9. heinä, 2019

Sillä välin Dalmatiassa

Kastel Stari

19 - 26 C

Puolipilvistä, mahdollisuus ukkosiin. Oranssivaroitukset ukkosesta ja sateesta. Keltainen varoitus tuulesta. 

 

Olen saanut viime päivinä useammankin kyselyn että uskaltaako sinne Kroatiaan matkustaa. Kun teillä on siellä niitä ukkosia. Joista on kuulemma varoiteltu jollain Facebook -sivulla (?) toistuvasti. Vai mahtoiko se olla jokin nettisivu. En minä tiedä. On postailtu katastrofikuvia rankkasateista, videoita raekuuroista ja kuvia tulvista. Kuulemma. Ja jauhettu kuinka ukkoskuurot runtelevat maata. Varoiteltu että tarkkana kannattaa olla.

Olen vastannut kyselijöille henkilökohtaisesti, ja vastattakoon tässä vielä aivan yleisesti, että kyllä uskaltaa. Siis tulla. Kroatian kesään kuuluu ukkoset. Aivan kuten ne kuuluvat Suomen kesään. Silloin kun on lämmin. Ei nämä ukkoset täällä sen kummempia ole kuin ukkoset Suomessa. Salamoi, jyrisee ja hetken saattaa tulla vettä reippaastikin. Ja se on sitten siinä.

Ukkosmyrskyt ovat hyvinkin paikallisia. Vaikka säätiedotus lupaisikin myrskyjä juuri sille alueelle jonne olette suuntaamassa, saattaa hyvinkin olla että ette edes huomaa koko settiä. 10-20 kilometrin päässä voi paukuttaa ja jyristä, mutta siinä teidän rannalla paistaa aurinko. Tai päinvastoin. Joten rauhassa reissuun. Ukkosia on luvassa, katastrofeja ei. Ei vaikka joku niitä haluaisi luoda ja niistä varoitella.

Olen kertonut aiemmin kuinka matkailualalla toimivat kaverini/tuttavani/ystäväni meidän kylillä ovat valittaneet matkailijamäärien laskeneen. Että turisteja, ihmisiä eikä varauksia ole tänä kesänä ollut lähellekään niin paljon kuin vaikka viime kesänä. Puhun siis nyt vain ja ainoastaan Kaštelasta. En edelleenkään ole koko Kroatian asiantuntija. Niitä kun tuntuu löytyvän netistä aivan riittämiin ilman minuakin.

Mutta. Joka on yksi sana, jolla voi muuttaa kaiken. Viralliset tilastot, joita vakiolukijani tietävät minun rakastavan, kertovat aivan jotain muuta. Ensimmäiset kuusi kuukautta, joka tarkoittaa siis tammi-kesäkuuta, näyttäisi Kaštelan osalta kasvua. Jopa hämmentävä vankkaa kasvua. Vaikka ilmat eivät todellakaan suosineet, matkailijamäärät ovat kasvaneet 9 prosenttia. Yöpymisten peräti 19%. Mikä on yllättävää ja täysin vastoin reaalimaailmasta saamiani viestejä. Jotka kertovat laskeneista tuloista, pienentyneestä kassavirrasta ja selvästi heikentyneestä varauskannasta. Mutta koska tilasto, sitä pitää uskoa. Tietysti.

Suurin osa vieraista, vanhaan tapaan, tulee Puolasta. Jopa 15%. Mikä näkyy ja kuuluu meidän rannalla. Kaverini, joka on asunut Puolassa ja osaa jopa kieltä, valitti viime kesänä täällä vieraillessaan, että tuntuu kuin olisi Varsovassa. Koska polotus. Puolalaisia seuraavat saksalaiset (14%), tsekit ja englantilaiset (9%). Kotimaisia, eli kroaatteja on ollut kuusi prosenttia. Ja sitten henkilökohtainen kipukohtani; ruotsalaiset. Joita oli peräti 5 prosenttia! Eikä suomalaismatkailijat edelleenkään yllä tilastoon. Olenkin ottanut henkilökohtaiseksi tavoitteeksi että saisin myös suomituristit tilastoon. Siksi mainostan ja promoan. Tulkaa nyt ihmeessä tänne! Täällä on kivaa. Ja täällä on kaikki mitä lomaltanne kaipaatte. Ihan oikeasti. Siitäkin huolimatta että minäkin olen täällä.

Sitten aivan jotain muuta. Lieneekö aivan mahdotonta tehdä yhtään ainutta poliisisarjaa jonka päähenkilöllä, sillä pääpoliisilla, ei olisi traumaa, henkilökohtaista ongelmaa tai että hän ei olisi jotenkin omituinen? Kun hankin uuden tietokoneen, joka jaksaa pyörittää Netflixiä, olen katsellut suoratoistopalvelusta mm. erilaisia sarjoja. Joista voin suositella hyvinkin vahvasti Strange Things -nimistä teinikauhusarjaa. Jonka kolmas tuotantokausi alkoi heinäkuun alussa. Se on hyvä sarja. Löysin palvelusta myös suomalaisen poliisisarjan nimeltään Sorjonen. Tai Bordertown kuten sitä kansainvälisillä markkinoilla kutsutaan. Hyvä tarina, hyvä juoni, hyvä tarinan kuljetus, kauniit maisemat, oivallinen kuvaus. Mutta kuka jaksaa Ville Virtasen esittämää ongelmakimppupoliisia? En minä ainakaan. Siksi hyppäsin vauhdissa Karppi -sarjan pariin. Koska Pihla Viitala. Jonka esittämällä päähenkilöllä voi minun puolesta olla vaikka minkälaisia ongelmia. Koska Pihla Viitala. Joka on melkein yhtä hottis kuin ihan kumpi tahansa Kuustosen Mikon tyttäristä. Siksi vahva suositus Karpista. Koska Pihla Viitala.

Talon ollessa täynnä (lue:yksi) vieraita, tämän päivän blogipläjäys jää tällä kertaa näin lyhyeksi. Loppuviikolla on luvassa lisää vieraita (lue:yksi), purjehdusta, luentoja ja kaikkea sellaista joka ei todellakaan kuulu normiarkeen. Koska kesä. Ja koska elämä. Näistä lisää perjantaina, tai viimeistään maanantaina. Ylihuomenna, seuraavassa blogipläyksessä, vedetään kuitenkin ainakin viikko kasaan. Jos muuta ei keksitä. Joten takaisin silloin.

Nyt heipatus! Tavataan täällä koko porukalla taas kahden päivän päästä. Siis silloin perjantaina.