28. helmi, 2020

Korona

Kastel Stari

5 - 14 C

Osittain aurinkoista, keltainen varoitus tuulesta

 

Pakkohan siitä on kirjoittaa. Kun siitä puhuvat kaikki. Ihan kaikki. Ja kun se vaan jatkaa leviämistään. Jopa ihan tässä lähialueilla. Tänään puhutaan koronaviruksesta.

Virus jatkaa siis leviämistään. Uusia maita, uusia tartuntoja ja uusia altistuneita ihmisiä ilmaantuu päivittäin. Maissa, joissa jo todettuja tapauksia on, sairastuneiden määrä kasvaa. Lehdistö irrottelee tartuntariskeillä, maalailee uhkakuvia kuinka pandemia leviää, kuinka se vaikuttaa kaikkeen ja kuinka me lopulta kuollaan kaikki. Lehdistö tekee tämän aina kun ollaan jonkun uuden edessä, se tekee tämän aina kun puhutaan tarttuvasta taudista josta kukaan ei vielä tiedä tarpeeksi. Johon ei ole vielä tunnettua parannuskeinoa. Rokotuksista puhumattaan. Tauti tappaa. Kaikki. Heti.

Koronavirusuutisoinnin yhteydessä mieleen nousee väkisinkin aika jolloin aids, tai tarkemmin hiv, ilmaantui markkinoille. Aluksi sitä pidettiin tietyn seksuaalivähemmistön tautina. Että ei se meitä tavallisia ihmisiä koske. Osa piti sitä jopa Jumalan kostona haureudesta ja ’epäluonnollisesta’ seksistä. Vaan kun hiv sitten levisi normiheteroiden pariin, kun sitä alkoi esiintyä aivan normatiivisessa seksuaalisessa kanssakäymisessä, paniikki oli valmis. Lehdistö latoi otsikoilla isoimmalla mahdollisella fontilla ja kilpaili kuka keksii kaikkein järisyttävimmän uutisen. Aivan kuten se tekee juuri nyt koronaviruksen kanssa. Kun taudista ei oikein tiedetä, sitä ei tunneta ja kun se leviää hallitsemattomasti, pohja kunnon sensaatiojournalismille on pedattu. Jutut myyvät ja ihmiset lukevat.  

Virallinen maailma rauhoittelee ja tasoittelee. Herra nimeltä Donald Trump on ilmoittanut koronan olevan vain pieni riski Yhdysvalloille ja hänen hallintonsa tekevän uskomattomia asioita (?) taudin nujertamiseksi. Sitä paitsi korona on demokraattien, poliittisen vastustajien, syy. Tietenkin. Suomessa pääministeri Sanna Marin vakuuttaa Suomen olevan ’hyvin valmistautunut ja varautunut’. Lisäksi hallitus perustaa työryhmän hoitamaan koronaviruksen hoidon koordinointia. Tietenkin. Suomessa tuntuu olevan nykyään tapana perustaa kaikille vähänkin vaikeimmille asioille työryhmä. Ne saavat harvoin mitään järkevää aikaiseksi, mutta voidaanpa ainakin sanoa että jotain on tehty.

Samankaltaisia, rahoittelevia viestejä kuuluu valtioiden johtohenkilöltä ympäri maailmaa. Ja juuri näin heidän pitääkin viestiä. Jos korona leviää maailmanlaajuiseksi pandemiaksi, pelissä on paljon enemmän kuin muutaman ihmisen henki. Pelissä on rahaa. Paljon rahaa.

Jo nyt Kiinan, josta virus alun perin lähti liikkeelle, kansantalous on kokenut kolhuja. Kukaan ei halua tilata tai toimittaa maahan mitään eikä sieltä saa vietyä ulos mitään. Yllättävän monessa härpäkkeessä, niin suuressa kuin vähän pienemmissä, jokin osa on kiinalaisvalmisteinen. Kun alihankkija ei kykene toimittamaan, kun jokin osa jostain härvelistä puuttuu eikä sitä tämän takia voida saattaa valmiiksi, ongelmia alkaa pikkuhiljaa kerääntyä muuallakin. Ei pelkästään Kiinassa. Tehtaat ympäri maailmaa seisovat. Kerrannaisvaikutuksena koko toimitusketju kärsii. Kun tätä jatkuu riittävän kauan, ihmisiä aletaan lomauttaa, jopa irtisanoa. Pahimpien skenaarioiden, kaikkein synkimpien ennusteiden mukaan, koronavirus voi heiluttaa koko maailmantaloutta. Johtaa maailmanlaajuiseen lamaan. Yksi pieni virus. On se epeli. Ei riitä että se tappaa, sen pitää siinä sivussa vielä sitten sotkea talouskin.

Kroatiassa todettiin ensimmäinen koronatartunta nyt päättyvällä viikolla. Tätä kirjoittaessani todettuja tapauksia on jo kolme. Tartunnat eivät kauhean suuri yllätys ole, sijaitseehan yksi suurimmista tartunta-alueista, Italian Lombardia, aivan kulman takana. Yllättävänkin lähellä Kroatian pohjoisosia. Mitään suurempaa paniikkia tartunnat eivät, ainakaan vielä, ole täällä aiheuttaneet. Lehdistö kirjoittelee, antaa ohjeita, seuraa tilannetta ja mikäli yhtään mitään heikolla kroatiankielellä ymmärrän, monessa kahvilan pöydässä keskustellaan asiasta. Rajaviranomaiset profiloivat maahan saapuvia riskiryhmiä ja tarkastuksia rajoilla on jonkin verran kiristetty. Itse en ole nähnyt kuin yhden kasvomaskin paikalliselta näyttävällä ihmisellä. Kaukoidästä tulleilla matkailijoillahan maskeja on ollut aina, jo paljon ennen kuin kukaan oli mistään koronasta kuullutkaan.

Suomen suurlähetystö, Zagrebin tytöt, ovat hekin hereillä. Luonnollisesti. Pukkasivat oikein tiedotteen Kroatian ensimmäisestä tartuntatapauksesta. Totesivat että syytä panikointiin ei ole ja että viivästyksiin raja-asemilla, varsinkin Italian vastaisilla rajoilla, on syytä varautua. Suosittelevat lopuksi matkustusilmoituksen tekemistä. Sen voitte, kun kesälomareissullenne lähdette, tehdä tuolla. Suosittelen.  

Korona saattaa, mikäli taudin leviämistä ei saada kuriin, hyvinkin heilauttaa Kroatian talouden tilan hyvin huonosta lähes toivottomaksi. Maan kansantalous on käytännössä täysin riippuvainen turismista ja sen tuomista tuloista maahan. Jos ihmiset eivät, koronaviruksen pelossa, enää matkusta eivätkä näin ollen saavu Kroatiaan rahojaan tuhlaamaan, maa on hetken päästä, tämän sesongin jälkeen, suurissa vaikeuksissa. Joku voisi sanoa jopa että kusessa. Tähän asti yksi suurimmista peloista matkailualan toimijoiden keskuudessa on ollut terrorismi. Yksi pommi jossain suositussa turistikohteessa ja kaikki on menetetty. Kysykää vaikka Turkista tai Espanjasta. Kroatia on saanut uinua kaikessa rauhassa, sivussa terroristien kiinnostukselta ja maata pidetään turvallisena kohteen. Ei tullut pommi, tuli koronavirus. Toivottavasti vaikutus ei ole sama.

Talvikausi ei ole Kroatian matkailun kannalta mikään kultakaivos. Sen sijaan juuri nyt alkamassa oleva periodi alkaa olla. Maalis- ja huhtikuu ovat olleet varsinkin italialaisten matkailijoiden suosima ajankohta lyhyille lomille Kroatiassa. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja jos ennustaa että tänä vuonna näitä pidennettyjä viikonloppuja vietetään aikaisempiin vuosiin verrattuna selkeästi vähemmän. Se ei ole hyvä asia. Sen sijaan kesän varauksiin korona ei kuulemani mukaan ole vielä vaikuttanut eli jo nyt olemassa olevia ei ole peruutettu, uudet varaukset kylläkin ovat aivan jäissä.

Omaan henkilökohtainen elämä jatkuu aivan kuten tähänkin asti. Korona ei siihen vaikuta mitenkään. Saatan pestä käteni ja porkkanani hieman tavanomaista huolellisemmin, mutta muutoin elän kuten olen tähänkin asti elänyt. Matkustelen ne matkat jotka olen suunnitellutkin matkustavani, vaikkakin ehkä nyt Italiaan, varsinkaan Lombardiaan, en ihan näinä päivinä ole suuntaamassa. Vaikka se tuossa lähellä onkin. Kiinan matkoja ei ole ollut edes suunnitteilla.  

Tällä, verrattain vakavalla aiheella, viikonloppuun. Kaikesta huolimatta oikein hyvää loppuviikkoa. Palataan linjoille, toivottavasti hieman iloisemmilla aiheilla, maanantaina. Nyt, kuten tuossa edellä totesin, minä jatkan normi elämää. Minä taidan suunnata Splitiin. Keskelle yskiviä turistimassoja. Välittämättä koronasta pätkääkään.