyä joka ei aiheuta Rockylle mitään, mutta tuhoaa murkut tehokkaasti. Ja toimii. Toimi viime kesänä ja toimii edelleen.

Kun kaikki kolot ja väylät keittiössä ovat tukossa/myrkytetty, ihmetys oli suuri kun Roksun ruokakippo kuhisi eilen. Että mistäs nämä nyt tänne ovat ilmestyneet kun reittien piti olla tukossa. Myrkytettyjä. Seurasin vanaa ja tyypit olivat keksineet kiivetä olohuoneen aivan toisesta nurkasta sisään. Marssivat sitten aivan pokkana läpi koko huoneen ruoka-apajalle. Eli Rockyn ruokakipolle jossa oli jämät herran lounaasta. Neljän metrin päättymätön vana tomeria muurahaisia matkalla ruokakipolle, tulossa jostain ja menossa jonnekin. Mutta myrkky. Kolo ja vana on nyt eliminoitu. Ja myrkytetty. Rauha heidän muistolleen. Kunnes löytävät seuraavan reitin. Jonka taatusti löytävät. Koska ovat sangen sitkeitä. Taistelu jatkuu. Päättymätön taistelu. Ja sitten tulee talvi.

Suomalaisille suunnatuilla Facebook -sivustoilla on käyty viime aikoina keskustelua Kroatian hintatasosta. Koska joku täällä vieraillut turisti oli ihmetellyt että kylläpä on kallista. Olen useammankin kerran kirjoittanut aiheesta ja pulputtanut muutenkin asiasta kaikille jotka ovat jaksaneet kuunnella, että Kroatia ei ole mikään yltiöhalpamaa jossa satasella voi elää herroiksi. Heilua pitkään ja hartaasti. Ei pysty. Ei heilumaan, ei pitkään eikä hartaasti.  Kroatia on edullinen, mutta ei tämä mikään halpa maa ole. Ihan hihasta vedettynä arviona voisin heittää että elinkustannukset kokonaisuudessaan saattavat olla keskimäärin ehkä noin 20-30% edullisemmat kuin Suomessa. Minun on tosin nykyään hieman vaikea vertailla hintoja Suomeen sillä alan olla jo hieman vieraantunut. En ole asunut Suomessa yli kolmeen vuoteen joten en todellakaan tiedä kuinka paljon S -market on ehtinyt halpuuttamaan. Joten älkää uskoko mitä sanon. Tai kirjoitan. Tai suhtautukaa vähintäänkin skeptisesti.  

Minua ei siis kannata uskoa. Mutta tilastoja kannattaa. Onneksi on Google. Joka kaivoi hintaindeksit vuodelta 2018. Että saadaan tähänkin asiaan jotain tolkkua.

Eurostat, vanha ystäväni, oli kerännyt hintatietoja viime vuodelta. Mitä mikäkin asia missäkin maassa maksaa. Siispä sukellus tilastoihin. Jotka kertovat että aivan yleisesti, sisältäen kaiken, Suomen indeksiluku on 123 ja Kroatian 68. EU:n keskiarvo on 100. Tämän mukaan Kroatia olisi siis noin puolet halvempi kuin Suomi. Mutta ei se ole. Osa tuotteista ja palveluista on täällä jopa kalliimpia kuin Suomessa. Siksi pilkotaan. Ihan lyhyesti.

Elintarvikkeet ilman alkoholia SF 120, HR 97. Alkoholi ja tupakka SF 145, HR 77. Vaatteet SF 120, HR 97. Trendi on samansuuntainen oikeastaan kaikissa tuoteryhmissä. Lähellä tuota miinus 20-30%. Paitsi elektroniikassa. Suomen indeksi 103, Kroatian 113. Ei siis kannata tulla tänne tietokoneostoksille. Tai keskustelemaan online. Sillä otsikon ’communication’ alla, joka sisältää mm. netti- ja puhelinyhteydet, Suomi-indeksi on 81 ja Kroatian 93. Täällä maksaa siis tietotekniikka ja tekniikan nettikäyttö. Noin niin kuin todella pähkinänkuoressa ja kaikki mahdolliset mutkat oikoen. Mietin tässä vaan että sitä tuli sitten ihan juuri ostettua tietokone, käytössä on kaksikin Kroatiasta hankittua älypuhelinta ja elämä pyörii pitkälti online koska epätavallisen epänormaali ihmissuhde. Ei siis ihan kaikkein taloudellisen tai järkevin elämäntapa. Mutta mukava. Koska epätavallisen epänormaali ihmissuhde. Joka perustuu pitkälti nettiin ja online kommunikaatioon. Josta en todellakaan ole luopumassa. En kommunikaatiosta enkä varsinkaan siitä ihmissuhteesta.    

Lopuksi täytyy ampua alas yksi keskustelupastoilla toistuvasti esiintyvä väite. Koska se, ei ainakaan meillä Dalmatiassa, pidä paikkaansa. Eli ns. turistihinnoittelu ihan tavallisissa ruokakaupoissa. Jonkun sivuston ylläpitäjä jossain jaksaa vuodesta toiseen valittaa siitä kuinka alueella jossa hän asuu, hinnat ruokakaupoissa nousevat kesäksi. Koska turistit. Satuin törmäämään muutama päivä sitten täällä meillä vaikuttavan, melko suuren kauppaketjun myynti/markkinointi/tms. päällikköön. Ja koska Dalmatia, jossa aina käydään kahvilla, kävimme kahvilla. Kysyin häneltä asiasta. Että nousevatko hinnat teidän ketjun myymälöissä turistialueilla kesäksi? Ja pysyvät samaan aikaan ’paikallisten’ myymälöissä entisellään?

Tyyppi katsoi minua ihmeissään. Että eivät nouse. Se olisi ihan jo teknisesti mahdotonta. Koska ketju. Yhtenäinen hinnoittelu. Yhtenäinen kassajärjestelmä. Joka ei todellakaan salli sitä että jossain myymälässä, joka sattuu sijaitsemaan jollain alueella olisi eri hinnat kuin toisessa myymälässä joka sijaitsee jollain toisella alueella. Piti koko ajatusta lähinnä naurettavana.

Sen tiedän että yrittäjät nostavat hintoja sesongin ajaksi kahviloissa, ravintoloissa ja majoitusliikkeissä. Koska tarjonta ja kysyntä. Normaalia liiketoimintaa. Eikä siinä mitään. Jos/kun sängyt täyttyvät ja pizza putoaa korkeammalla hinnalla, niin hölmöähän se olisi jos ei rahastaisi. Mutta ruokakaupoissa ei, ainakaan meillä Dalmatiassa, moista sesonkihinnoittelua esiinny. En edelleenkään ole koko Kroatian asiantuntija, mutta jos jossain pohjoisessa, vaikka Opatijan seudulla, yksittäiset ruokakaupat todella  nostavat sesongiksi hintojaan, niin älkää menkö sinne. Tulkaa Dalmatiaan. Ja tehkää ostoksenne Tommy -supermarketissa. Maksatte taatusti sen saman mitä paikallisetkin. Ilman mitään turistilisiä. Myös kesällä.

Näin tälle viikolle. Nyt kohti viikonloppua. Ilman mitään suunnitelmia. Mitä sitä sitten lopulta keksittiin, miten se viikonloppu saatiin kulumaan, siitä vanhan tavan mukaan lisää maanantaiaamuna.

Nyt oikein hyvää viikonloppua ihan kaikille.