13. syys, 2019

On my way

Kastel Stari

20 - 30 C

Aurinkoista

 

Pikainen päivitys perjantaille. Kohta pitää mennä. Sitä ennen kuitenkin jotain juttua. Nopeasti. Ja lyhyesti.

Eilen tuli sähkölasku. Se on aina jännittävä tapahtuma. Varsinkin tässä maassa, jossa on käytössä tasauslaskusysteemi. Makselet sähköstäsi sähköyhtiön arvion perusteella kuukausimaksua. Minun tapauksessani se on ollut viimeisen kuuden kuukauden ajan 536 kunaa. Eli vajaat 75 euroa. Puolen vuoden välein tulee tasauslasku. Jos olet maksanut liian vähän, tasoituslaskulla tasataan tilit. Eli maksat lisää. Jos taas maksanut kulutukseesi nähden liikaa, saat vapaakuukausia. Koska tasauslasku nimensä mukaisesti tasoittaa. Tähän asti, kahdessa viimeisessä tasoituslaskussa, olen joutunut maksamaan lisää. Molemmilla kerroilla lähes 2000 kunaa. Könttisuorituksena. Siis 280 euroa. Mikä on ollut melko iso lovi minulle, vaikka miljoonaeläkettä nautinkin.

Vaan tällä kertaa en maksa. Olen hikoillut kesän enkä vinguttanut ilmalämpöpumppua. Joka kuulemani mukaan on todellinen sähkösyöppö. Päätin jo keväällä, että koitetaan. Säästetään. Hikoillaan. Näin tein ja nyt oli tasauslasku mukavaa luettavaa. Minun ei tarvitse maksaa sähköstäni mitään syys-, loka- eikä marraskuussa. Joulukuussakin vain 300 kunaa. Vähän reilu 40 euroa. Ensi vuoden puolella summa nousee tammi- ja helmikuuksi 500 kunaan. Arvioivat varmaan, että lämmitän talvella. Mutta ei. Koska tämänkertainen tasaus oli niin miellyttävä, olen jo päättänyt että jos kesällä on hikoiltu ilman kylmennystä, talvella sitten palellaan. Eikä lämmitetä sillä ilmalämpöpumpulla. Katsellaan maaliskuussa miten tasoitetaan. Kuka maksaa kenelle ja kuinka paljon.

Niin kuin alussa totesin, kohta täytyy mennä. Läppärin vieressä on taksisovellus jo valmiiksi auki, sillä kohta lähdetään. Uberillä Splitin satamaan. Ei ole minkäänlaista hajua minne siellä. Kello 07.40 mennessä pitäisi löytää oikea laituri ja oikea laiva, tuolloin lähtee speedboat kohti Dubrovnikia. Toivottavasti kuljettajani on halukas palvelemaan ja auttaa löytämään oikean terminaalin. Jos ei, pitää ottaa käyttöön suunnitelma bee. Eikä kuski saa tippiä.

Dubrovnikin reissusta on lisää juttua luvassa myöhemmin. Vaikkapa maanantaina. Ehdin tuolloin hyvin päivittämään blogin ennen kotimatkan alkua. Heti hotelliaamiaisen jälkeen. Joka on ehdottoman hienointa hotelliasumisessa. Mikään ei ole sen parempaa kuin mennä hotellissa aamiaiselle. Johon kuuluu pekoni. Ehdottomasti ja ilman minkäänlaisia vastaväitteitä. Aikoinaan kun reissasin paljon työni puolesta, yksi hotellivalintaan vaikuttanut seikka oli aina se, että aamiaisella oli tarjolla pekonia. Yleensä onnistuin valinnassa, paitsi kerran hotelli Ilveksessä Tampereella. Pekoni oli korvattu mustalla makkaralla. Musta makkaralla! Häväistys. Ja suuri vääryys. Tuosta on aikaa, enkä tiedä onko hotellin käytäntö muuttunut, mutta itse en ole kyseisessä paikassa tämän tragedian jälkeen kyennyt yöpymään.

Jonkun pitäisi perustaa vaikka Facebook -sivu pohjalta ’näissä hotelleissa aamiaisella on tarjolla pekonia’. Helpottaisi majapaikan valintaa kummasti. Paitsi kun matkustaa epätavallisen epänormaalin ihmissuhteen kanssa. Ei ole paljon pekonia luvassa. Koska vegaani.

Nyt siis nopealla veneellä Milna, Hvarin, Korćulan ja Mjetin kautta Dubrovnikiin. Jos löydän laivan. En ole koskaan käynyt Dubrovnikissa, mutta onneksi paikalliset suomalaisheimon jäsenet ovat luvanneet toimia oppaana. Tämä iltapäivä ja ilta menee kaupunkiin tutustuen, huomenna lauantaina heitetään ainakin yksi lehdistötilaisuus, hymyillään kauniisti ja vedetään vatsaa sisään lehtikuvissa. Sunnuntaina kävellään kehitysmaiden naisille ammattia. Tehdään hyvää. Jos satutte olemaan Dubrovnikin suunnilla sunnuntaina, tulkaa mukaan. Meidät löytää vanhasta kaupungista Sponza Palacen edestä kello 18.00. Maanantaina sitten samaisella nopealla veneellä samaisten saarten kautta takaisin kotiin. Edessä on taatusti mukava viikonloppu taatusti hyvässä seurassa.

Dubrovnikista, hotellin aamiaisesta ja siitä että oliko sitä pekonia vai ei, kaikesta muusta mitä tapahtui ja kuinka kävelimme, lisää maanantaina. Jossain välissä kotisivujen kuvat -välilehdelle ilmestyy myös kuvia reissusta, vaan se mennee pitkälle ensi viikkoon. Materiaalia tulee olemaan paljon ja runsaasti. Siksi käsittelyaika.

Tilasin juuri Uberin. Ivan saapuu 5 minuutin päästä. Oikein hyvää viikonloppua kaikille. Tulkaapa takaisin maanantaina kurkkimaan elämäni uusimpia päivityksiä. Tällä kertaa siis eteläisestä Dalmatiasta. Ja lukemaan kuinka hyväntekeväisyys onnistui. Heipsuli heips.