18. syys, 2019

Naisten kanssa kulisseissa

Kastel Stari

19 - 27 C

Puolipilvistä, keltainen varoitus tuulesta

 

Suomalaisen hyvätekeväisyysjärjestö Naistenpankin suurin yksittäinen tapahtuma, Kävele Naiselle Ammatti, vietti 10 -vuotisjuhliaan 06.-15.09.2019. Juhlat huipentuivat tapahtumiin sunnuntaina 15.09., jolloin yli sadalla paikkakunnalla Suomessa ja maailmalla järjestettiin Kävele Naiselle Ammatti 2019 -tapahtumia. Näihin osallistui juhlavuonna ennätysmäärä kävelijöitä ja kehitysmaiden naisten auttamiseen suunnattava keräyssumma oli historian suurin. Tarkemmat luvut eivät ole vielä valmistuneet blogin painoon mennessä.

Kävele Naisille Ammatti on hyväntekeväisyystapahtuma. Kävelijöiden lahjoituksilla kerätään varoja ja tuetaan naisten koulutusta, yrittäjyyttä ja omaehtoista toimeentuloa Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-Idässä. Tapahtumia järjestetään pääosin Suomessa, mutta myös ympäri maailmaa. Kaukaisimmat kävelypaikkakunnat vuonna 2019 olivat Kenia ja Nepal. Kävele Naiselle Ammatti on osa Naistenpankin toimintaa.

Virallinen osuus on ohi. Voisivat olla ylpeitä vanhasta oppilastaan Helsingin Yliopiston valtiotieteellisessä. Lähtee se pyramidiuutinen vieläkin. Eli alkuun mitä on tapahtunut, missä ja miksi. Lopuksi taustat. Ei ole opinnot menneet hukkaan.

Sitten kulisseihin. Making of -osuuteen. Kuinka uutisessa mainittu hyväntekeväisyystapahtuma rakennetaan, mitä se vaatii ja mitä kaikkea tapahtuu ennen kuin päästään keräämään rahaa?  

Pölähdin itse henkilökohtaisesti edellä mainitun tapahtuman suunnittelun ja valmistautumisen keskelle Dubrovnikiin. En saapunut pyytämättä enkä yllättäen, kuten tietyissä piireissä oli aikoinaan tapana, saavuin aivan kutsuttuna, innokkaana osallistumaan ja auttamaan. Lopulta taisin olla vain tiellä kun asiansa osaavat ihmiset tekivät. Oli hienoa nähdä kuinka nämä tyypit, vaivojaan ja aikaansa säästämättä, pistivät itsensä peliin jotta itse tapahtuma sunnuntaina 15.09 Dubrovnikin vanhassa kaupungissa saadaan valmiiksi ja onnistumaan.

Kulissien takana oli tietty pölissyt jo pitkään. Oli suunniteltu, oli hankittu sponsoreita, mietitty kuka tekee mitä, milloin ja missä sekä kroatialaiseen tapaan luotu suhteita. Tässä maassa, tai ainakin Dalmatiassa, kaikki tapahtuu niin, että kun tarvitset jotain, sinua auttaa joku jonka tunnet. Jos hän ei kykene, hänellä on kaveri joka kykenee. Tai tämän kaverin serkun veli. Kun sinulla on riittävä verkosto, tunnet ihmisiä riittävästi, apuja löytyy taatusti. Oli kysymys lähes mistä tahansa. Aina joku tuntee jonkun jonka naapuri tuntee sen yhden tyypin. Joka auttaa.

Saavuin paikalle perjantaina. Kaksi päivää ennen varsinaista Dubrovnikin Kävele Naiselle Ammatti 2019 -tapahtumaa. Oli viimeisten yksityiskohtien, viimeisten palasten paikalleen loksauttelun aika. Perushommat oli tehty ja vapaaehtoisille, lähinnä siis aviomiehelle, jaettu kirjalliset ohjeet aikatauluineen mitä heidän pitää tehdä, olla ja kenen kanssa. Tämä aviomiesten kirjallinen ohjeistus, suomalaisjärjestäjien tapa toimia, aiheutti hyminää paikallisten keskuudessa. Dalmatialaiset kun ovat tottuneet toimimaan hieman vapaammalla ohjeistuksella. ’Kyllä te suomalaiset olette niin järjestelmällisiä ja täsmällisiä.’ Dalmatiassa asioita tehdään kyllä, toisinaan jopa niin että ne valmistuvat vain ihan vähän myöhässä, vaan ei toimintaa aikatauluteta. Tai jos aikataulutetaan, aikataulu on vähintäänkin ohjeellinen. Lähinnä muistilista mitä pitää tehdä. Tehdä jotain sitten joskus.

Suunniteltua tai ei, paperilla tai ei, hyvin tuntui toimivan. Tavarat ja ihmiset siirtyivät paikasta toiseen, mikään ei ollut hukassa, kukaan ei myöhästynyt mistään, kaikki oli oikeassa paikassa silloin kun sen, tai heidän, piti siellä olla. Koska järjestys. Ja suunnittelu. Ja aviomiesten vapaaehtoisuus.  Ja käskytys.

Tapahtuma lähti liikkeelle taustoissa lauantain iltapäivän lehdistötilaisuudella. Sivumennen sanoen melkoisen mellevissä maisemissa. Tilaisuus pidettiin erään Dubrovnikin kauniimman uimarannan aivan välittömässä läheisyydessä sijaitsevan rantabaarin terassilla. Paikalla oli paikallista, mutta myös valtakunnallista pressiä. Oli printtiä, oli radioita, nettiä ja uutisportaaleja. Minäkin pääsin lausumaan viisaita joillekin tiedotusvälineille. ’Annoin haastatteluja’. Ja pidin puheen. Neljä lausetta. Noin 30 sanaa. Puhe mikä puhe. Ja sitten syötiin. Hyvää ruokaa kuten Dubrovnikissa tuntuu olevan tapana. Joka paikassa.

Lauantai-iltana oli viimeinen briiffi. Taustajoukot, muut tilaisuuteen vaikuttavat ja siinä mukana olevat tahot, myös ne aviomiehet, kävivät läpi mitä kukin tekee, hioivat yksityiskohtia ja sopivat viime hetken asioita. Sitten syötiin. Oikein arvattu, hyvää ruokaa.

Paljon oli siis suunniteltu, tehty ja touhuttu ennen sunnuntaita, joka oli tapahtumapäivä. Tämä takasi onnistumisen. Ihmiset ja tavarat olivat oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kuljetukset toimivat, tieto kulki ja viime hetken ongelmien ratkaiseminen oli helppoa. Paljon helpotti myös se, että järjestäjät ovat ammattilaisia ja olleet mukana järjestelyissä jo useamman vuoden. Osasivat oheistaa aviomiehiä oikein.

Itse kävelyhän on symbolinen kävely. Siis ei mikään hikilenkki. Siihen voi osallistua vaikka hameessa. Jota minulla ei ollut, vaikka sainkin virallisen luvan pukeutua kolttuun niin halutessani. Tänä vuonna ei napannut, katsellaan asiaa uudemman kerran sitten ensi vuona. Dubrovnikin vanhan kaupungin kaduilla käveli sunnuntaina 15.09. kymmenpäinen joukko hyvää tekeviä ihmisiä. Herätimme huomiota ohi kulkevien ihmisten joukossa, saimmepa kävelyyn mukaan jopa jonkun ohikulkevan randomturistinkin. Vähän niin kuin lennosta. Kävelyn jälkeen järjestäjäporukka söi yhdessä. Tietysti. Hyvää ruokaa. Jota Dubrovnikissa on ihan joka paikassa. Muutama kuva kävelystä löytyy muuten täältä

Oli hauskaa. Hyväntekeväisyyttä hymyssä suin ja hyvällä fiiliksellä. Kaikki, osallistuneen kävelijät ja järjestäjät, olivat liikkeellä iloisella mielellä. Ja vähän huonolla huumorilla. Terveisiä Zagrebiin. Tietojeni mukaan, jotka eivät siis ole virallisia, Dubrovnik teki lahjoitussummaennätyksensä. Ennakkotiedot kertovat reilusta 20% kasvusta. Ei paha. Ei ollenkaan. Oli kunnia saada olla mukana.   

Lopuksi vahva suositus. Erittäin vahva sellainen. Kun eteenne pompsahtaa Kävele Naiselle Ammatti -tapahtuma ihan missä tahansa, osallistukaa. Siellä on kivaa. Teette samalla hyvää. Fiksulla tavalla. Jos haluatte osallistua toimintaan muuten, vaikka ryhtymällä kuukausilahjoittajaksi, ohjeet löytyvät Naistenpankin sivuilta. Tuolta.

Näin tänään. Perjantaina sitten, vanhan tavan mukaan, aivan jotain muuta. Joten takaisin silloin. Kiitos. Nähdään.