9. elo, 2019

Tuoksuvat turistit

Kastel Stari

23 - 32 C

Puolipilvistä, oranssi varoitus äärimmäisen korkeasta lämpötilasta

 

Kävin eilen vieraissa. Päätin lähteä illalla käymään meidän rantakadulla ja koska olin villillä tuulella, halusin elää vaarallisesti ja irrotella, en mennytkään kantapaikkaani. Menin toisen baarin terassille. Huisin jänskää! Living on the edge! Tuo vieras terassi sijaitsee aivan rantakadun kävelyalueen, jota ammattikielellä usein myös jalkakäytäväksi kutsutaan, laidalla. Näin siitä pystyy tarkkailemaan, peräti jopa haistamaan, ohikulkevat ihmisiä. Ja niin minä tein. Seurasin ja tuoksutin. Ja totesin että turistit tuoksuvat. Kukin vähän erilaiselta. Mutta tuoksuvat.

Turistit tuoksuvat mereltä. Dödöltä. Hieltä. Aurinkorasvalta. Ranskalaisilta perunoilta. Tai näiden eri yhdistelmistä. Joku enemmän, joku toinen vähän vähemmän. Päätelmä perustuu empiiriseen tutkimukseen ja otos on tilastollisesti pätevä. Se on nimittäin yhden oluen kesto, ehkä noin 30 minuuttia, ja sisältää reippaasti useamman kymmenen ohikulkeneen turistin tuoksunäytteen. Terassituolista tarkkailtuna, en siis kulkenut nenä pystyssä ohikulkevien ihmisten perässä. Ainakaan vielä.

Pysytään ohikulkevissa tyypeissä. Ja esitetään kainon vieno toive. Kun olette tulossa ja/tai menossa rannalle/rannalta, on ihan ok kulkea ilman paitaa vaikka speedoissa tai bikineissä. Rantakadulla. Sillä se on rantakatu. Sen varrella on, yllätys yllätys, rantoja. Meidän kylissä useampikin. Joten antaa palaa vaan. Ei haittaa.

Mutta kun päätätte istahtaa konobaan, pizzeriaan tai ravintolaan syömään, pistäkää nyt herran tähden paita päälle. Jookos? Rantabaarissa ja tai jossain snackbaarissa simmarit vielä menettelee, niissä nyt kaikki istuskelevat rantakamoilla, mutta jos olette poissa varsinaiselta rannalta, jos olette ihan oikeassa ravintolassa ihan oikeasti syömässä, niin se paita. Kiitos. Vaikka omaisitte omasta mielestänne valtaisan komean ja/tai seksikkään julmavartalon, se tyyppi siinä naapuripöydässä saattaa olla asiasta eri mieltä. Joten jos voitaisi sopia että paita päälle pizzeriassa. Myös biksujen päälle.

Vanha kärttyinen setä avautui. Ja kehoitti.

Ai niin, rannoista puheenollen. Kirjoitin keskiviikkona kakkakatastrofista kun lietekaivot laskivat, tai niistä laskettiin, ihan-sitä-itseään suoraan mereen aiheuttaen sen että veden laatu heikkeni hetkeksi. Mutta nyt kaikki on kunnossa. Kaštelan kaupunki tarkkailee vesien laatua hyvinkin tarkkana sekä hyvinkin usein ja eilisen tarkkailun tulosten mukaan Adrianmeri on vaihtanut vettä niin tehokkaasti että uimavedet Kaštellan rannoilla on puhtaat. Jotta ei kuin mereen. Hyvillä mielin.

Takaisin vieraslajiin nimeltään turisti. Se kun on täällä meidän seuduilla melkoisen tärkeä eliö sillä se tuo suurelle osalle paikallisia leivän pöytään. Siksi turistien määrän kehittymistä tarkkaillaan. Tilastoidaan. Paikallislehti uutisoi kehityksestä. Joka Kaštelan osalta näyttää sangen hyvältä tänä(kin) kesänä.

Muualta Krotiasta kantautuneet tiedot kertovat, että aikaisemmilta vuosilta tutuksi tullut matkailijamäärien lähes räjähdysmäinen kasvu on, jos ei nyt loppunut niin ainakin taantunut. Kun vielä viime kesänä turistit kasvoivat kymmenisen prosenttia, nyt koko maan kasvu pyörii jossain prosentin paikkeilla. Lopullisia lukuja koko kesän osalta saadaan tosin odotella pitkälle syksyyn. Tuo 1-1,5 % on ennakkotieto.  

Kaštelan turistit näyttävät heinäkuun osalta sen sijaan edelleen kasvua. Matkailijamäärä kasvoi 6,2 % ja yöpymisetkin neljä prosenttia. Koko alkuvuoden osalta luvut ovat vieläkin parempia, matkailijamäärä on kasvanut peräti 12.3 % ja yöpymiset 9 %. Tämä hämmentää suuresti, sillä alalla toimivat kaverit valittavat poikkeuksetta, että tämä kesä on ollut selkeästi rauhallisempi kuin vaikkapa viime kesä. Mutta vielä on kesää jäljellä. Katsellaan syksymmällä uudemman kerran. Sitä paitsi viime kesän kiireitä lisäsi jalkapallon MM -kisat joka sai väen liikkeelle ja vilkastutti toimintaa.

Kaštelaan valuu väkeä yhä edelleen Puolasta, puolalaiset ovat suurin kansallisuus meidän turisteissa. Tämä kuuluu tuolla rannalla. Meno on välillä kuin Varsovassa. Seuraavaksi eniten tyyppejä tulee Saksasta, Tsekeistä ja Norjasta. Norjasta? Kotimaisten, siis kroaattien, osuus oli heinäkuussa 5 % joka oikeuttaa tilastossa viidenteen sijaan.

Suomalaiset ei edelleenkään esiinny tilastossa muualla kuin ’muut’ kohdassa. Onneksi myös ruotsalaiset on tipahtaneet samaan ryhmään, he olivat vielä omana kansallisuutena keväällä tilastoissa. Eivät ole enää. Hah.

Loppuun vielä yksi turisteja koskettava uutinen. Splitin lentokenttä, joka sijaitsee siis sekin Kaštelassa, sai uuden terminaalin heinäkuun puolessa välissä. En ole itse vielä kunnioittanut läsnäolollani paikkaa, mutta huhujen mukaan homma kentällä toimii vanhaan verrattuna selkeästi paremmin, jouhevammin ja hyvin. Mikä on hyvä. Vanha terminaali oli auttamatta liian pieni, liian vanha ja liian ihan mitä tahansa. Pieniä käynnistysvaikeuksia on tämän uudenkin kanssa toki esiintynyt, viikolla kentän tietokonejärjestelmä kaatui aiheuttaen sen että lennot joutuivat kiertelemään ja kaartelemaan ilmassa koska järjestelmä ei päästänyt niitä laskeutumaan. Ja kun koneita sitten alettiin saamaan alas, seuraava ongelma oli passintarkastuksessa. Ja matkatavaroiden käsittelyssä. Liikennejärjestelyissä. Koska tietokoneongelma.

Paikalliset nörtit tekivät pitkää päivää, kirjoittivat jotain uutta koodipätkää (?) tai vähintäänkin pulttasivat tietokoneet. Homma toimii taas. Ainakin tätä kirjoittaessani. Juuri nyt koneita laskeutuu tästä kotitaloni yli aivan tavalliseen tapaan. Eli noin 2-4 minuutin välein. Onhan perjantai ja vieraslajin vaihtopäivä. Osa porukasta lähtee kotiin ja uutta tyyppiä tulee tilalle. Huomenna lauantaina ja ylihuomenna sunnuntaina rantakadulla on luvassa taas uusia ihmisiä, uusia hajuja ja, valitettavasti, uusia paljaita ylävartaloita pizzaa vetämässä. Punakoita, itsensä ensimmäisinä lomapäivänä polttaneita ihmisiä flip-flopeissaan ja speedoissaan.

Taidanpa lähteä tästä siis turistipoliisiksi rivalle. Oikein hyvää viikonloppua. Palataan taasen maanantaina uusilla jutuilla. Heippa.