24. heinä, 2019

Uskonto

Kastel Stari

24 -34 C

Aurinkoista, oranssi varoitus äärimmäisen korkeasta lämpötilasta

Kroatia on katolinen maa. Ei niin tiukka kuin jotkut muut katoliset maat, täällä esimerkiksi avioerot ja abortit ovat sallittuja, mutta katolilainen maa kuitenkin. Uskonto toki rajoittaa sekä eroja että raskaudenkeskeytyksiä jollain tavalla mutta koska en ole, ainakaan tietääkseni, naimisissa enkä raskaana eikä tämä koske minua, en ole sen tarkemmin selvitellyt asiaa. Kortsujakin on saatavissa täysin avoimesti ihan mistä marketista tai kioskista tahansa. Toisin kuin vaikka Irlannissa. Ihan vaan tiedoksenne jos moisia vempeleitä satutte tarvitsemaan. Vaikka lomalla. Josta onkin tulossa sangen hyvä loma jos kyseisille ostoksille ’joudutte’.

Splitin ympäristössä, ehkä jopa laajemmin koko Dalmatiassa, on myös toinen valtauskonto. Hajduk Split. Jalkapalloseura. Dalmatiassa järjestettiin jokunen vuosi sitten paikallisvaalit ja lomakkeessa jolla rekisteröidyit äänestäjäksi, kysyttiin uskonnosta. Kolme prosenttia, siis 3%, rekisteröityneistä ilmoitti uskontonsa olevan Hajduk Split. Voitaneen siis kohtuullisella varmuudella sanoa että seura on iso asia täällä. Todella iso.

Tätä todistaa myös kaikkiin mahdollisiin, osittain jopa mahdottomiin, paikoihin maalatut tagit joilla tunnustetaan rakkautta Hajdukia kohtaan. Maalausten takana on seuran kannattajaporukka nimeltään Torcida. Se perustettiin vuonna 1950 ja on Euroopan vanhin jalkapalloseuran kannattajayhdistys. Kun olette lomalla meidän seudulla ja ihmettelette aidoissa, seinissä, katoilla, valleissa, muuntajissa, oikeastaan ihan joka paikassa, tageja joissa esiintyy Torcida, Hajduk ja vuosiluku 1950, kysymys on juuri tästä. Mukana on usein myös paikkakunnan nimi, tyyliin Torcida Kaštela, Torcida Solin jne. Hajduk Splitin paikallisten kannattajaporukoiden rakkaudentunnustuksia. Blogikuvassa kollaasi aiheesta.

Fanipohja on vankka ja Hajduk käsittämättömän on iso asia Dalmatialle. Siksi on surullista seurata seuran taaperrusta niin konttorilla, kentällä kuin katsomossa. Hajdukilla olisi kaikki mahdollisuudet nousta varteenotettavaksi haastajaksi Zagrebin, joidenkin huhujen mukaan kroatialaisen jalkapallomafian johtamille, suurseuroille mutta ei oikein lähde. Toimistossa ovi käy niin että saranoita joudutaan uusimaan useamman kerran vuodessa. Johtokunnan jäseniä eroaa, heitä erotetaan tai vaihdetaan muuten vaan. Kaikesta toiminnasta paistaa tälle maalle, varsinkin urheilun saralla, tyypillinen riitely, valtapeli ja jopa osaamattomuus. Hajduk hukkaa mahdollisuutensa. Ihan itse. Seura toimii useamman sadantuhannen potentiaalisen kannattajan markkinoilla käytännössä monopoliasemassa, seuralla on yksi Kroatian sarjan suurimmista stadioneista (Poljud, kapasiteetti 34.000) ja valtavat markkinat Dalmatian yrityselämän parissa. Mutta ei. Toimisto ja johtokunta tuhlaa aikansa ja tarmonsa keskinäiseen kyräilyyn ja riitelyyn. Ja Zagrebin seurojen syyttelyyn.

Jos homma ei pelitä toimistossa, ei se oikein pelitä kentälläkään. Valmentajasta alkaen. Viime kaudella päävalmentaja vaihdettiin pariinkin kertaan ja juuri alkaneen kauden kynnyksellä kenkää sai tälle kaudelle palkattu, seuran akatemiajoukkueen peräsimestä ykkösjoukkueen valmentajaksi nostettu Siniša Oreščan. Ennen kuin oli pelattu yhtään ainutta sarjapeliä. Tällä kertaa johdolle riitti Hajdukin häpeällinen putoaminen Eurooppa liigan karsintojen ensimmäisellä kierroksella. Joukkue pelasi jalkapallokääpiö Maltasta kotoisin olevaa Gzira’a vastaan. Oletusarvo oli, että jatkoon mennään heittämällä. Ei menty. Maltalta käytiin hakemassa vielä 2-0 vierasvoitto, mutta kotistadionilla hyydyttiin totaalisesti. Maltan pojat väkersivät Splitissä 1-3 voiton ja menivät jatkoon. Sitten sai mennä päävalmentaja Oreščan. Ihan ansiosta kyllä. Täysin käsittämätön jäätyminen. Vieläpä kotona. Nyt penkin päässä heiluu uusi coach nimeltään Damir Burić jonka johdolla joukkue punnersi sentään avausvoiton Kroatian mestaruussarja HNL:n avauksessa sunnuntaina. Vaan jos vetoja pitäisi lyödä, en ihan kauheasti sijoittaisi sille että herra Burić toimii joukkueen valmentajana kun pelataan viimeisiä kierroksia keväällä. Silloin kun Hajduk taistelee, ei suinkaan mestaruudesta, vaan viimeisistä paikoista Eurooppaan. Mestaruuden voittaa taas, kuten aina ja iänkaiken, Dinamo Zagreb.

Jos Hajdukin toimisto ja johto osaisivat hommansa, jos joukkueella olisi oikeasti mahdollisuus menestyä ja jos talous olisi kunnossa, se houkuttelisi taatusti myös pelaajia. Parempia pelaajia. Olisi huomattavasti mukavampaa ja houkuttelevampaa tulla Splitiin pelaamaan jalkapalloa jos seuran taustat olisivat kunnossa. Tai että laineet eivät olisi aivan niin korkeita kuin ne nyt ovat. Tällä hetkellä näyttää siltä, valitettavasti, että Hajduk vääntää vuodesta toiseen ynnä muuta sijoituksista, pääsee alempiin eurokilpailuihin rima heiluen ja ryssii nekin. Hajdukin viimeisin mestaruus on muuten vuodelta 2005. Kroatian cupin seura voitti 2010. Että hiljaista on ollut….  

Jos konttori kyykkää eikä kentällä kulje, niin ei toiminta katsomossakaan pelitä. Hajdukin ultrafanit aiheuttavat toistuvasti epäjärjestystä, jopa vaaratilanteita, soihduillaan, riehumisellaan ja muulla toiminnallaan. Viimeksi porukka kunnostautui edellä mainitussa Gzira -ottelussa jossa kannattajien kuppi meni totaalisesti nurin. Jopa niin nurin, että ottelun aikaiset ja sen jälkeiset tapahtumat ovat Euroopan jalkapalloliiton kurinpidon käsittelyssä. Seura tulee saamaan rangaistuksen fanien toiminnasta. Rangaistus on jotain sakkojen, tyhjälle katsomolle pelaamisen ja jopa kaikista eurooppalaisista kilpailuista sulkemisen välillä. Että hyvin vedetty Ultra Torcida. Toisaalta ymmärrän, totaalijäätyminen jalkapallokääpiötä vastaan kotona olisi saattanut masentaa hieman minuakin. Vähän niin kuin Suomen jääkiekkomaajoukkue häviäisi ratkaisupelin Luxenburgin kaltaiselle kiekkolilliputille.

Että tämmöinen, uskontopainotteinen pläjäys tälle keskiviikolle. Perjantaina, seuraavassa blogissa, on sitten luvassa taas aivan jotain muuta. Silloin käsitellään että minkälaista se ulkosuomalaisen elämä oikein on. Niin kuin arkielämä. Se ihan normielämä. Minun silmin tarkasteltuna. Kun olette siitä kyselleet. Joten tulkaapa tutkailemaan.

Perjantaihin siis. Nähdään silloin.