31. tammi, 2020

Kysymys

Kastel Stari

7 - 14 C

Enimmäkseen pilvistä, sadekuurojen mahdollisuus

 

On taas se aika vuodesta. On se aika kun perheen iltapalapöydässä, siinä punaviiniä ja paahtoleipää nautittaessa, ajatukset kääntyvät kohti kesää. Työpaikan kahvihuoneen seinälle on ilmestynyt lomakalenteri johon pitäisi ruksailla kesäloman ajankohta. Se pitäisi tehdä melko nopeasti ettei se kirjanpito-osaston Kalevi ehdi taas ennen ja vie juuri sitä pätkää joka meille sopii. Niin kuin kävi viime kesänä.

Loman ajankohtaa rajoittaa, edellä mainitun lomakalenterin ja Kalevin, lisäksi vielä se että sen pitäisi osua, hieman tapauksesta riippuen, joko samaan aikaan tai mahdollisimman kauas siitä kun puolisolla on loma. Kesällä on sitten vielä ne serkun häät heinäkuussa ja anopin synttärit Itä-Suomessa jonne on kotirauhan kannalta ihan pakko mennä. Lapsilla on lomaa koulusta tiettynä aikana, lisäksi niillä on kaiken maailman harrastusleirejä, rippikouluja ja muita menoja. Eikä teini halua lähteä minnekään. Koska teini. Koita tässä nyt sitten…..

Kun se ajankohta on saatu väännetyksi kaikille sopivaksi ja pomo on vetäissyt paperiin että ok, sitten alkaa mietintä että mitäs sitä tehtäisi. Joku matka voisi olla kiva, mutta minne? Onko ideoita? Eikös nuo B -rapussa asuvat Virtaset kehuneet viime syksynä käyneensä Kroatiassa? Niiltä ei vaan kysytä että millaista siellä oli, sen verran koppavia ovat. Kertovat kuitenkin asuneensa jossain viiden tähden hotellissa täysihoidolla omalla palvelijalla keskellä kaupunkia hiekkarannalla. Kysytään mieluimmin vaikka netistä. Siellähän on jos jonkinlaisia Kroatia -sivustoja. Tai laitetaan kysymys jollekin vloggaajalle, bloggaajalle tai muulle nettihörhölle joka siitä Kroatiasta mouhoaa. Saattaa jopa asua siellä.

’Hei! Tulossa Kroatiaan ensi kesänä. Suosituksia mitä nähdä ja tehdä? Eka kerta Kroatiassa. (Hymiö)’

Kiitos kysymyksestä. Johon on mahdotonta vastata. Joku voisi kuvailla sitä vaikkapa hieman avoimeksi, joku voisi sanoa että se saattaa jättää melkoisen paljon asioita auki ja arvattavaksi jotta siihen voisi vastata edes auttavan järkevästi tai kattavasti. Vastata niin että siitä olisi oikeasti apua. Nettipalstoille vastauksia ropisee taatusti, jokainen maassa asuva tai täällä vaikuttava kehua retostelee omaa asuinseutuaan estoitta ja lomalla käyneet sitä omaa lomakohdettaan jossa kesällä tuli vietettyä viikko.

Vaikka kysymys on haastava, koitetaan vastata. Tai ainakin täsmentää. Tuo on muuten aivan aito, minulle sähköpostissa saapunut kysymys. Asian arkaluonteisuuden takia en julkaise lähettäjän nimeä.

Aloitetaan purku. Aloitetaan ajankohdalla. Perusoletus on, että loma ajoittuu huhti- lokakuun välille, sillä tuolloin Kroatiaan pääsee suorilla lennoilla. Lentojen tarkempi aloitus- ja päätöspäivä löytyy lentoyhtiöiden sivuilta. Tuon ajanjakson sisällä voidaan erottaa karkeasti kolme ajanjaksoa. Kesäkuun lopusta elokuun loppuun on sesonki (yksi). Paikat ovat auki, palvelut toimivat, ihmisiä on paljon ja hinnat tapissa. Lämpöä riittää, elohopea pyörii helposti 25-35 asteen välillä. Päivittäin. Ennen huippusesonkia on kevät (kaksi), joka alkaa kun lennot alkavat huhtikuussa. Tuolloin ihan kaikki palvelut eivät ole vielä hereillä, heräilevät hiljalleen mitä pidemmälle kevät etenee. Hinnatkaan eivät vielä ole kesäasennossa, lämpö sen sijaan on. Ainakin suomalaisittain. Normikeväänä mittari heiluu tavallisesti vakiona yli 20 asteen. Paitsi viime keväänä. Silloin satoi. Sade alkoi helmikuussa ja jatkui kesäkuun puoleen väliin. Keskeytymättä. Sateen jälkeen alkoi kesä. Ja se sesonki. Tulevasta keväästä en osaa sanoa vielä mitään sillä olen eläkeläinen, en ennustaja.

Kolmas ajanjakso on syksy (kolme). Se alkaa syyskuun alkupuolella jatkuen aina lokakuun loppuun. Tuolloin, yleensä, sää on miellyttävä, päivälämpötilat pyörivät 25-30 asteen kieppeillä, merivesi on lämmintä ja suurin osa palveluistakin toimii. Yöt saattavat olla, varsinkin jakson loppupuolella, viileähköjä ja sateen todennäköisyys kasvaa, mutta muutoin syksy sangen miellyttävä. Ainakin kelien puolesta.

Tämä kaikki edellä esitetty on Dalmatian korkeudelta havainnoitua.

Entä minne suunnata? Mitä tehdä? En minä vaan tiedä. Riippuu siitä mikä kiinnostaa. Mitä haluaa tehdä. Kroatiassa voi viettää esimerkiksi kaupunkiloman. Vaikkapa pääkaupunki Zagrebissa. Tai Istrian Pulassa, joka lienee melko tuttu melko monelle suomalaiselle sillä sinne tehdään Suomesta ryhmämatkoja. Rannikolla on useampikin miellyttävä kaupunki, mainittakoon pohjoisesta alkaen vaikka Rijeka, Zadar, Šibenik, Split ja toinen suomalaisille tuttu kohde Dubrovnik. Ja monta muuta pienempää. Kaupunkikohteet ovat siitä mukavia että niistä löytyy kaikki. Löytyy ostosmahdollisuuksia, aktiviteetteja aktiivilomalle, ranta- ja yöelämää sekä historiaa vanhojen kaupunkien muodossa. Paitsi Rijekasta. Sieltä ei löydy vanhaa kaupunkia, sieltä löytyy satama. Tai Zagreb. Sieltä ei löydy rantaelämää, siellä ei ole rantaa. Siellä on muuta elämää. Paljon.

Pikku vinkkinä kaupunkilomalle, varsinkin huippusesongin aikaan. Kannattaa tutkailla kaupunkien ympäristö. Sieltä löytyy usein kivoja pikku kyliä josta ei ole liian pitkä matka itse kaupunkiin. Hinnat ovat sen sijaan reippaasti edullisemmat. Niin ravintola- kuin majoitushinnat. Julkinen liikenne, ja Uber, kulkee ja kuljettaa.   

Jos mieli halajaa puhtaalle rantalomalle jossa tärkeintä on ranta, meri, biitsi, bikinibeibet ja öljylanteiset rantaleijonat, kannattaa huomioida että Kroatian rannat ovat yleisesti ns. pikkukivirantoja. Hienoa hiekkaa on turha etsiä, pikkukiviä sen sijaan riittää joten rannalle kannattaa varata rantatossut. Aina.

Lopuksi asuminen. Miten ja missä kannattaa asua? Arvasitte. En minä tiedä. Riippuu siitä mitä hakee. Kroatiasta löytyy hotelleja. Niiden valinnassa kannattaa huomioida, että jos hotelilla on tähtiluokitus, se ei kerro mitään. Kukaan ei valvo, eikä kukaan huutele perään, jos jokin totaalipommi lätkäisee nimensä perään neljä tähteä. Tämä koskee koko hotellimaailmaa ympäri maailmaa, ei pelkästään Kroatiaa.

Hotellien lisäksi löytyy apartementoksia, kokonaisia taloja omaan käyttöön, huviloita, huoneistoja, pelkkiä huoneita, jopa pelkkiä sänkyjä. Aamiaisella, puolihoidolla tai omalla kokkauksella. Kaikki nämä omalla uima-altaalla, omalla rannalla tai ilman niitä. Ihan mikä miellyttää.

Näin on kysymykseen vastattu. Tai no, ei ole, sillä kuten sanoin, siihen on mahdotonta vastata. Kunhan raapaistiin vähän pintaa. Paljon jäi käsittelemättä, kuten vaikka Kroatian eri osien erityispiirteet, ruoka-, viini- ja muut kulttuurit sekä mahdollisuudet harrastaa. Joten kyselkää. Minulle saa, ja pitää, lähettää kysymyksiä. Tykkään ja pidän niistä, sekä vastailen, ihan oikeasti, mielelläni.

Nyt viikonlopun viettoon. Hopi hopi. Ensi viikolla siirrytään matkustusmoodiin, maanantaista alkaen jätetään Kroatia-asiat hieman vähemmälle ja keskitytään Euro0220:een. Mitä/mikä se sitten lienekään. Tulkaapa kurkkaamaan. Palataan maanantaina. Nyt oikein hyvää viikonloppua.