4. joulu, 2019

Kaikkea kaikesta

Kastel Stari

4 - 12 C

Osittain aurinkoista. Keltainen varoitus tuulesta

 

Kun omassa elämässä ei tapahdu mitään ja kylilläkin on viime aikoina ollut melko hiljaista, koska talvi, lienee syytä nostaa pää näppiksiltä ja tutkailla hieman mitä maailmassa on tapahtunut. Kirjoittaa kaikkea kaikesta. Tänään, aivan rehellisesti sanottuna, juuri nyt kirjoittaessani näitä sanoja, minulla ei ihan oikeasti ole minkäänlaista hajua siitä mitä tämän päivän blogiin lopulta ilmestyy. Yleensä olen edes hieman miettinyt aiheita. Joskus jopa suunnitellut. Vaikkei aina siltä vaikuta. Tänään en ole. Tänään ei ole minkäänlaista ideaa. Koittakaa kestää.

Kun ei ole mitään asiaa, on aina hyvä puhua säästä. Joka on täällä meidän huudeilla ollut jälleen kerran ihmeellinen. Kuulin viikonloppuna, että on ollut tavallista lämpimämpää. Lämpötila onkin pyörinyt siinä reilusti yli 15 asteessa, joka ei kuulemani mukaan ole siis normaalia marras/joulukuulle. Kuten ei myöskään lähes koko marraskuun jatkunut sade, josta olen saattanut jonkun kerran avautua.

Tilanne elää. Maanantaina paikallinen pekka pouta ennusti, että nyt kylmenee. Saattaa tulla jopa lunta. Ainakin vuorille, mahdollisesti myös tänne rannikolla. Eipä tullut. Lunta siis. Tuli kylmä. Ja tuuli. Eilen tiistaina elohopea ei noussut kuin hieman reiluun kymmeneen asteeseen jota melkoisen rapsakka tuuli vielä piristi. Illalla oli oikeasti aika vilpoista. Sama meno näyttäisi jatkuvan tänään, lämpöä hieman yli kympin, onneksi tuulen pitäisi pikkaisen tyyntyä. Juuri tällä hetkellä kylmyyttä on plus neljä, RealFeel -2. Hrrh. Säätiedotus päättyy tähän.

Siirrytään eteenpäin. Siirrytään Tonttuakatemiaan, jonka tapahtumista lupasin maanantaina raportoida. Kyseessä on siis Yle Areenan joulukalenteriohjelma, jota suosittelen vahvasti. Jaksot ovat katsottavissa Areenassa.

Akatemia on alkanut. Ensimmäisellä tunnilla tulevien tonttujen keskuudessa nousi esille tonttusukupuolten tasa-arvo. Miksi tyttötontut siivoavat kun poikatontut samaan aikaan saavat riehua siellä sun täällä? Ajatus lähti tauluista, joita rehtori Ruusukaali käyttää opetuksessaan. Tyttötonttuoppilaat halusivat uudet taulut jotka olisivat tasa-arvoisempia. Rehtori ei ideasta innostunut, mutta rouva Ruusukaali, rehtorin rouva, oli tyttöjen kanssa samaa mieltä. Järjestettiin kilpailu, jonka voittaja sai sitten suunnitella uudet opetustaulut. Kilpailtiin mm. siitä, kuka osaa koristella joulukuusen kätevimmin ja miten järjestää lasten tarkkailu mahdollisimman huomaamattomasti. Itse tunnilla otettiin käyttöön ihka ensimmäistä kertaa Perheen tarkkailun, urkinnan ja tiedustelun erikoisyksikkö (PUTTE). Päästiin seuraamaan perusperheen (isä, äiti ja kaksi lasta) elämää. Tästä lisää tulevaisuudessa. Taatusti.  

Kun tärkeimmät asiat, sää ja Tonttuakatemia, on käsitelty, siirrytään eteenpäin. Vähemmän tärkeisiin. Siirrytään politiikkaan.

Olen uutisfriikki. Ongelma on kaiken lisäksi vain pahentunut iän myötä. Seuraan maanisesti uutisia lähes 24/7 eri lähteistä, minulla on uutisvahteja kaikenlaisissa viestimissä ja ainoat sähköpostiini tulevat mailit ovat lehtien uutiskoosteita. Tiedän ja tunnistan ongelman. Niin tekevät myös ne ihmiset jotka jostain syystä ovat joskus olleet lähelläni. Sorry.

Meille uutisnälkäisille koitti ennenaikainen joulu viikonlopun ja alkuviikon aikana, kun pääministeri Antti Rinne haahuili ja hapuili hallituksensa kanssa. Haahuili ja hapuili niin että on nyt entinen pääministeri. Luottamus meni. Jopa hallituskumppaneiden silmissä. Ottamatta yhtään kantaa oliko Antin lähtö, tai oikeammin potkut, oikein vai ei, on pakko todeta että ihan pikkaisen harmittaa että mies sai mennä. Ei, että olisin hänen tai hänen politiikkansa suuri ihailija tai fani, Antti vaan oli pääministerinä meille uutisfriikeille ehtymätön ilon ja mielenkiinnon lähde. Kun hän lausui jotain, oli jostain jotain mieltä tai oli keksinyt mielestään hyvän idean, aina syntyi kohu. Aina, siis aina, joukko asiantuntijoita lyttäsi ajatuksen. Se oli sangen hauskaa seurattavaa.             

Antti Rinteen ongelma pääministerinä oli, että hän ei oikein osannut olla pääministeri. Hän koitti hoitaa hommaa kuten on tottunut hoitelemaan juttuja ollessaan ammattiyhdistysjohtaja. Joka on siis Rinteen peruskoulutus. Antti ei sisäistänyt, että edes pääministeri ei kykene hallitsemaan julkisuutta. Jos sinne jotain lausuu, lausuma jää elämään. Sitä ruoditaan ja se perataan. Lausuma muistetaan ja sitä tutkitaan. Koska se on tullut pääministeriltä joka on politiikassa, ainakin Suomessa, tärkein vakanssi. Ei kannata kertoilla ’muunneltua totuutta’. Ei siis kannata valehdella. Aina löytyy joku, jolla on tieto. Kuten Antin tapauksessa tapahtui. Luottamus meni. Ja Antti sai mennä. Piti käydä Mäntyniemessä kertomassa Niinistön Salelle että ei tämä nyt oikein onnistunut. Taidan lähteä menemään.

Jatketaan menemisillä. Maanantaina kuulimme toisenkin suuren uutisen. Sunrise Avenue -yhtye lopettaa. Yhtye tekee viimeisen kiertueensa ensi kesänä huipentaen sen Helsingin Olympiastadionille vihoviimeiseen keikkaan 15.08.2020.

Miksi joku puolivanha eläkeläinen kirjoittaa jonkun rockbändin lopettamispäätöksestä blogiinsa? Monestakin syystä, joista ensimmäisen mainitsin jo tuolla alussa. Koska en yhtään tiennyt mitä tänään tuotan. Ja koska Sunrise Avenue on/oli iso asia. Se on iso bändi, jonka suosion suuruutta ei välttämättä edes tajuta Suomessa. Orkesteri on käsittämättömän suosittu Keski-Euroopan saksankielisissä maissa. Se esiintyy suurilla stadioneilla, bändin Hollywood Hills -kappale oli Saksan soitetuin ja striimatuin biisi vuonna 2018 ja solisti Samu Haber on yksi Saksan Voice of Germanyn tuomareista. Se on iso asia kun näin iso bändi kertoo lopettavansa. Ja siksi se eläkeläinen kirjoittaa aiheesta blogiinsa. Sitä paitsi, Sunrise Avenue on ainoa suomalaisyhtye, jonka musiikkia olen kuullut Kroatian radiossa. Jota en kylläkään ihan kauheasti kuuntele. Vaan olihan se mukava tunne olla Tommyssa ostamassa vihanneksia kun ämyreistä kaikui ’Bye bye Hollywood Hills, I’m gonna miss you.’ Valitettavasti ei ollut Suomen lippua jota heilutella.

Näin. Saatiinhan me intewebbiin juttua tänäänkin vaikka alussa oli hieman vaikeaa. Toivottavasti jaksoitte laahata läpi juttujen. Lupaan koittaa keksiä jotain ihan oikeaa asiaa perjantaille. Kun vedetään viikko kasaan. Kun on itsenäisyyspäivä. Tulkaapa silloin takaisin.