17. tammi, 2020

Kristallipallo

Kastel Stari

6 - 14 C

Aurinkoista

 

Siinä kävi aivan kuten odotin. Keskiviikon blogi siitä mitä Kroatiasta puuttuu kirvoitti suuren keskustelun. Pitkälti täällä asuvien heimoveljien parissa mutta toki mukaan mahtui myös muutama ’oltiin viikon lomalla viime kesänä eikä tuo pidä paikkaansa’ -kommentti. On ollut kiva lukea ihmisten kommentteja, on ollut aidosti mukavaa havaita että kokemukset joita minulla on, saattavat olla aivan erilaisia jossain muualla tässä maassa. Tämä osoittaa sen kuinka monimuotoinen maa Kroatia on, kuinka paljon erilaisia asioita tästä maasta löytyy. Ja kuinka eri tavoin ihmiset saattavat ne kokea.

Kirjoitin keskiviikkona omasta näkökulmasta, omista kokemuksista, omasta kuplastani. Aivan kuten kirjoitan aina. Näkemykseni ja mielipiteeni pohjautuvat siis vain ja ainoastaan siihen mitä itse olen nähnyt ja kokenut. Ne eivät ole, kuten keskiviikkona jo totesin, ultimaalisia totuuksia eikä niitä sellaisina pidä ottaa. Paitsi löyhämoraalisten naisten puutteen kohdalla. Se on ultimaallista. Sanovat isot pojat.

Olen rajallinen yksilö. Elän omaa elämääni, omassa ympäristössä, minulla on aivan oma reviiri. Siksi kokemukseni saattavat olla joskus suppeita, usein jopa rajallisia. Eikä tuo suinkaan ole ainoa rajallinen asia elämässäni. Olen rajallisesti työkykyinen. Tarkemmin 100%:sti rajallinen. Tämä mahdollistaa sen, että ylipäätään asun Kroatiassa. En ole enää työkykyinen enkä kelpaa työmarkkinoille. Ainakaan suuremmassa mittakaavassa. Vaan en valita. Tunnustan vain tosiasiat. Tosiasiat, joista saatan olla, ihan pikkaisen, ihan hiljaa ja ihan salaa jopa hieman tyytyväinen.

Tämä rajallisuuteni nousi mieleen kun sain kirjeen vanhalta, erittäin hyvältä, ystävältäni Suomesta. Kaikille meille niin rakas verottaja lähestyi. Jälleen kerran. Se on jostain syystä aina yhtä kuumottavaa kun ovelta löytyy kirjekuori jonka päälle on painettu ’Vero’. Tällä kertaa herra, vai mahtaako olla rouva, verottajalla oli ihan mukavaa kerrottavaa. Hän ilmoitti, että olen rajoitetusti verovelvollinen. Oli huomannut, että en asu enää Suomessa. Että olen muuttanut ulkomaille. Tosin neljä vuotta sitten, mutta parempi myöhään kuin milloinkaan.

Olen tiennyt, että me ulkosuomalaiset olemme joissain tapauksissa rajoitetusti verovelvollisia. En ole vaan ehtinyt paneutua asiaan, en siis tiedä liittyykö asiaan jonkinlainen aikamääre joka sinun täytyy asua ulkomailla, liittyykö asiaan jotain muita vaatimuksia. Joku asiasta tietävä varmaan kertoo. Minulle verottaja ilmoitti, että koska asun ulkomailla, minun ei tarvitse maksaa viimeisimmän suomalaisen kotikuntani, eli Ylivieskan, kunnallisveroa. Joka muuten vuonna 2020 on 21%. Ja hyvä onkin ettei tarvitse sillä käytän juuri tällä hetkellä verrattain vähän Ylivieskan kunnan tarjoamia palveluita. Toisaalta, käytän aivan yhtä vähän Suomen valtion tarjoamia palveluita, ja silti makselen kiltisti eläkkeestäni normiverot. Suomeen. Vaan ei haittaa. Miljoonaeläkkeestä kun on varaa maksella.

Verovelvollisuuden rajoitus pudotti veroprosenttia. Jopa melko huomattavasti. En valita tästäkään. Sen sijaan kehotan ulkkareita tarkistamaan olisitteko tekin rajoitetusti verovelvollisia vanhassa kotimaassa. Jos teillä jonkinlaisia tuloja on Suomesta.

Nyt kun viralliset varallisuudet on hoidettu, siirrytään kevyempään osioon. Siirrytään tulevaisuuteen. Seuraa lyhyt katsaus kristallipalloon, lyhyt katsaus siihen mitä vuonna 2020 tulee tapahtumaan. Olkaa hyvä.

Täällä Dalmatiassa kesä tulee, jälleen kerran, pääsiäisenä. Tänä vuonna se osuu aikavälille 10.-13.04. Tuo on ajankohta, jolloin rantakadun ravintoloitsijat availevat ravintoloita, konoboita ja pizzerioita. Kesä 2020 alkaa siis huhtikuun puolessa välissä, varsinkin kun suorat lennot Splitin kentälle alkavat nekin huhtikuussa. Lennot, ja kesä 2020, jatkuvat lokakuun lopulle. Ja jos oikein hyvin käy, ehkä hieman jopa marraskuun puolelle. Sitten alkavat kylmät yöt ja sateet. Ihan kohta, helmi-maaliskuussa, minulle alkaa virrata kysymyksiä ihmisiltä, jotka suunnittelevat lomaansa Kroatiaan. Missä on edullisinta vaihtaa rahaa, minkälainen liikenne Kroatiassa on, mistä vuokrata auto ja onko kraanavesi juotavaa. Majoituksista, merivedestä, rannoista, erikoisruokavalioista. Peruskysymyksiä, joita saa yhä edelleen lähettää. Varsinkin jos vastausta ei löydy tuolta. Siellä pitäisi olla yleisemmät kysymykset vastauksineen.

Oma henkilökohtainen elämä ei tule juurikaan muuttumaan vuonna 2020. Taaperrusta kriisistä kriisiin, aivan kuten tähänkin asti. Paitsi että kun nyt olen päässyt matkailun makuun, yritän 2020 yhä edelleen reissata. Helmikuussa Suomi, myöhemmin keväällä Pohjois-Kroatia, kesäkuussa Montenegro ja Etelä-Kroatia. Myöhemmin kesällä mahdollisesti keikkamatka Etelä-Saksaan. Syksyllä jotain, joka on vielä totaalisesti auki. Muutoin möllötän Kaštelassa, ihmettelen turisteja ja käyn rantakuppilassa kal… kahvilla aina silloin tällöin. Elelen rauhallista eläkeläiselämää. Kirjoittelen näitä juttuja. Sitten tulee talvi ja jalka alkaa vippasemaan. Että josko sitä jonnekin muuttaisi. Josko jossain jotain muuta. Jotain parempaa. Tämä on edessä marras- joulukuussa 2020. Aivan taatusti, sillä näin käy jokainen talvi. Olettaen etten ole jo muuttanut.

Lopuksi urheilukatsaus. Keväällä Jokerit ei voita KHL -mestaruutta, HIFK ei voita SM -liigaa eikä Suomi maailmanmestaruutta jääkiekon MM -kisoissa. Jalkapallon EM -kisat pelataan ympäri Eurooppaa 12.06.-12.07. Suomi on mukana ensimmäistä kertaa, Kroatia koska se on aina. Kaikissa kisoissa. Huuhkajat ei voita yhtään peliä vaikka etukäteisuho on kova. ’Meillä on hyvät mahdollisuudet yllättää’. Ei ole. Kroatia puolestaan voittaa, vaikka koko kansa on sitä mieltä että ’ei tästä mitään tule’. Ihmiset innostuvat maajoukkueesta vasta kun se menee heittämällä vähintään puolivälieriin. Sitten alkavat pommit ja ilotulitusraketit paukkua.

Kesäolympialaiset järjestetään 24.07.-09.08. Tokiossa. Suomi ei voita yhtään mitalia mutta urheiluihmiset ovat innoissaan siitä yhdestä saavutetusta pistesijasta. Urheilija valitaan myöhemmin vuoden urheilijaksi. Kroatia sen sijaan voittaa noin ziljoona mitalia. Joista iso osa kultaista. Sillä jostain ihmeen syystä tässä maassa osataan urheilla.  

Näin tälle viikolle. Oikein hyvää viikonloppua. Palataan linjoille taasen maanantaina. Eikös vaan?