14. elo, 2019

Sähköisen viilenevää

Kastel Stari

23 - 32 C

Puolipilvistä, keltainen varoitus ukkosmyrskyistä

 

Meillä on ollut melkoisen lämmintä parit viime päivät. Maanantaina elohopea kohosi paikoitellen reippaasti yli 40 asteen, voimassa oli punainen varoitus äärimmäisen korkeasta lämpötilasta ja lehdet jakelivat ohjeita kuinka pitää  käyttäytyä. Mitä pitää tehdä ja/tai olla tekemättä. Aivan kuten ne tekevät Suomessa silloin kun lämpö siellä nousee hieman yli 20 asteen. Pitää viilentää sisätilat, oleskella niissä, juoda paljon kaikkea muuta kuin alkoholia, välttää ulkona liikkumista kello 08.00-18.00 välillä ja käydä säännöllisesti tsekkaamassa kuinka vanhat ihmiset, kuten minä, pärjäävät. Ihan niin kuin Zagrebin nenäkkäät pojat tekivät. Olivat kauhean huolissaan kuinka pärjään helteessä. Vanha mies kun olen. Että oikein paljon kiitoksia huolenpidosta.

Sivumennen sanoen yksi parhaimmista paikoista vältellä äärimmäisen korkeaa lämpötilaa on kaupat. Siis aivan tavalliset ruokakaupat. Niissä on, ainakin meidän seudulla, erinomainen ilmastointi ja jos vielä hakeutuu kylmä- ja pakastealtaiden/kaappien läheisyyteen, on olo sangen miellyttävä. Ainakin jos sitä vertaa ulkona olevaan 40 asteeseen. 

Eilen tiistaina ei lämpöä ollut enää kuin 37 (RealFeel 39). Punainen varoitus oli toki edelleen voimassa. Ja yhä viilenee. Tälle päivälle on luvassa 32 astetta ja loppuviikkoa kohti mennessä lämpötila tippuu lähelle kolmeakymmentä. Ei toki sen alle  mutta esimerkiksi perjantaille ja lauantaille ei Accuweather lupaa enää kuin tasan kolmekymppiä. Pitkä kalsarit! Ihan kohta! Ensi viikolla sitten kyllä taasen kivutaan takaisin 32-35 asteeseen. Että jos loma osuu, ei syytä huoleen. Ainakaan jos tykkää lämmöstä. Sateitakaan ei näyttäisi olevan tuloillaan. Paitsi juuri tätä kirjoittaessani keskiviikon varhaisaamussa taivaanrannalla loipottaa melkoisen mellevät salamat. Jytisee. Että ihan kohta ukkostaa. Mutta näitä nyt tulee ja menee. Tuuli nousee mukavasti ja kun pitää kaikki ikkunat ja ovet auki, läpiveto viilentää mökkiä mukavasti.

Merivesi on lämmintä. Eikä virkistä lainkaan. Kun kävelet rantaan, sinulla on hiki. Käyt meressä ja kuivaat itseäsi rannalla, sinulla on hiki. Kun pääset kotiin, sinulla on hiki. Joten suihkuun. Jonka jälkeen sinulla on hiki. Taatusti.

Ainakin minulla on. Koska ihmiskoe. Sangen julma sellainen. Myönnettäköön. Mutta koska olen itse koekaniinina, julmuus sallittakoot. Nimittäin. Täällä on systeemi, jossa sähköstä maksetaan arviolaskun perusteella. Laskun summa pohjautuu siihen kuinka olet kuluttanut aikaisemmalla kaudella. Kaksi kertaa vuodessa tulee sitten tasauslasku, jolloin tasataan tilit. Jos olet maksanut liikaa, saat ’vapaakuukausia’, jos taas liian vähän, saat maksaa lisää.

Minä olen maksanut kuukausittain 300-550 kunaa (45-80€) energiastani. Edellisellä puolivuotiskaudella makselin alempaa, tuota kolmeasataa, nyt maksan korkeampaa. Edellisen, ja itse asiassa myös sitä edeltävän, kauden jälkeen sain järjettömät tasauslaskut. Tai en minä tiedä kuinka järjettömiä ne olivat, mutta molemmilla kerroilla jouduin pulittamaan tasausta sähköyhtiölle jotain 2.000 kunaa. Eli vajaat kolme sataa euroa. Kertasuorituksena.

Niinpä päädyin nyt kesällä, kun siis makselen tuota 550 kuukausisuoritusta, tekemään ihmiskokeen. Sillä kun valitin tasauslaskuista kavereille, vakiovastaus oli aina, joka ikinen kerta, että olet sitten huudattanut ilmalämpöpumppua. Se kun on melkoinen sähkösyöppö. Nostaa sähkölaskua. Ja olinhan minä. Vuosi sitten kesällä nukuin usein olohuoneessa, jota ilmalämpöpumppu viilensi. Koko yön. Talvella, ennen viimeisintä tasauslaskua, lämmitin samaisella pumpulla. Usein koko päivän. Joten kyllä on pumppu huutanut.

Nyt suoritan ihmiskoetta. Vaikka kesä on ollut sangen lämmin, en ole napsauttanut pumppua kertaakaan päälle. En kertaakaan. Odotan seuraavaa tasauslaskua innolla, sillä jos minulta edelleen vingutaan huimaa tasaussummaa, maksan taatusti jonkun muun sähköstä. Sitäkin on kuulemani mukaan tässä maassa tapahtunut. Joku oli joskus ihmetellyt sähkölaskunsa suuruutta ja kun asiaa oli tutkittu, huomatiin että tyyppi oli maksanut jonkun naapurinsa sähköä. Koska jokin omatekemä sähköliittymäviritys jossain kohdin piuhaa. Sillä aina kannattaa yrittää.

Loppuun tiedotus tänne tuleville/täällä jo valmiiksi lomaileville. Huomenna torstaina on pyhäpäivä. 15.08. katolilaisilla on suuri uskonnollinen juhlapäivä nimeltään Velika Gospa (Assumption of Mary), jota vietetään sen kunniaksi että Neitsyt Maria, Jessen äiti siis, tempaistiin tuona päivänä ylös taivaisiin. Kuulemma. Torstaina järjestetään useita kulkueita ja pyhiinvaelluksia ympäri maata joista yksi suurimmista juhlista on Sinj -nimisessä pikkukaupungissa, vajaat 50 kilometriä Splitistä sisämaahan. Siellä sijaitsee yksi tärkeimmistä Neitsyt Marialle omistetuista pyhäköistä ja kaupunkiin kerääntyy torstaina tuhansia pyhiinvaeltajia rukoilemaan ja sytyttämään kynttilöitä Neitsyt Marian kuvan eteen.

Miten tuo päivä näkyy lomalaisille? Eipä juuri mitenkään. Pienemmät kaupat saattavat olla kiinni tai sulkeutua kello 13.00, ruuhkia saattaa esiintyä varsinkin kirkkojen läheisyydessä ja kulkueita voi liikkua siellä sun täällä ja vaikeuttaa liikkumista paikasta toiseen. Julkinen liikenne noudattaa sunnuntain aikatauluja. Muutoin aurinko paistaa, rannat, baarit, pizzeriat ja ravintolat ovat auki aivan normaalisti. Kuten myös suuremmat kaupat.

Näin keskiviikolle. Sangen lämpimän sähköinen uskonnollispainotteinen pläjäys. Jännä katsoa mitä perjantaille keksitään. Se kun on sitten taas tämän viikon viimeinen. Että takaisin silloin tutkailemaan.   

Peeäs. Nyt kun teksti on valmis, nyt se ukkonen sitten on päällä. Välkkyy, jyrisee ja koska ne ovet ja ikkunat ovat auki, sataa sisälle. Koska tuuli. Rockya hirvittää. Mutta eiköhän tästäkin selvitä. Luuttuamalla.