25. syys, 2019

Konkurssi

Kastel Stari

16 - 24 C

Puolipilvistä

 

Kirjoitin perjantaina, että syksy on alkanut Dalmatiassa. Että päivälämpötilat nousevat vielä kohtuullisiin lukemiin, mutta yöt alkavat olla jo verrattain viileitä. Vahvistan nyt havainnon. Syksy on alkanut Dalmatiassa. Päivälämpötilat nousevat vielä kohtuullisiin lukemiin. Yöt alkavat olla jo viileitä. Lisäksi sade- ja ukkoskuurojen mahdollisuus kasvaa mitä pidemmälle syksy etenee. Merivesi viilenee. Merivesihavainto perustuu asiantuntijalausuntoon, haastattelin eilen naapurin 8 -vuotiasta joka totesi uimaveden olevan ’freezin’ cold’. Jos lähes koko kesän meressä viettänyt ammattilainen näin kertoo, mikäs minä olen vastaan väittämään. Totean siis lyhyesti vain, että syksy on alkanut. Käykää lukemassa perjantailta mitä kaikkea kivaa se tuo tullessaan. Sillä kyllä syksyssäkin on puolensa.

Loppuviikolle on lupailtu puolipilvistä, muutama sadekuuro mutta muutoin poutaa. Lämpötila, siis päiväsellainen, pyörii tämän päivän 24 ja viikonlopun 26 asteen välillä. Shortsikelit siis edelleen. Vaikka ihan kohta on lokakuu. Josta enemmän sitten seuraavassa, maanantain blogissa.

Sitten aivan jotain muuta. Nimittäin konkurssi. Maanantaina uutisoitiin, että yksi maailman vanhimmista matkanjärjestäjistä ajautuu konkurssiin. Thomas Cookin kaatuminen oli iso uutinen kautta maailman, myös Suomessa. Konkurssi oli Ylen uutisten pääjuttu, Hesari revitteli sillä eilen tiistaina kahden aukeaman verran eivätkä iltapäivälehdet juurikaan jääneet uutisoinnissaan jälkeen.

Thomas Cookin konkurssi oli iso asia myös minulle. Ei siksi että minulla olisi yhtään mitään tekemistä kyseisen yhtiön kanssa, vaan sen takia että olen tehnyt suurimman osan työurastani matkailun parissa. Ja kun sitten joku noinkin iso tekijä alalla romahtaa, totta kai se vaikuttaa. Ja kiinnostaa. Varsinkin kun Thomas Cookin ohella Tjä-tjä Tjäreborg oli/on liipasimella. Tjäreborg kun on matkatoimisto, joka on olemassa aina. Ihan aina.

Eilen kerrottiin, että Tjäreborgin toiminta jatkuisi normaalisti. Tosin yhtiön kautta matkoilla juuri nyt olevien turistien paluulentojen aikatauluista tai muista järjestelyistä ei ole vielä mitään tietoa. Että odotelkaa kohteessa rauhassa, Tjäreborg kertoo jossain vaiheessa kuinka, ja koska, kotimatka järjestyy. On taatusti mukava fiilis olla lomalla ihan-missä-tahansa jos/kun ei ole mitään tietoa alkaako kotimatka tänään, huomenna, ensi viikolla vai alkaako se ollenkaan. Mitään varmuutta asiasta ei ole.  

Vietin viime viikonlopun Dubrovnikissa enkä voi olla ajattelematta niitä suomalaisturisteja, joita siellä tapasin. Tiedän että Dubrovnik on/oli yksi Tjäreborgin ryhmämatkakohteista. Sitä en tosin tiedä olivatko tapaamani tyypit juuri kyseisen yhtiön reissulla, mutta epätietoisuus kotimatkassa on varmasti valloillaan myös eteläisessä osassa Dalmatiaa. Ikimuistoinen loma. Kaikin puolin.

Joku siellä ruudun toisella puolella saattaa miettiä, että mitä se nyt yhden matkatoimiston konkurssista meuhkaa. Matkatoimistoja nyt tulee ja menee. Että joku tulee ja täyttää Thomas Cookin markkinoille jättämän aukon ennemmin tai myöhemmin. Ja näin varmasti tekeekin. Sen lisäksi, että taustani on, kuten todettu, matkailupainotteinen, Euroopan matkailun toiseksi suurimman toimijan konkurssi koskettaa, ei pelkästään yhtiön matkoilla olevia ihmisiä, vaan monia muitakin. Kuten esimerkiksi Suomen Lappia. Jossa on juuri alkamassa sesonki. Lappiin on ollut tulossa tuhansia ihmisiä Thomas Cookin matkoilla, tai yhtiön lentokoneilla, talvimatkailemaan. Nyt ei tule. Koska ei ole enää matkatoimistoa, joka heidät sinne toisi. Olen kuunnellut useammankin lappilaisen matkailualan yrittäjän huolta siitä minkälaisen kuopan Thomas Cookin konkurssi tekee heidän ensi talven varaustilanteeseen. Joka sitten heijastuu suoraan ympäristöön ja koskettaa näin myös montaa sellaista ihmistä, joka ei edes työskentele suoranaisesti alalla.

Kun suuri yhtiö lopettaa toimintansa, vaikutus on ainakin Euroopan ellei peräti maailmanlaajuinen. Se vaikuttaa Suomen Lapin lisäksi myös Kroatian matkailuun. Thomas Cook on kuljettanut brittejä tänne jo vuosia, vaan ensi sesongilla ei kuljeta. Onkin mielenkiintoista seurata vaikuttaako se, ja jos niin miten, ensi kesän matkailutilastoihin. Ehtiikö joku paikkaamaan Thomas Cookin jättämän aukon. Löytävätkö turistit uudet väylät lomamatkojensa hankkimiseen? Kroatian onneksi, tätä vuotta ajatellen, sesonki alkaa olla jo ohi eikä konkurssi ehtinyt vaikuttaa tämän kesän lukuihin.

Asiantuntijoiden mukaan Thomas Cook ajautui vaikeuksiin koska yhtiö piti kaksin käsin kiinni pakettimatkoistaan. Tarjosi siis matkoja, jotka ovat valmiiksi pureskeltuja. Kuten tapana on ollut. Joskus 70- ja 80 -luvulla. Nykyään on helppo suunnitella, varata ja toteuttaa matka, jonka olet rakentanut ihan itse. Koska netti. Ja sen tarjoamat loputtomat mahdollisuudet. Ainakin allekirjoittaneelle iso osa matkanautintoa alkaa jo matkan suunnittelusta. Vertailusta ja pähkäilystä että minne, milloin ja miten. Itsetehty tulee usein vielä edullisemmaksikin.

Täytyy samaan hengenvetoon todeta, että joskus kaipaan kunnon ryhmäturistimatkalle. Tiedättehän, reissulle jossa lennetään niin, että kohteessa ollaan joskus aamuyöllä. Sitten ajellaan bussilla pitkin poikin kylää keskellä yötä tiputellen turisteja hotelleihin. Seuraavana aamuna on tervetulotilaisuus, jossa kuunnellaan jännittyneen tarkkaavaisena skumppalasin ylitse kun opas kertoo paikkakunnasta, sen ostosmahdollisuuksista ja retkistä joille voi, tietysti lisämaksusta, osallistua. Retkien huippukohta on sikajuhlat, joissa possu pyörii vartaassa ja paikalliset, ah niin välittömät ja liukaslanteiset, tarjoilijapojat juottavat sangriaa tai muuta paikallista juomaa suoraa pullosta. On niin villi olo! Nyt sitä ollaan ulkomailla! Tico-tico.

Näin tänään. Olen loppuviikon töissä, joten blogi ei ilmesty perjantaina. Seuraava pläjäys, viimeinen sellainen ennen koko lokakuun kestävää lomaa/blogitaukoa, on eetterissä maanantaina. Tuolloin käydään läpi tämä loppuviikko ja se, että mitä sitä lokakuussa. Mitä silloin tapahtuu, missä, milloin ja miksi blogi huilaa. Jos en keksi jotain juttuja. Kikkoja. Siitä sitten lisää maanantaina. Nyt oikein hyvää loppuviikkoa ja viikonloppua.